Dwa panele administracyjne i dwa loginy i hasła

brudka

No avatar

2009-08-28 14:15

Witam !

Mam takie nietypowe pytanie.
Korzystam z Quick.Cart-a i jak wiadomo jest tam panel administracyjny, na który składają się pliki z katalogu actions_admin oraz templates/admin no i właśnie nie wiem czy jeszcze dodatkowych innych, które są współdzielone z główną aplikacją.

Mój temat dotyczy prostego sposobu na zrobienie dwóch paneli administracyjnych, tak by klient końcowy miał dostęp do ograniczonej edycji stron, natomiast twórca miał możliwość edycji jej całej zawartości.

Jeśli chodzi o wyeliminowanie pewnych grup /działów edycji to nie jest to problem bo wiadomo dostęp do poszczególnych menu edycji jest zdefiniowany w "templates/admin/container.tpl"

Nie wiem natomiast jak można by było ustalić dwa niezależne hasła i loginy do edycji tej strony spod dwóch poziomów.

Mój tok myślenia sprowadzał się do zdublowania katalogów actions_admin i templates /admin stosownie z innymi nazwami i skopiowania i przebudowania admin.php tak by obsługiwał on ten dodatkowy moduł edycji.

No i właśnie teraz moje pytanie i prośba:
- gdzie przechowywane jest hasło i login tak by można zrobić dodatkowe konto dla drugiego panelu administracyjnego,
- czy potrzebne są dodatkowe dublowania innych dodatkowych katalogów, plików jako niezbędnych do pracy panelu,

- czy w inny prosty sposób można coś takiego osiągnąć,

Podyktowane jest to faktem, że przeważnie klient nie zna się na konstrukcji strony a bardzo lubi grzebać w jej strukturze. Więc istnieje potrzeba zblokowania mu możliwości edycyjnych strony do jedynie wprowadzania noych produktów oraz zarządzania dostawami.

Dziękuję za wszelką pomoc i mam nadzieję, że udało mi się przedstawić problem w miarę zrozumiale.

» Quick.Cart v3.x

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Makaron

2009-08-28 15:41

Ad 1: Login i hasło przechowywane są w pliku config/general.php
Ad 2: Cięzko powiedzieć. Na pewno są potrzebne jeszcze funkcje z katalogu core, ale nie trzeba raczej ich powielać.
Ad 3: Jest płatny dodatek, który umożliwia tworzenie dodatkowych kont administratorów.

Do góry
o nas | kontakt