Mam do was prosbe o pomoc, a mianowicie mecze sie ze zmiana grafiki i z pewnym zagadnieniem nie moge sobie dac rady a mianowicie: w miejscu gdzie jest menu3 oraz menu4 chcialem zastosowac szarpana grafike (szarpane brzegi) i nie moge dojsc do tego jak to zrobic o ile przy polu serch bylo to latwe bo wystarczylo dobrze dopasowac plik w programie graficznym to w ponizszych menu to juz nie przejdzie. bo im wiecej bedzie kategori tym bardziej bedzie sie to na siebie zachodzilo i efakt zadem :/
Wiec moja prosba brzmi o pomoc w zmianie tego, gdzie mam do dokladnie podmienic i w jaki sposob. Kolejna sprawa to pozbycie sie lini ktore zaznaczylem strzalkami na screenie.
Dzieki za screen'a ale on mi wiele nie mowi, musialbys podeslac link do skryptu bym mogl sobie podejzec CSS'y i html'a Jesli chcesz wywalic te bordery to musisz w stylach zmienic: #column .type
maverick2004
2008-11-09 11:59
Podsylam link do css-a w plikach tpl nic nie zmienialem: Odnosnie "#column .type" moglbyc cos wiecej podpowiedziec ?
http://mavdesign.pl/default.css
maverick2004
2008-11-09 13:12
Moze inaczej zadam pytanie bo siedze juz kilka godzin nad tym i nie moge dojsc do tego co chce a na forum takze nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Wprawdzie sa podobne tematy o zmiane napisu "kategorie" na plik graficzny ale mi akurat takie rozwiazanie nie podchodzi pod moja koncepcje.
Byl bym wdzieczny za podpowiedz ktora czesc kodu odpowiada za zaznaczone linie w screenie: http://mavdesign.pl/pytanie.gif
Oraz za tlo w lewym menu. A dokladnie zamiast istniejacego tla chce wrzucic grafike ktora bedzie sie powielac wmiare wozwijania sie tla (trudnoscia tuaj dla mnie jest to ze grafika ma miec harakter "szarpanej" czyli nie moge tylko podmienic istniejacego malutkiego pliku tylko musi on byc na cale szerokosc menu.
Z gory wielkie dzieki za pomoc.
maverick2004
2008-11-09 14:48
Problem praktycznie rozwiazany, mam jeszcze jedno pytanie. Bazujac na szablonie standardowym szablonie w menu mamy: - Kategorie -- Obuwie ---niskie ---wysokie
Jak wyrzucic tlo po klikniecu na obuwie (zeby nie nakladalo sie ponownie na juz istniejace tlo z wczesniejszej kategori. Bo w chwili obecnej naklada sie jedna grafika na druga. Chodzi mi o to zeby podmenu "obuwie" nie mialo juz tla badz zeby bylo przezroczyste (co wsumie wychodzi na to samo) :)
Oj to juz problem ... nie ma problemu by dla wybranego elementu z menu narzucic tlo ale by usunac tlo z elementu nadrzednego by nie przyslanialo jedno drugie to juz troche problem.
Tak czy owak od tego jest klasa ".selected" by dla wybranego elementu w menu przypisac odpowiednie style
maverick2004
2008-11-11 13:13
To moze da sie to zrobic w niecie "podstepny sposob" :) narzucic na to najnizsze menu obrazek przezroczysty ?? Mozna wiec prosic o mala podpowiedz jak przypisac do tego menu inny obrazek.
jesli chcesz dla wybranego to znajdz klase .selected i przypisz do niego background'a ale nie wiem jak zrobic by zlikwidowac background'a narzuconego przez rodzica
maverick2004
2008-11-12 11:18
A mozna jeszcze jakas podpowiedz, bo nie moge znalesc ktora czesc kodu odpowiada za to zagniezdzenie (obuwie - niskie, wysokie). Chodzi mi o tlo dla niskie, wysokie.
/* LEFT MENU */ #menu3 ul, #menu4 ul{margin:4px 0;padding:10px 20px 10px;background:url('img/ramka_podkategorie2.gif');list-style:none;} #menu3 a, #menu4 a{display:block;width:89%;padding:6px 6%;border-top:0px solid #FF0000 /*linie pomiedzy podkategoriami*/;background:url('img/point.gif') no-repeat 0 11px;color:#553;text-decoration:none;} #menu3 a:hover, #menu4 a:hover{background-color:inherit;color:#d01c02;text-decoration:underline;} #menu3 .l1 a, #menu4 .l1 a{border-top:0;}
#menu3 .sub1, #menu4 .sub1{margin:0;padding:0 0 10px 0;border:0;} #menu3 .sub1 a, #menu4 .sub1 a{display:block;width:75%;padding:2px 10% 2px 15%;border:0;background:url('img/point_sub.gif') no-repeat 15px 6px;} #menu3 .sub2 a, #menu4 .sub2 a{padding-left:18%;} #menu3 .sub3 a, #menu4 .sub3 a{padding-left:21%;} * html #menu3 a, * html #menu4 a, * html #menu3 .sub1 a, * html #menu4 .sub1 a{width:100%;} #menu3 .selected, #menu4 .selected{background:url('img/ramka_szukaj2.jpg');text-decoration:underline;} <-- tutaj zmienilem backgraund-a ale to odpowiada za obuwie a potrzebuje jeszcze glebszemu menu zmienic.
przykladowo dla #menu3. dla nadrzednych stron ustala sie style dla samego #menu3, dla podrzednych to #menu3 .sub1, dla podrzednych podrzednych #menu3 .sub2 itd.
Wiec w tym przypadku modyfikuj style dla #menu3 .sub1
maverick2004
2008-11-16 12:48
Dzieki wielkie za pomoc przy rozwiazaniu problemu, dzis jednak zauwazylem bardzo niepokojaca rzecz z ktora takze nie wiem co zrobic. A mianowicie grafika w firefoxie jest ok, natomiast jak otworze sklep pod IE to sie zupelnie rozjezdza. Ponizej skreeny
Problem stary jak nasze narzedzia. Chodzi oto, ze prawdopodobnie lewe menu np. #column i prawa strona czyli #content sa szersze niz #main lub #container. Musisz sobie to przeliczyc na nowo i sprawdzic czy jest ok