formularz zamowienia, problem z dodaniem okna

ryska69

No avatar

2008-09-30 13:43

mam problem z dodaniem okna do formularzu zamowienia. problem nie polega na samym dodaniu okna bo to zrobilam, tylko jak wpisze w to okno jakis tekst i dam wyslij, to na stronie do druku pisze "Program Partnerski:" i nie ma tego tekstu ktory wpisalam... a jak wejde w adnina to tak w ogole tez nie ma takiego oknaktore pozwoliloby mi odczytac to co ktos wpisal w oknie "Program Partnerski"...
Plik orders_form.tpl :

<?php <div id="order">
  <
form action="$aData[sLinkName]" method="post" onsubmit="return checkForm( this )" id="orderForm">
    <
fieldset id="personalDataBlock">
      <
legend>$lang[Your_personal_information]</legend>
      <
fieldset id="personalData">
        <
fieldset id="setBasic">
          <
div id="firstName">
            <
label for="oFirstName">$lang[First_name]</label>
            <
input type="text" name="sFirstName" value="$aUser[sFirstName]" maxlength="30" class="input" onblur="saveUserData( this.name, this.value )" id="oFirstName" alt="simple" />
          </
div>
          <
div id="lastName">
            <
label for="oLastName">$lang[Last_name]</label>
            <
input type="text" name="sLastName" value="$aUser[sLastName]" maxlength="40" class="input" onblur="saveUserData( this.name, this.value )" id="oLastName" alt="simple" />
          </
div>
          <
div id="company">
            <
label for="oCompany">$lang[Company]</label>
            <
input type="text" name="sCompanyName" value="$aUser[sCompanyName]" maxlength="100" class="input" onblur="saveUserData( this.name, this.value )" id="oCompany" />
          </
div>
          <
div id="street">
            <
label for="oStreet">$lang[Street]</label>
            <
input type="text" name="sStreet" value="$aUser[sStreet]" maxlength="40" class="input" onblur="saveUserData( this.name, this.value )" id="oStreet" alt="simple" />
          </
div>
          <
div id="zipCode">
            <
label for="oZipCode">$lang[Zip_code]</label>
            <
input type="text" name="sZipCode" value="$aUser[sZipCode]" maxlength="20" class="input" onblur="saveUserData( this.name, this.value )" id="oZipCode" alt="simple" />
          </
div>
          <
div id="city">
            <
label for="oCity">$lang[City]</label>
            <
input type="text" name="sCity" value="$aUser[sCity]" maxlength="40" class="input" onblur="saveUserData( this.name, this.value )" id="oCity" alt="simple" />
          </
div>
        </
fieldset>
        <
fieldset id="setExtend">
          <
div id="phone">
            <
label for="oPhone">$lang[Telephone]</label>
            <
input type="text" name="sPhone" value="$aUser[sPhone]" maxlength="40" class="input" onblur="saveUserData( this.name, this.value )" id="oPhone" alt="simple" />
          </
div>
          <
div id="email">
            <
label for="oEmail">$lang[Email]</label>
            <
input type="text" name="sEmail" value="$aUser[sEmail]" maxlength="40" class="input" onblur="saveUserData( this.name, this.value )" id="oEmail" alt="email" />
          </
div>
<
div id="program">
            <
label for="oProgram">$lang[Program Partner]</label>
            <
input type="text" name="sProgram" value="$aUser[sProgram]" maxlength="200" class="input" onblur="saveUserData( this.name, this.value )" id="oProgram" />
          </
div>
          <
div id="comment">
            <
label for="oComment">$lang[Order_comment]</label>
            <
textarea name="sComment" cols="50" rows="9" id="oComment">Jesli brales udzial w Programie Partnerskim prosze wpisac tutaj nazwisko osoby polecajacejOtrzyma ona 10kwoty twojego pierwszego zamowienia.</textarea>
          </
div>
        </
fieldset>
      </
fieldset>
    </
fieldsetPHP code ?>

a w pliku orders_print.tpl:

<?php <div id="orderPrint">
  <
div class="message" id="ok">
    <
h3>$lang[Order_sent]</h3>
  </
div>
  <
h4>$lang[Your_personal_information]</h4>
  <
dl>
    <
dt class="orderId">ID:</dt><dd class="orderId">$aOrder[iOrder]</dd>
    <
dt class="firstAndLastName">$lang[First_and_last_name]:</dt><dd class="firstAndLastName">$aOrder[sFirstName$aOrder[sLastName]</dd>
    <
dt class="company">$lang[Company]:</dt><dd class="company">$aOrder[sCompanyName]</dd>
    <
dt class="street">$lang[Street]:</dt><dd class="street">$aOrder[sStreet]</dd>
    <
dt class="zipCode">$lang[Zip_code]:</dt><dd class="zipCode">$aOrder[sZipCode]</dd>
    <
dt class="city">$lang[City]:</dt><dd class="city">$aOrder[sCity]</dd>
    <
dt class="phone">$lang[Telephone]:</dt><dd class="phone">$aOrder[sPhone]</dd>
    <
dt class="email">$lang[Email]:</dt><dd class="email">$aOrder[sEmail]</dd>
    <
dt class="orderDate">$lang[Date]:</dt><dd class="orderDate">$aOrder[sDate]</dd>
    <
dt class="orderIP">IP:</dt><dd class="orderIP">$aOrder[sIp]</dd>
    <
dt class="orderComment">$lang[Order_comment]:</dt><dd class="orderComment">$aOrder[sComment]</dd>
    <
dt class="program">$lang[Program Partner]:</dt><dd class="orderProgram">$aOrder[sProgram]</dd>
  </
dl>
  <
h4>$lang[Ordered_products]</h4>

$sOrderProducts

<script type="text/javascript">
  <!--

AddOnloaddelSavedUserData );

//-->

</script>
</div>
 PHP code ?>

czy jeszcze jakies pliki trzeba zmieniac ? prosze o pomoc

» Quick.Cart v3.x

Makaron

2008-10-01 10:38

Gdzieś już na forum na pewno był temat jak dodać nowe pole.. Trzeba Ci na pewno jeszcze wyedytować bazę danych i dodać tam pole (zarówno w pliku z definicją jak i z danymi należy dodać po jednym znaku "$" na końcu każdego rekordu) no i także w szablonie odpowiednim administratora trzeba tą zmienną jakoś wyświetlić.. Pokombinuj z tymi rzeczami jeśli będziesz miała jakiś problem to pisz - postaram się jeszcze pomóc..

ryska69

No avatar

2008-10-01 13:35

ok dzieki, postaram sie to dzis przetestowac, jakby co to bede pisala :) dzieki wielkie :)

ryska69

No avatar

2008-10-03 17:33

Witam. staralam sie zrobic z pomoca http://opensolution.org/Quick.Cart/forum/?p=readTopic&nr=5319, ale dalej jest cos nie tak. w polu program partnerski po wyslaniu zamowienia widac IP..... toche kijowo, bvo siedzie nad tym caly dzien i nie rusdzylam sie z miejsca nawet o cal....

To jest to co wyswietla sie w order_print.tpl po wyslaniu formularza:

ID:5 Imię i nazwisko:gzsdfhsdfh sgfdhsdfgjh
Firma:sfdghsdfh
Ulica:sdfhdsf
Kod:hsdfhsdfhsd
Miasto:fhsdfhsdgfh
Telefon:sdfhsdfhsfd
E-mail:hsdf@sfdh.pl
Data:2008-10-03 17:23
IP:217.144.211.161
Komentarz:hgfhafadf
Program Partnerski:217.144.211.161

chodzi mi glownie o to ze w tamtym poscie bylo okno wyboru, a to jest okno do pisania. i teraz tak z tamtego postu:

<?php
W pliku actions_admin
/orders.php pod deklaracją zmiennej $sOrderSummary wklej linię:
$CountrySelect throwSelectFromArray$aCountryList$aData['sCountry'] ); 

W pliku action_client/p.php pod deklaracją zmiennej $aData['sPagesTree'dodaj linię:

$CountrySelect throwSelectFromArray$aCountryList ); 
PHP code ?>

tego nie rozumiem gdzie i po co mam to wklejac jak ja nie moge utworzyc aList bo nie ma byc w tym polui zadnej listy, nie ma to byc pole wyboru, to ma byc normalne TEXTERA i tyle.a i nie rozumeim jeszcze tylko jednego z tego postu:

Następnie edytuj plik db/orders.php i na końcu każdego rekordu dodaj znak "$".

no ok wszystko pieknie ladnie ytylko nie rozumiem textu "rekord" - moze jestem glupia albo malo inteligentna, ale sorry nie wiem . moj plik orders.php wyglada tak:

<?php <?php exit; ?>
2$en$1$1203071372$2$2$UPS$24.00$Transfer$$John$Doe$ABC$Yellow 22$33-333$Cracow$123123123123$john@doe.com$127.0.0.1$
1$pl$2$1202812882$2$2$UPS$30.00$Przelew$$Jan$Kowalski$$Kasztanowa 2$22-222$Warszawa$123123123$jan@kowalski.pl$127.0.0.1$
 PHP code ?>

i na koncu kazdej linijki mam wstawic $ ? bo nie wiem :( wszystko juz bylo na dobrej drodze nawet sobie ustawilam zeby mi na maila tez wysylalo zawatrtosc komentarza i tego nowego okna i wysyla, w administacji tez mam wszystko co trzeba tylko zamiast tego co wpisuje wyswietla mi sie drugi raz IP tylko pod inna nazwa ;/ troche sie juz teraz gubie w tych kodach i zaczyna mi sie juz w glowie od tego krecic... prosze o pomoc ...

ryska69

No avatar

2008-10-03 17:36

makaron... :> daj mi takie malutkie swiatelko nadziei ... :> :D :>>>

ryska69

No avatar

2008-10-03 17:42

a wlasnie i w pliku action_client/p.php zamiast tego co bylo w poscie wkleilam to :

<?php
$aOrder
['sProgram'] = ereg_replace'\|n\|''<br />' $aOrder['sProgram'] );
PHP code ?>

ale nie mam pojecia czy dobrze

ryska69

No avatar

2008-10-03 18:12

heh no i co ja bym bez ciebie zrobila ? :P juz jest ok :) wszystko jest tak jak trzeba. nic nie wpisywalam i nie zmienialam, wykasowalam tylko to z p.php i zajrzalam w plik orders.def.php i co widze? zamiast

<?php
'sProgram' => $aExp[19]
PHP code ?>

bylo

<?php
'sProgram' => $aExp[18]
PHP code ?>

i dlatego mi wyswietlalo IP :P ty to zawsze umiesz mi pomoc :P a wlasnie a co do pomocy to jakbym wczesniej nie znalazla to mam jeszcze prosbe :P bo w formularzu zamowienia "program Partnerski" wyswietla mi pogrubione (czyli tak jakby to bylo obowiazkowe) a wolalabym zeby wyswietlalo nie pogrubione jak np "komentarz". a to pole nie jest w checkFields wiec nie jest obowiazkowe. czekam ... :> :D

Makaron

2008-10-06 09:49

Zmień po prostu styl do tego bloku to właśnie działa w ten sposób.. albo użyj istniejącego id pola nieobowiązkowego np "company".

Do góry
o nas | kontakt