Wirus na stronach sklepu

freezblock

No avatar

2009-04-13 19:03

Witam
Pojawiał mi sie komunikat w avascie ze na stronie mam wirusa zlokalizowałem go i usunąłem ale teraz pojawia mi sie komunikat ze zostało zablokowane połaczenie ze strona złosliwego oprogramowania. Znalazłem ten kod w zrodle strony ale nie moge znalezc pliku na serwerze z ta stona a jest to nowa strona dodana przeze mnie przez opcje nowa strona i nie mam zielonego pojecia gdzie to sie zapisuje. W google juz moja strona jest oznaczona jako niebezpieczna dlatego prosilbym o szybka pomoc. Dziekuje i Pozdrawiam

» Quick.Cart v3.x

treewood (OpenSolution)

2009-04-14 07:49

po pierwsze zmien dane do FTP po drugie najlepiej wgraj skrypt na nowo z kopii zapasowej jaka masz np. na swoim komputerze

VideoPandaStudio

No avatar

2009-05-05 10:57

Przejrzyj wszystkie pliki index.php i index.html oraz default.php - wirus jest wpisem ukrytym do (hiperłaczem) do innej strony z wirusem - najczęsciej wpisuje się on pod < BODY > lub jeśli takowego nie ma to na samym dole strony. Zaczyna się on < a href="jakiś link.cn" > i ma wartośc hidden - WAŻNE ! Przeważnie zawsze wpis ma zakończenie CN (china). po usunięciu wirusa zmień prawa dostępu do pliku jako tylko do odczytu nawet dla siebie - nie bedziesz go mógł edytować nawet ty puki znów nie zmienisz sobie praw. Przynajmniej ja sobie z tym tak poradziłem.

VPS

VideoPandaStudio

No avatar

2009-05-05 11:40

jeśli chodzi o google - jesteś administratorem - logujesz sie na googlu i wchodzisz w narzedzia administracyjne i zgłaszasz strone do odblokowania. Po jakimś czasie alert zniknie. Na serwerze żaden plik na pewno sie nie zapisał jeśli nie miałes włamania. Jesli to twój serwer powinieneś zadbać o solidne zabezpieczenie firewallem z listą blokowanych stron atakujących które znajdziesz w internecie. Pamiętaj aby raz na tydzień przejrzeć swój kod czy nie pojawił sie niechciany wpis - i ostatnia bardzo ważna sprawa - AVAST MA TENDENCJE DO CZYTANIA NOTATEK W KODZIE HTML i PHP - jesli zablokujesz strone z wirusem tylko samym znacznikiem notatki (/-> czy jakoś tak ) to nic nie da. AVAST i tak to odczyta jako wirus i odetnie połaczenie ze stroną - ZAWSZE KASUJ WPIS.

VPS

Do góry
o nas | kontakt