Ano zmienić szablony admina dla widoku listy i szczegółowego. Dodać pole w szablonie bazy danych produktów (jeśli już jakieś produkty są w bazie, trzeba w pliku bazy ręcznie pododawać w każdym rekordzie znaki rozdzielenia "$"). W funkcyjnych plikach php dodać procedurę zapisywania jego stanu do bazy oraz procedurę sprawdzania tego checkboxu i w wypadku "true" dla danego ID, dodać mu atrybut "podczepienia" pod główną stronę. To tak w bardzo wielkim skrócie. Jeśli bolało ;-) to tę funkcjonalność (i więcej) ma wersja EXT.
boboo
barf777
2010-01-04 20:04
nie bolalo :D wielkie dzieki, jak bys jeszcze napisal w ktorych plikach jest controller tego widoku to bede bardzo wdzieczny
Controller tego widoku (lista produktów) jest w /templates/admin/products.tpl W sekcji: BEGIN_LIST i BEGIN_HEAD już się możesz doczytać o checkboxie, który manipuluje statusem produktu. Na tej samej zasadzie możesz dodać kolumnę z checkboxem "super oferty". To tyle, jeśli chodzi o widok.
boboo
barf777
2010-01-05 08:07
to tyle jesli chodzi o widok, a co z tym Controllerem ? :D
Przecież napisałem: widok (widoczność) dodatkowej kolumny na liście produktów ustawiasz w products.tpl (w szablonach admina). A jeśli chodzi o o funkcjonalność - czyli, że działa - to jest to robota dla lepszego ode mnie (zresztą już zrobiono to w wersji EXT). Ja z językiem php i html mam do czynienia zaledwie od 3 tygodni, kiedy to pobrałem sobie QC. Po poczytaniu jego plików w edytorze (a niektóre passusy są bardziej "porywające" od Ludluma albo Browna) zacząłem czytać o php w internecie. Na dzień dzisiejszy, "mój" QuickCart FreeVersion ma dodatkowe atrybuty przy produktach jak np. jego waga. Waga łączna i cena pokazywana jest już przy logo koszyka, a nie dopiero po jego otwarciu. Cena przesyłki zależy od wagi, itp. itd. O "wodotryskach" jak kilka adresów e-mailowych, status zamówienia w różnych kolorach już pisałem. Jednak nie za bardzo chcę rozpowszechniać rzeczy, które - co prawda doszedłem do nich sam - są w wersjach płatnych. To byłoby nieuczciwe w stosunku do Opensolution.org Barf777, nie odbieraj tego jako atak, lecz przyjmij naprawdę dobrą radę (wielokrotnie powtarzaną na tym forum): jeśli chcesz grzebać w systemie, zacznij od skrupulatnego przeczytania dokumentacji. http://opensolution.org/Quick.Cart/docs/ Szczególnie te co jest w dziale: zaawansowane informacje. Postaw sobie na komputerze jakiś lokalny serwer www (np. xampp) zrób backup QC i grzeb w kodach do woli, mogąc oglądać skutki natychmiast. Robiąc regularnie backup, nie palisz mostów i nie musisz zaczynać od początku z gołym QC. Po prostu, po każdym dodanym i działającym! "wodotrysku" ---> backup! Zmieniając kod, NIE zapominaj o dodaniu komentarza do tych linijek. Napisz sobie kiedy to zrobiłeś, po co, opisz słowami zmienne,... Dobry kod ma około 90% komentarzy, 10% to czysty kod. Najlepszy kod nie ma komentarzy wcale, ale każdy może go czytać jak książkę ;-) No, to do dzieła
boboo
barf777
2010-01-05 11:12
wow od 3tygodni ! wielki respect!i tym bardziej wielkie dzieki za rady.
szczerze to jeszcze nie widzialem kodu QC ;) ale czeka mnie mala zmiana dlatego zaczalem od pisania na forum. Masz racje dokumentacja powinna pojsc na pierwszy strzal! i tak tez sie stanie.
jeszcze raz dzieki za rady :D i za link do dokumentacji :D