podniesienie lewej i prawej kolumny

lifegoeson

No avatar

2008-05-25 12:47

Czy ktoś mógłby mi powiedziec co jest w moim kodzie nie tak, że lewa i prawa kolumna są za nisko od topu ?

sklep:
http://www.pixelpr.net/cart

CSS:
http://www.pixelpr.net/cart/templates/default.css

» Quick.Cart v3.x

Moni

treewood (OpenSolution)

2008-05-26 07:58

powodem nie jest przypadkiem #head1, ktory ma ok 300 pikseli wysokosci?

btw: calkiem ladny design :)

arabeska

2009-10-07 20:10

piszę tu, żeby nie zaczynać nowego tematu. Proszę o pomoc, co zrobić, żeby obrazek który jest pod lewym menu składał się z dwóch elementów o tej samej szerokości. Na razie udało mi się wstawić jeden z ozdobnikami o automatycznej wysokości 400px. Chciałabym teraz pod spodem wkleić drugi podobny, ale bez ozdobników, aby przedłożyć menu - tzn, żeby obrazek "rozciągał się" razem z pozostała częścią menu. Nie wiem, czy piszę jasno >>>www.fanaberia-art.pl

A.

Makaron

2009-10-08 08:13

Niestety nie piszesz jasno, a i temat niezbyt związany z naszym skryptem. Po prostu masz problemy z dostosowaniem designu, a tu już trzeba znajomości styli css. Jeśli chcesz ustawić background, który będzie się wydłużał razem z menu to trzeba prawdopodobnie elementowi #menu3 nadać style:

background:url('img/twoj_obraz.jpg'repeat-y;

a żeby zakończyć menu jakimiś ozdobnikami to na końcu można dać obrazek. Jeśli blok #menu3 nie będzie miał żadnych paddingów wszystko powinno grać.

arabeska

2009-10-12 16:05

Faktycznie nie do końca się rozumiemy... :) Jeszcze raz: chciałabym, żeby background pod lewym menu składał się z dwóch części. Pierwszą już udało mi się "zamontować" - ustawiłam ją tak, aby jej wielkość była niezmienna. Teraz chciałabym dodać drugą cześć tego backgroundu - tym razem jednak chciałabym, żeby dopasowywał się on do długości menu bocznego. Proszę o pomoc w tej kwestii.

A.

Swietowit

2009-10-12 16:55

trochę z tym roboty jest, podpowiem ci ze trzeba zagnieździć diva w divie no i trochę pokombinować

Pozdrawiam, GK

arabeska

2009-10-12 20:55

Dziwne, w wersji 2.2 można było zrobić to bez problemu... Na pewno nie ma prostszego problemu? To, o co dokładnie mi chodzi widać na stronie www.fanaberia-art.pl Problem zaczyna sie w miejscu, gdzie widać jednokolorowy zbyt szeroki background, który właśnie chciałabym zastąpić czymś podobnym do tego obrazka wyżej.

A.

Swietowit

2009-10-13 10:37

gdyby byl na to prosty sposob to bys juz dawno wpadl/wpadla na niego ;-)

ja to widze tak:
http://img245.imageshack.us/img245/854/quickcart.jpg

dajesz div'owi #container na tlo powtarzalny wzgledem osi y obrazek oraz kolor - bialy w tym wypadku, mozesz na 2 sposoby rozwiazac problem powtarzania:
1) zreobic tak zeby powtarzalna czesc po powtorzeniu sie pare razy wypadala akrat w miejscu gdzie koncyz sie to gorne tlo
2) powtarzalne tlo odsunac od gory ;-)

jezeli nie wiesz jak to zrobic, polecam kurs html+css bądź swoje uslugi w tym zakresie ^^

Pozdrawiam, GK

arabeska

2009-10-13 16:23

Mógłbyś pomóc mi ustawić to poprawnie?

Miałam ustawienie takie:
#container{width:990px;margin:0 auto;background:#ffffff

A teraz dodałam tło, tylko nie wiem, co wpisać, lub zmienić, by odsunąć je od góry:

#container{width:990px;margin:0 auto;background:transparent url ('img/sidebar.jpg') repeat-y;}

Czy takie kombinacje nie zwolnią czasu wyczytywania strony?

A.

Swietowit

2009-10-13 16:38

zwolnia, owszem, ale o tak male jednostki czasu ze pewnie nie zauwazysz roznicy.

zmien na tak:
#container{
width:990px;
margin:0 auto;
background:transparent url('img/sidebar.jpg') repeat-y;
background-position:0px 1000px;
}

z tym ze w miejsce 1000 px wpisz tyle ile masz przesunac.

Pozdrawiam, GK

arabeska

2009-10-13 17:13

Coś nie gra. Sam zobacz >>> http://www.fanaberia-art.pl/

Wkleiło mi się coś na górze i na dole (ciemnoturkusowe linie), a w rzeczywistości ten kawałek tła, który chcę dodać ma wysokość 198px.

A.

Swietowit

2009-10-14 01:00

zamien
/* BODY STYLES - LEFT AND RIGHT COLUMN */
#body{clear:both;float:left;width:100%;margin:0 ;}

na
/* BODY STYLES - LEFT AND RIGHT COLUMN */
#body{clear:both;float:left;width:100%;margin:0 ;background:none;}

no i do pelnego efektu musisz przesunac to powtarzajace sie tlo w prawo troche :)

Pozdrawiam GK

arabeska

2009-10-14 13:36

Dzięki, Złoty Człowieku :) Wszystko gra!

A.

Swietowit

2009-10-14 13:59

no nie do końca ;-) po pierwsze, odsun tlo od gory bo u gory Ci pasek wystaje, pozatym powtarzanie jest widoczne

Pozdrawiam, GK

arabeska

2009-10-14 14:44

Z tym powtarzaniem, to muszę dopracować sam obrazek i go podmienić a to na górze, to nie wiem, co to, bo niby przecież odsunęłam tło od góry.

A.

arabeska

2010-08-13 09:23

Witam,

Swietowit - pomagałeś mi kiedyś w stawieniu powtarzalności tła w menu3 :) Wszystko super gra, mam tylko problem z IE, w którym tło chytrze wypozycjonowane w #container przeglądarka czyta, jako dominujące. W efekcie zamiast być pod spodem (pod pierwszą częścią tła dla menu3) jest zawsze na wierzchu. Co mogę z tym zrobić?

A.

arabeska

2010-08-13 11:41

Już gra:)

A.

Do góry
o nas | kontakt