Jak zmienic polozenie i rozmiar logo

laptop

No avatar

2008-08-05 13:25

Jak moza zmienic wielkosc i polozenie obrazka tzw logo ktory odwoluje od strony glownej ??

chodzi mi o moja strone : www.gotmar.pl

i o na gorny napis gotmar chcialbym zeby mozna bylo kliknac w caly napis a nie w tylko ten fragment ktory odwoluje od strony glownej

licze na pomoc:)

» Quick.Cart v3.x

MG

Makaron

2008-08-06 09:37

Szczerze mówiąc na Twojej stronie jest dość specyficzne rozwiązanie, bo jest jakby cały obrazek headera i logo, które jest identyczne i się na niego nakłada (jest to część grafiki headera dobrze wypozycjonowana). Możliwość najprostsza (jeśli chcesz pozostać przy tym sposobie wyświetlania to po prostu zwiększyć obrazek logo tak, żeby zawierał cały napis i automatycznie będzie on podlinkowany. Prawdopodobnie trzeba będzie także zmienić troszkę jego pozycję. Poszukaj w stylach templates/default.css blok #logo i #logo h1

laptop

No avatar

2008-08-06 14:21

odszukałem te linie

#logo{width:10px;padding:0px 0 0;}
#logo h1{float:left;width:100%;padding:12px 0 6px;border-top:1px solid #66563e;border-bottom:1px solid #66563e;background:#513c1e;text-align:center;font-size:1px;line-height:1px;}

skasowalem je i o dziwo za nic one nie odpowiadaja bynajmniej nie wiem moze musze dopisac cos - probowałem skrobnąć jakies przesuniecia w HTML w tych linijkach i be efektu :( jesli znajdziesz chwile bede w wdzieczny za dokladniejsze wytlumaczenie

pozdrawiam i dzieki za dotychczasowe starania / pomoc. :)

www.gotmar.pl - dalej tyczy sie to tej strony :)

MG

laptop

No avatar

2008-08-06 14:38

ok zapomniałem ze uzywam themes wiec musze edytowac inny pliczek niz default.css :)

pytanie nie zwiazane z tematem - jest szansa stworzyc 3 kolumny produktow zamiast 2 jakie mam teraz ??

podr

MG

Makaron

2008-08-06 15:26

Przed momentem odpowiadałem na taki temat.. Wystarczy czasem poszukać naprawdę.. Solucja tutaj: http://opensolution.org/Quick.Cart/forum/?p=readTopic&nr=5237 (choć temat może nieodpowiedni.. zaraz zmienię)

arabeska

2010-07-28 21:17

Witam,

moje logo znajduje się bezpośrednio w header. Logo w sensie napisu, który jest częścią header. Chciałabym zrobić tak, aby bez wklejania dodatkowego obrazka zrobić odnośnik do strony głównej, który obramowywałby daną część header. Inaczej mówiąc - w oryginale jest tak, że logo występuje, jako oddzielny obrazek, który jest podlinkowany - przy klikaniu wyskakuje kropkowana ramka naokoło. Chciałabym osiągnąć ten sam efekt, ale bez tego dodatkowego obrazka. Czy da się tak zrobić?

A.

Makaron

2010-07-29 15:54

Tak, można do pliku templates/container.tpl dodać link z odpowiednim identyfikatorem, a w stylach CSS nadać mu atrybuty display:block;width:XXpx;height:XXpx;

Mak-Web.pl - Modyfikacje skryptów Q.Cart i Q.Cms

arabeska

2010-07-29 20:50

A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak miałby wyglądać ten wpis w container.tpl?

A.

arabeska

2010-07-30 10:46

Czy ma to wyglądać tak?

<h1 id="napis"><a href="www.fanaberia-art.pl" tabindex="1">$config[title]</a></h1>

A.

Makaron

2010-07-30 16:01

Raczej tak:

<h1 id="napis"><a href="www.fanaberia-art.pl" tabindex="1"></a></h1>  

arabeska

2010-07-31 17:24

Zrobiłam taki wpos w container.tpl, o jakim pisałeś:
<h1 id="napis"><a href="www.fanaberia-art.pl" tabindex="1"></a></h1>

ale chyba cos źle wpisuję w .css:

#logo h1 {float : left;width: 100%;height: 20px;padding: 9px 0 0;text-align: center;font-size: 2.0em;line-height : 20px;}
#logo h1 #napis{display:block; width: 200px; height: 40px;}

Wiem, że nie jest to forum css, ale może ktoś mi powie, co robię źle.

A.

Makaron

2010-08-02 15:27

Spróbuj zmienić:

#logo h1 #napis{display:block; width: 200px; height: 40px;}

na:

#logo h1 a{display:block; width: 200px; height: 40px;}

arabeska

2010-08-03 11:49

Wszystko gra! WIELKIE DZIĘKI! :)

A.