nowe pole w panelu

barf777

No avatar

2010-01-04 13:38

Witam, chcialbym dodac nowe pole do panelu administracyjnego.
tym polem byl by prosty checkbox "super oferta"

na glownej stronie chcialbym wyswietlic produkty zaznaczone jako "super oferta"

jak to ugryźć żeby poszlo szybko i bezbolesnie ?

» Quick.Cart v3.x

boboo

2010-01-04 15:12

Ano zmienić szablony admina dla widoku listy i szczegółowego.
Dodać pole w szablonie bazy danych produktów (jeśli już jakieś produkty są w bazie, trzeba w pliku bazy ręcznie pododawać w każdym rekordzie znaki rozdzielenia "$").
W funkcyjnych plikach php dodać procedurę zapisywania jego stanu do bazy oraz procedurę sprawdzania tego checkboxu i w wypadku "true" dla danego ID, dodać mu atrybut "podczepienia" pod główną stronę.
To tak w bardzo wielkim skrócie.
Jeśli bolało ;-) to tę funkcjonalność (i więcej) ma wersja EXT.

boboo

barf777

No avatar

2010-01-04 20:04

nie bolalo :D
wielkie dzieki, jak bys jeszcze napisal w ktorych plikach jest controller tego widoku to bede bardzo wdzieczny

boboo

2010-01-04 21:16

Controller tego widoku (lista produktów) jest w
/templates/admin/products.tpl
W sekcji:
BEGIN_LIST i BEGIN_HEAD już się możesz doczytać o checkboxie, który manipuluje statusem produktu. Na tej samej zasadzie możesz dodać kolumnę z checkboxem "super oferty".
To tyle, jeśli chodzi o widok.

boboo

barf777

No avatar

2010-01-05 08:07

to tyle jesli chodzi o widok,
a co z tym Controllerem ? :D

boboo

2010-01-05 11:05

Przecież napisałem: widok (widoczność) dodatkowej kolumny na liście produktów ustawiasz w products.tpl (w szablonach admina).
A jeśli chodzi o o funkcjonalność - czyli, że działa - to jest to robota dla lepszego ode mnie (zresztą już zrobiono to w wersji EXT).
Ja z językiem php i html mam do czynienia zaledwie od 3 tygodni, kiedy to pobrałem sobie QC. Po poczytaniu jego plików w edytorze (a niektóre passusy są bardziej "porywające" od Ludluma albo Browna) zacząłem czytać o php w internecie. Na dzień dzisiejszy, "mój" QuickCart FreeVersion ma dodatkowe atrybuty przy produktach jak np. jego waga. Waga łączna i cena pokazywana jest już przy logo koszyka, a nie dopiero po jego otwarciu. Cena przesyłki zależy od wagi, itp. itd. O "wodotryskach" jak kilka adresów e-mailowych, status zamówienia w różnych kolorach już pisałem.
Jednak nie za bardzo chcę rozpowszechniać rzeczy, które - co prawda doszedłem do nich sam - są w wersjach płatnych. To byłoby nieuczciwe w stosunku do Opensolution.org
Barf777, nie odbieraj tego jako atak, lecz przyjmij naprawdę dobrą radę (wielokrotnie powtarzaną na tym forum): jeśli chcesz grzebać w systemie, zacznij od skrupulatnego przeczytania dokumentacji.
http://opensolution.org/Quick.Cart/docs/
Szczególnie te co jest w dziale: zaawansowane informacje.
Postaw sobie na komputerze jakiś lokalny serwer www (np. xampp) zrób backup QC i grzeb w kodach do woli, mogąc oglądać skutki natychmiast. Robiąc regularnie backup, nie palisz mostów i nie musisz zaczynać od początku z gołym QC. Po prostu, po każdym dodanym i działającym! "wodotrysku" ---> backup!
Zmieniając kod, NIE zapominaj o dodaniu komentarza do tych linijek. Napisz sobie kiedy to zrobiłeś, po co, opisz słowami zmienne,... Dobry kod ma około 90% komentarzy, 10% to czysty kod.
Najlepszy kod nie ma komentarzy wcale, ale każdy może go czytać jak książkę ;-)
No, to do dzieła

boboo

barf777

No avatar

2010-01-05 11:12

wow od 3tygodni !
wielki respect!i tym bardziej wielkie dzieki za rady.

szczerze to jeszcze nie widzialem kodu QC ;) ale czeka mnie mala zmiana dlatego zaczalem od pisania na forum.
Masz racje dokumentacja powinna pojsc na pierwszy strzal! i tak tez sie stanie.

jeszcze raz dzieki za rady :D i za link do dokumentacji :D

Do góry
o nas | kontakt