Na serwerze o którym mowa mam umieszczony sklep oparty na skrypcie quick.cart, który nie odwiedza jakaś zastraszająca liczba osób. Ponadto umieściłam na nim zdjęcia, które pojawiają się na Allegro (tzn. wklejam je podając odnośnik do "mojego"serwera), w moich aukcjach, których mam zazwyczaj ok. 30 (oglada je miesięcznie kilka tysięcy osób). Czy to to powoduje owe obciążenie. I czy coś da się na to poradzić?
Podobno powinnam w skrypcie włączyć cache... Tylko nie wiem, jak to zrobić. Prosiłabym o pomoc.
Z tego co się orientuję to cache włącza się na komputerze użytkownika i polega to na tym, że najczęściej ładowane zdjęcia są ściągane na komputer użytkownika i nie pobiera się ich ponownie podczas kolejnego otwarcia strony, tak więc w skrypcie nie da rady tego włączyć. Co do samego obciążenia to myślę, że faktycznie allegro i użytkownicy, którzy z tego serwisu oglądają zdjęcia powodują te problemy. Możesz zrobić prosty test. Przy jednej turze aukcji na allegro spróbuj zdjęcia wysłać w inne miejsce np. do darmowych serwisów ze zdjęciami jak http://imageshack.us/ jeśli problem ustąpi to będziesz miała odpowiedź.
niestety ja mam ten sam problem:( właśnie napisałem nowy temat na tym forum, ale potem postanowilem poszukac czy ktos juz o tym nie pisal:(
Ja nie mam zdjec podlinkowanych na allegro, a sklep narazie ma ruch znikomy na poziomie 30-50 odwiedzin dziennie;/
Sam sklep wydaje mi sie, ze dziala normalnie, jednak w panelu dodawanie/edycja produktow to mordega:(
Napisalem wlasnie do adminow (home.pl) z prosba o monitoring czasowy konta, zeby zobaczyc to wlasnie nie problem w obciazaniu serwera, ale z tego co widze powyzej.. informacje zwrotną jaka otrzymam mozna juz przewidziec:(