Fatal error: Allowed memory size of 67108864 bytes exhausted (tried to allocate 16 bytes) in /home/imperium24/ftp/lampydlaciebie/libraries/FlatFiles.php on line 198
na forum doczytałem że problem może występować z miejscem na serwerze, nie mam żadnych ograniczeń na serwerze, natomiast gdzie wyczytałem że może chodzić o liczbę rekordów i trzeba coś poprawić, proszę o wskazówki
już naprawione, znalazłem to na forum - trochę było czytania ale się udało.
A więc dla osób które mogą mieć podobną sytuacje.
Chodzi o to że w pliku db/pl_products.php tam gdzie są przechowywane wszystkie nasze produkty które mamy w sklepie dopisał się ciąg znaków "$$$$$" i było tego kilkadziesiąt tysięcy, to powodowało że serwer się wysypywał. Trzeba usunąć ten ciąg znaczków $ od 2 linijki aż do naszych prawdziwych produktów i wszystko śmiga jak należy.
Jeszcze jedno moje spostrzeżenie, czytałem na forum o takich spowolnieniach podczas pracy w adminie, chodzi o takie kilkusekundowe zawieszenia, jest to naprawdę uciążliwe i denerwujące natomiast najprawdopodobniej było to właśnie tym spowodowane że ten plik z produktami był tak zapchany, jak tylko usunąłem te kilkadziesiąt tysięcy lini $ wszytko wróciło do nrmy i już nie ma tych dziwnych objawów!! :)
Pozdrowienia dla wszystkich shopingwebmasterów :)))
Ktos wie co jest przyczyna pojawiania sie $$$$ w plikach? Sklep smigal od jakiego czasu bez problemu i nagle zaczęły pojawiać się wredne "dolary". Stało się to wczoraj, usunąłem je i dzisiaj po dodaniu 3 produktów znów to samo. U mnie pojawiają się w pliku products_file.
Gdzieś wkradł się błąd w bazie danych. Często dzieje się tak, gdy ktoś manualnie próbuje zmieniać rekordy, albo próbuje wykorzystać bazę niekompatybilną z jego wersją skryptu (np. bazę danych z wersji darmowej w wersji płatnej). Najlepiej spróbować przywrócić kopię systemu z czasu, kiedy działał. Może uda się taką uzyskać u administratora serwera, jeśli sam takiej nie tworzyłeś.
Domyśliłem się, że coś jest nie tak z bazą. Jak rozumiem problem dotyczy tylko pliku w którym pojawiają się błędy? Problem w tym, że sklep działał bez problemów i na 99% nikt w nim nie grzebał (chyba, że ktoś się włamał). Jakich błędów szukać?
Weź dobry edytor. Np. notepad++ I otwórz w nim tę bazę.
Definicja linijki w xx(język)_yyyy(dotyczy).php - trzeba poczytać w xx(język)_yyyy(dotyczy).def.php ile jest pól w jednej linijce. I tyle, i tylko tyle!!!, może się w niej znajdować znków "$". Dla "nieinformatyków" nieliczących od "0": po prostu policzcie palcem na ekranie wpisy w xx_yyyy.def.php (ostatnia liczba nie musi oznaczać ilości wpisów). Linijka w "db" może rozciągać się na więcej linijek w notepad++. Poznać to łatwo po numeracji po lewej stronie edytora. Linijki NIE zaczynają się od $, jednak się nim kończą!!! Bywa, że podczas transferu (upload) wkradają się błędy. Dlatego w tymże edytorze warto włączyć w "widok" "znaki" --> pokaż wszystkie znaki. Bo każda linijka po ostatnim $ musi się kończyć LF i tylko tyle. $LF
Dzięki, znalazłem :) Format bazy i co i jak to znam. Tylko byłem trochę przerażony przegladaniem i liczeniem tych dolarów. Okazało się, że 2 linie były złamane przed ostatnim znakiem i były w nich dodatkowe "%" wiec nie było jednak trudno znależć.