Fatal error Allowed memory - jak naprawić?

imperium

2009-09-05 16:03

Fatal error: Allowed memory size of 67108864 bytes exhausted (tried to allocate 16 bytes) in /home/imperium24/ftp/lampydlaciebie/libraries/FlatFiles.php on line 198

na forum doczytałem że problem może występować z miejscem na serwerze, nie mam żadnych ograniczeń na serwerze, natomiast gdzie wyczytałem że może chodzić o liczbę rekordów i trzeba coś poprawić, proszę o wskazówki

Mam wersję Quick.Cart.Ext

» Quick.Cart v3.x

lampydlaciebie.pl

beholder

2009-09-05 21:18

hi, how many products and categories do you have?

imperium

2009-09-05 23:17

150 products, and 25 categories.

lampydlaciebie.pl

imperium

2009-09-06 11:29

Proszę o pomoc, zależy mi na czasie i chciałbym szybko rozwiązać ten problem, aby móc dalej wrzucać produkty!!

lampydlaciebie.pl

imperium

2009-09-06 12:01

już naprawione, znalazłem to na forum - trochę było czytania ale się udało.

A więc dla osób które mogą mieć podobną sytuacje.

Chodzi o to że w pliku db/pl_products.php tam gdzie są przechowywane wszystkie nasze produkty które mamy w sklepie dopisał się ciąg znaków "$$$$$" i było tego kilkadziesiąt tysięcy, to powodowało że serwer się wysypywał.
Trzeba usunąć ten ciąg znaczków $ od 2 linijki aż do naszych prawdziwych produktów i wszystko śmiga jak należy.

Jeszcze jedno moje spostrzeżenie, czytałem na forum o takich spowolnieniach podczas pracy w adminie, chodzi o takie kilkusekundowe zawieszenia, jest to naprawdę uciążliwe i denerwujące natomiast najprawdopodobniej było to właśnie tym spowodowane że ten plik z produktami był tak zapchany, jak tylko usunąłem te kilkadziesiąt tysięcy lini $ wszytko wróciło do nrmy i już nie ma tych dziwnych objawów!! :)

Pozdrowienia dla wszystkich shopingwebmasterów :)))

lampydlaciebie.pl

beholder

2009-09-06 17:59

interesting. This would fall into the "bugs" category then.

Kaszynek

2010-09-21 14:50

Miałem ostatnio ten sam problem ale w pliku orders.
Jak macie taki błąd to po prostu szukajcie dużego pliku.

piotri

2010-09-22 13:05

Ktos wie co jest przyczyna pojawiania sie $$$$ w plikach?
Sklep smigal od jakiego czasu bez problemu i nagle zaczęły pojawiać się wredne "dolary". Stało się to wczoraj, usunąłem je i dzisiaj po dodaniu 3 produktów znów to samo.
U mnie pojawiają się w pliku products_file.

www.teilecar.com

Makaron

2010-09-22 16:35

Gdzieś wkradł się błąd w bazie danych. Często dzieje się tak, gdy ktoś manualnie próbuje zmieniać rekordy, albo próbuje wykorzystać bazę niekompatybilną z jego wersją skryptu (np. bazę danych z wersji darmowej w wersji płatnej). Najlepiej spróbować przywrócić kopię systemu z czasu, kiedy działał. Może uda się taką uzyskać u administratora serwera, jeśli sam takiej nie tworzyłeś.

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

piotri

2010-09-22 19:07

Domyśliłem się, że coś jest nie tak z bazą. Jak rozumiem problem dotyczy tylko pliku w którym pojawiają się błędy?
Problem w tym, że sklep działał bez problemów i na 99% nikt w nim nie grzebał (chyba, że ktoś się włamał). Jakich błędów szukać?

www.teilecar.com

boboo

2010-09-22 19:40

Weź dobry edytor.
Np. notepad++
I otwórz w nim tę bazę.

Definicja linijki w xx(język)_yyyy(dotyczy).php
- trzeba poczytać w xx(język)_yyyy(dotyczy).def.php ile jest pól w jednej linijce.
I tyle, i tylko tyle!!!, może się w niej znajdować znków "$".
Dla "nieinformatyków" nieliczących od "0": po prostu policzcie palcem na ekranie wpisy w xx_yyyy.def.php (ostatnia liczba nie musi oznaczać ilości wpisów).
Linijka w "db" może rozciągać się na więcej linijek w notepad++. Poznać to łatwo po numeracji po lewej stronie edytora. Linijki NIE zaczynają się od $, jednak się nim kończą!!!
Bywa, że podczas transferu (upload) wkradają się błędy. Dlatego w tymże edytorze warto włączyć w "widok" "znaki" --> pokaż wszystkie znaki.
Bo każda linijka po ostatnim $ musi się kończyć LF
i tylko tyle.
$LF

http://skupienie.kimla.de/?kontakt,2

piotri

2010-09-23 08:45

Dzięki, znalazłem :)
Format bazy i co i jak to znam. Tylko byłem trochę przerażony przegladaniem i liczeniem tych dolarów.
Okazało się, że 2 linie były złamane przed ostatnim znakiem i były w nich dodatkowe "%" wiec nie było jednak trudno znależć.

Jeszcze raz dzieki.

www.teilecar.com

Do góry
o nas | kontakt