Strony:

problem z mail()

ryska69

No avatar

2008-09-30 13:23

mam taki problem, sama juz nie wiem bo zaraz sfiksuje tu przed tym monitorem, siedzie juz 3 dzien nad tym i nic... pop pierwsze to chcialam sie zapytac jak ma wygladac poprawnie wysylanie formularza zamowien. chodzi o to czy osoba ktora zamawia ma dostac email potwierdzajacy zamowienie i ja jako administrator tez? bo jak narazie to nic nie dochodzi. juz sama nie wie czy tak ma byc czy nie. juz kombinowalam na setki sposobow to "wlaczyc" nawet zaistalowalam na serwerze phpmailer i tez nic i dalej nie wim co z tym zrobic... php na serwerze mam w wersji 5.2.6 oraz stone mam na www.lua.pl. z tego co mi sie wydaje to nie maja zablokowanej funkcji mail(). chociaz nie recze. nigdzie tez nie moge znalesc w samym php gdzie to mozna wlaczyc - bo tez czytalam ze w samym php mozna to uruchomic, tylko gdzie to juz nigdzie nie pisze. prosze o pomoc i mam prosbe o posty ewentualnie po polsku...

» Quick.Cart v3.x

ryska69

No avatar

2008-09-30 13:27

a wolalabym zeby wysylalo powiadomienie ze wszystkimi danymi do kupujacego... troche mnie przybil ten problem...

Makaron

2008-10-01 10:33

Ok więc od początku.. Domyślnie wysyła się mail tylko do administratora sklepu (na mail, który podajemy w konfiguracji), aby umożliwić także wysyłanie maila informującego o zamówieniu do klienta należy zainstalować plugin dostępny u nas w dziale download: http://opensolution.org/download,pl,18.html?sFile=Quick.Cart/plugins/sendOrderToClient_v0.6.zip. Co do serweru lua.pl to z tego co wiem jest to serwer darmowy, więc wyłączenie funkcji mail() niestety wchodzi tutaj w rachubę.. Najłatwiej sprawdzić to w bardzo prosty sposób.. Utworzyć sobie jakiś plik z rozszerzeniem php i wkleić do niego fragment kodu np:

<?php
mail
'twoj_adres@test.com''test''test' );
?>

Oczywiście w miejsce twoj_adres@test.com wpisz swój własny adres email.. Następnie uruchomić ten plik w przeglądarce.. Jeśli dojdzie wiadomość (sprawdź także w spamie) to znaczy, że funkcja jest włączona.. Jeśli nie to będziesz musiała skorzystać ze sztuczki, która znajduje się w naszej dokumentacji technicznej, co zrobić, gdy funkcja mail() jest wyłączona na serwerze..

ryska69

No avatar

2008-10-01 13:50

w tej chwili kupilam serwer na www.nspace.pl i bedziemy probowac :) jakby cos nie szlo to sie jeszcze bede pytac :)

ryska69

No avatar

2008-10-01 15:09

to mi napisal koles z dzialu technicznego na nowym serwerze:
Witam

Funkcja mail() jest standardowo włączona na naszym serwerze.
Nie trzeba wykonywać dodatkowych czynności aby działała prawidłowo.

Proszę jeszcze o informację na jaki adres wysyłane są potwierdzenia ze sklepu.
Być może jest to problem tzw. rekordu SPF dla Pana domeny.
Jeśli poczta wysyłana jest na serwery np. wp.pl czy interia.pl sprawdzane są tam rekordy SPF dla domen.
Jeśli rekord nie jest prawidłowo skonfigurowany w strefie domeny wiadomość będzie odrzucona.
Lecz w tym wypadku rekord łatwo możemy skonfigurować.
Potrzebna nam jest tylko informacja na jakiej domenie będzie uruchomiony sklep.

Rafał Krzysztoń

a mi dalej nie chodzi.... nawet na nowym serwerze;/ probowalam tych sztuczek ale tez nie chodzi ;/ mam dosc.....

ryska69

No avatar

2008-10-01 15:23

a moze gdzies w kodzie trzeba podac adres ? ale przeciez sprawidzilam juz praktycznie kazdy plik... :( mam dosyc...

ryska69

No avatar

2008-10-01 16:28

a moze to gdzies w quick carcie jest konfiguracja emaila ? tylko gdzie?

ryska69

No avatar

2008-10-01 16:50

dobra lajt juz dziala :) dzieki dziala tez plugin !!! suuuper !!!

ryska69

No avatar

2008-10-01 18:52

a wlasnie a takie male pytanie jeszcze na koniec :P jak zmienic tresc maila przychodzacego do administratora? bo jest po angielsku. bo tresc maila do kupujacego zmienilam bo w pluginie bylo to do wklejenia do pliku pl.php. czekam na odpowiedz

ryska69

No avatar

2008-10-02 14:35

dobra juz jest ok :)

Makaron

2008-10-03 10:15

Hehe takich użytkowników to więcej - sama udzielasz sobie odpowiedzi :)

sklep

No avatar

2008-10-09 15:21

Mam pytanie odnośnie tego skryptu.
Skrypt uruchomiłem i wszystko jest OK. Chciałbym natomiast, aby użytkownik który coś zakupił otrzymał maila, gdzie zamiast wyświetlanego maila sprzedającego jako nadawcy znajdowała się np. treść "ZAMÓWIENIE ZE SKLEPU XXX".
Nie chodzi mi tutaj o temat wiadomości !

Z góry dzięki za pomoc.

lopez98

No avatar

2009-11-23 00:33

Wiem ze wiele jest napisane na ten temat ale czytałem już wszystko
siedzę kilka dni i nic
otóż nie przychodzą do mnie e-maile po wypełnieniu formularza, nie pokazuje mi żadnego błędu, pokazuje że jest zapisane i wysłane.
Ale e-maile do mnie nie dochodzą próbowałem też na rożne konta wysyłać i nic.
Dodam jeszcze że paczkę e-mailowa też wgrałem sobie (chociaż wiem że funkcja e-mail()PHP działa mi na serwerze) i efekt jest ten sam po wypełnieniu formularza, nie pokazuje mi żadnego błędu, pokazuje że jest zapisane i wysłane a e-maila na mojej skrzynce jak nie było tak nie ma.

lopez98

No avatar

2009-11-23 10:15

Dodam że na tym samym serwerze i tym samym koncie mam drugi sklep zrobiony programem joomla,
w programie jest ustawione żeby wysyłał e-maile przez funkcje e-mail()PHP i wszystko fajnie dochodzi.
Także wniosek taki że coś nie tak w ustawieniach, e-mail w admin mam prawidłowo wpisany.

Makaron

2009-11-23 16:13

O jaki konkretnie skrypt chodzi? W darmowej wersji nie ma formularzy kontaktu.

www.mak-web.pl

lopez98

No avatar

2009-11-24 12:25

Jest to wersja darmowa i chodzi o formularz zamówień

Makaron

2009-11-24 15:24

Być może to głupie pytanie, ale czy na pewno ustawiłeś odpowiedni mail w panelu administracyjnym?

www.mak-web.pl

lopez98

No avatar

2009-11-24 22:19

Tak ustawiałem dobry i na gmail, interia, a także z serwera wpisałem i to wielokrotnie nie ma szans na to żebym źle wpisał. Nawet założyłem konto w Google aplikacje i tam zarejestrowałem adres e-mail na moją domenę żeby dostać MX rekordy myślałem że to może w tym problem ale niestety nie - przy zamówieniu pisze: Zamówienie zostało zapisane i wysłane.
Dziękujemy bardzo
A jak e-maila nie było tak nie ma.

lopez98

No avatar

2009-11-27 12:24

Jak wysyłam testowego e-maila według tego co jest podane wyżej to mi się wyświetla pusta strona a nie żaden error.
Czyli e-mail jest prawidłowo wysłany lecz wiadomości nie ma w skrzynce. Myślę ze źle jest skonfigurowany rekord SPF dla mojej domeny.Jeżeli się mylę w czymś proszę pisać.

treewood (OpenSolution)

2009-11-30 08:11

lopez98 - sproboj wykonac to:
http://opensolution.org/Quick.Cart/docs/?id=tips#zastapienie_wysylania_e-maila_przez_funkcje_mail_na_inna

Strony:
Do góry
o nas | kontakt