Jak dodać menu w stopce by można było zarządzać nim z admina?
Fidel
2009-11-19 08:06
Szukałem na forum tej informacji jednak jedna jest z 2006r. r a inna z 2007r. Obie dotyczą młodszych wersji QC i nie do końca są dla mnie jesne. Jak można takowe menu stworzyć, by była możliwość zarządzania z admina, by działało podobnie jak to pod logo i by była możliwość ingerencji w nie, tj. zmiana szerokości , wysokości i koloru/tła. ?
Udało mi się wstawić menu do stopki. Zmienną ( w moim wypadku) $sMenu7 wstawiłem w stopce. Jednak i nowe menu i stare info ze stopki są na jednym poziomie, jedno obok drugiego. Jak zrobić by to co było do tej pory w stopce było pod nowym menu. I jak zrobić by móc modyfikować to nowo powstałe menu?
1. Możesz utworzyć druga stopkę i tam wstawić cokolwiek np. wspomniane menu7 Przykład: http://www.prodwodrol.com.pl/ Tam do drugiej stopki wstawiłem link ale można wstawić menu po odpowiedniej modyfikacji css
2. Edycja menu7? W ten sam sposób jak wcześniejsze menu 1, menu 2 itp.
Openzibi, dzięki udało mi się. Wygląda to tak :http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/cda80dd11e997cb4.html
Mogę dodawać strony do tego menu w panelu admina. Udało mi się troszkę wpłynąć na wielkość czcionki, wysokość itp
Jednak gdy jest za mało kategorii(odnośników) w tym menu, to opis stopki ( "Powered by..." itp.) nachodzi na tą samą linię co menu w stopce i to źle wygląda.
Mam pytania: 1) Jak wyśrodkować menu umieszczone w stopce? 1a) Jak zrobić, by tło tego menu ( niezależnie od ilości kategorii/odnośników ) było szerokie na całą stronę. 2) Jak przenieść "Powered by ..." po za stronę, tak jak ty openzibi to zrobiłeś na http://www.prodwodrol.com.pl/ . Nie mogę do tego dojść. ?
Ad1: Elementom tego menu nadać atrybut display:inline; a elementowi okalającemu dodać atrybut text-align:center; Ad2: Elementowi okalającemu nadać szerokość 100% i ustawić odpowiednie tło. Ad3: Przenieść ten element poniżej bloku #foot w pliku templates/container.tpl.
www.mak-web.pl
Fidel
2009-12-06 23:20
Nie wiem jak to zrobić by było dobrze. Gdzie dokonać zmiany?
Nie wiem dokładnie jak Ci tu pomóc. To zagadnienia bezpośrednio związane z tworzeniem odpowiednich styli CSS. Napisz z czym konkretnie masz problem, co Ci nie działa to wtedy postaram się pomóc.
Fidel
2010-01-14 08:01
Podaje więc stronę której to dotyczy: http://www.fryzjershop.yoyo.pl
Jak wyśrodkować menu umieszczone w stopce? Jak zrobić, by tło tego menu ( niezależnie od ilości kategorii/odnośników ) było szerokie na całą stronę?
Fidel, na stronie "Oferta" w "Ozdobach i dodatkach do włosów" zmień "wsówki" na wsuwki. Nie rozwiąże to co prawda Twojego problemu, nie będzie jednak razić w oczy. ;-)
Elementowi ul menu trzeba nadać szerokość width:100%; i text-align:center; poszczególnym elementom li i a nadać wartość display:inline; Wtedy powinno menu być na całą szerokość, a elementy wyśrodkowane.
Fidel
2010-01-18 12:41
Ups..."wsówki" to przeoczenie. Ale fakt szkoda oczu i reputacji, więc dzięki Ci boboo za czujność:)
Jeśli chodzi o menu dolne to zrobiłem w default.css to tak , i nic. Pewnie robię coś źle. Tylko co?
/* MENU DOLNE */ #menu7{float:left;font-size:0.8em;list-style:none;} #menu7 li{float:left;display:inline} #menu7 a{display:inline;float:left;height:28px;width:100%;padding:0 14px;border-right:1px solid #d1bd9d;background:url('img/navfoot.gif');background-color:inherit;color:#5a200c;font-weight:bold;line-height:28px;text- decoration:none;} #menu7 a:hover{background:url('img/navfoot.gif') left bottom;background-color:inherit;color:#fff;text-decoration:underline;} #menu7 .selected{background:url('img/navfoot.gif') left bottom;background-color:inherit;color:#fff;text-decoration:underline;}
Powinno być bo element: #menu7 ma szerokość ustawioną na 100%. Być może znajduje się to menu w bloku, który ma mniejszą szerokość i tu tkwi problem. Możesz spróbować wysunąć go poza ten element okalający (nie patrzę w kod).
Temat stary, ale odświeżam bo mam ten sam problem. Chcę żeby moje menu2 było rozciągnięte na 100%, ale padding:0 14px w #menu2 a trzyma sztywno wymiar. Można go ustawić na jakieś auto?