wartości ułamkowe w ilości towaru

fuse

2010-03-30 09:26

Witam!

mam problem z wartościami ułamkowymi w ilości zamawianego towaru (tkaniny na metry)

znalazłem podobny temat, ale dotyczy starszej wersji Quick.Cart i ni jak ma się do wersji 3.x

Bardzo proszę o pomoc!

Pozdrawiam.

» Quick.Cart v3.x

Maciek

Makaron

2010-03-30 15:48

Spróbuj edytować plik templates/orders_basket.tpl i zamienić:

<input type="text" name="aProducts[$aData[iProduct]]" value="$aData[iQuantity]" size="3" maxlength="4" class="input" id="quantity$aData[iProduct]" alt="int" />

na:

<input type="text" name="aProducts[$aData[iProduct]]" value="$aData[iQuantity]" size="3" maxlength="4" class="input" id="quantity$aData[iProduct]" alt="float" />

a następnie edytować plik core/orders.php i usunąć wszystkie konwersje:

(int)

występują tam bodajże 3 razy.

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

fuse

2010-03-30 21:44

wielkie dzięki za poradę,

miałem jeszcze problem z tym, że zamówienie może być z ilością tylko co 0,5 ale z tym sobie poradziłem

aktualnie jedyny problem to taki, że w pliku orders_products.php wartości zapisywane są jako całkowite

przewertowałem wszystkie pliki pod kątem występowania (int) i nic, nie mam pojęcia o co chodzi, @ do klienta i admina przechodzą z wartościami ułamkowymi, a w bazie zapisywana jest wartość całkowita

co robię źle ?

maciek

Makaron

2010-03-31 13:56

Hm.. Jeśli w panelu administracyjnym są zapisywane wartości ułamkowe to i w bazie takie muszą być, bo skąd byłyby te informacje?

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

fuse

2010-03-31 15:13

w panelu administracyjnym po złożeniu zamówienia wyświetla wartości całkowite, prawidłowo przechodzą maile do kupującego i admina, prawidłowo zapisywane jest ciasteczko przechowujące zawartość koszyka oraz prawidłowo zapisywany jest plik "orders_temp.php"

natomiast plik "orders_products.php" zapisywany jest błędnie - stąd też w panelu administracyjnym wyświetlane są błędne dane w przypadku wyedytowania "ręcznie" pliku "orders_products.php" i wpisaniu tam z dowolnego edytora wartości ułamkowych, panel administratora pokazuje prawidłowe wartości

jak przypuszczam źle zapisuje dane funkcja w pliku core/orders.php w bloku:
/**
* Add order to database
* @return int
* @param array $aForm
*/

ale jestem kompletnie zielony w tym więc to sa tylko moje spekulacje

maciek

fuse

2010-03-31 22:17

chyba "zwalczyłem" problem (muszę jeszcze przetestować dokładnie sklep, ale wygląda na to, że działa)

sprawa okazała się dosyć prosta, literka "i" w "iQuantity", wystarczy zamienić ją na "f"

maciek

Do góry
o nas | kontakt