Jak umieścić menu2 naśrodku na banerze?

fidelC

2010-02-17 14:50

Witam.Zrobiłem sobie baner w jpgu z belką na której chciałbym umieścić menu2 (które standardowo jest pod logiem). Jak i czy można je przenieść na środek tej belki z jpga by działało?

» Quick.Cart v3.x

Makaron

2010-02-17 16:31

Proszę jakieś screeny, bo nie bardzo rozumiem o co chodzi.

fidelC

2010-02-17 16:53

Podaje link
http://www.fryzjershop.yoyo.pl

Chciałbym umieścić menu2 w head 2 .
Czy można podnieść to menu tak by wyświetlało się na wysokości "belki" ze zdjęcia (baner górny), po prawej stronie od logo?

fidelC

2010-02-17 22:24

Udało mi się . W container umieściłem menu 2 w head2

</div>
<div id="head2">
$sMenu1
$sMenu2
<div id="navipath">$sPagesTree</div>
</div>

teraz jednak mam problem by umiejscowić to menu tak jak należy by nie zmieniało swojego położenia jeśli rozdzielczość ekranu oglądającego się zmieni.

/* MENU TOP BELOW LOGO */
#menu2{float:left;padding:0 40px 40px 0;font-size:1.08em;list-style:none;}
#menu2 li{float:left;}
#menu2 a{display:block;float:left;height:28px;padding:0 14px;border-right:1px solid #ffffff;background:#59200A;background-color:inherit;color:#ffffff;font-weight:bold;line-height:28px;text-decoration:none ;}
#menu2 a:hover{background:#59200A left bottom;background-color:inherit;color:#fff;text-decoration:underline;}
#menu2 .selected{background:#BAE6CC left bottom;background-color:inherit;color:#BAE6CC;text-decoration:underline;}

staram się coś zrobić przy "panning", ale ciężko to ustawić.

Czy ktoś próbował robić coś takiego?

Makaron

2010-02-18 15:59

Nie powinno zmieniać swojego położenia, bo strona na sztywno ma ustawioną jakąś szerokość. Zawsze powinno wyglądać tak samo. Można spróbować to menu także wyśrodkować. Trzeba by elementom li i a nadawać atrybut display:inline; - było już na forum kilka razy poruszane.

fidelC

2010-02-19 22:20

Zdaje się że mi się udało. Dzięki.

Jeśli chodzi o przesunięcia to jak przesunąć "wypunktowanie" w menu tak by nie nachodziło na tekst.
?

boboo

2010-02-20 08:55

Jeśli masz na myśli boczne menu to w default.css gdzieś w 80-90 linijce
jest:
#menu3 .sub1 a, #menu4 .sub1 a{display:block;width:75%;padding:2px 10% 2px 15%;border:0;background:url('img/point_sub.gif') no-repeat 15px 6px;}

point_sub.gif to ten kwadratowy punkcik przed itemem menu, poexperymentuj wartościami za "no-repeat". Przede wszystkim te 15px.

daję wędkę, nie rybę.

fidelC

2010-03-08 23:56

Hm... Jednak w menu nadal mi nachodzi "wypunktowanie" (plik graficzny) na tekst , albo coś źle robię albo ...coś źle robię.
tylko co?

Ma ktoś jakieś propozycje?

Dodałem do pliku graficznego (będącego wypunktowaniem) wolną przezroczystą przestrzeń po prawej jednak za wiele to nie dało.

http://www.fryzjershop.yoyo.pl

Makaron

2010-03-09 16:24

Musisz elementowi zwiększyć lewy padding.

www.mak-web.pl - QC & QCMS modifications

fidelC

2010-03-17 13:21

Nie do końca mi się udało więc zmieniłem koncepcję. Jeszcze nad tym popracuję. Dzięki za pomoc.

Do góry
o nas | kontakt