Kara za usunięcie stopki cms by quick.cms

xyz2

No avatar

2010-02-16 19:18

Witam.

Dostałem wezwanie od autorów skryptu, że mam zapłacić jakąś karę bo usunąłem stopkę. Strona była umieszczona na serwerze, ale nie była jeszcze skończona. Nie zauważyłem, że link zniknął, bo tło zlało się z tym nieszczęsnym linkiem.

Po sądach nie chcę chodzić, a za tak drobny błąd też nie mam zamiaru płacić. Co radzicie by zrobić w tej sytuacji?

Pozdrawiam.

marchival

No avatar

2010-02-17 16:28

o ludu ale glupi blad. strone testowa sie umieszcza na localhoscie lub jak juz musi byc widoczna dla klienta w internecie to za haslem (htpasswd) -> http://www.rabinek.pl/katalog-z-haslem/

xyz2

No avatar

2010-02-17 19:32

Dzięki za odpowiedź. Następnym razem będę pamiętał, że mam nie udostępniać takiej strony w internecie. Co radzisz?

marchival

No avatar

2010-02-18 17:54

skontaktuj sie z opensolution i wytlumacz cala sytuacje. skoro linka nie bylo, a w licencji pisze, ze ma byc to nie liczylbym, ze ci anuluja kare, ale wydaje mi sie, ze sie z nimi dogadasz. lepiej porozmawiac niz czekac na ewentualny pozew

xyz2

No avatar

2010-02-18 18:53

Ale ja nie akceptowałem żadnej licencji. Linka nie planowałem usunąć bo szanuję pracę OpenSolution, ale też nie wiedziałem, że musi być w stopce.

sublimenal

No avatar

2010-02-18 19:30

@xyz2 nie akceptowałeś licencji? Nie pisz bzdur!
1. Na tej stronie w downloadzie pod skryptem do pobrania wyświetla się wyraźnie tekst "Aby korzystać z działu pobierz należy zapoznać się i zaakceptować regulamin >>".
2. Po rozpakowaniu pliku ze skryptem jest plik read-me.txt (sama nazwa wskazuje by go przeczytać) gdzie pisze na jakiej licencji działa skrypt
3. Po uruchomieniu admina wyświetla się komunikat o licencji skryptu
4. W nawigacji admina znajduje się link Wsparcie -> Licencja
5. W stopce w pliku container.tpl pisze także (zaraz nad kodem gdzie znajduje się link): LICENSE REQUIREMENTS - DONT DELETE/HIDE LINK "CMS by Quick.Cms" TO www.OpenSolution.org

To naprawdę już szczyt, że piszesz takie rzeczy!

marchival

No avatar

2010-02-19 15:41

pisz do open solution i zalatwiaj z nimi sprawe bo watpie, ze sie tu odezwa. ja tez wiedzialem, ze stopki nie wolno usuwac. dostajemy swietne narzedzie za darmo i nawet ciesze sie, ze moge im dac reklame. zgadzam sie z sublimenal, ze naprawde trzeba wykazac sie niebywala ignorancja by nie znac licencji.

xyz2

No avatar

2010-02-24 16:25

Dzięki wszystkim za pomoc. Nawiązałem już kontakt z autorami

marchival

No avatar

2010-02-26 18:29

i tak jest najlepiej zrobic. nastepnym razem czytaj zanim cos pobierzesz czy skopiujesz!

Do góry
o nas | kontakt