Przestalo mi dzialac dodawanie producktow - po wypelnieniu danych w nowym produkcie robie zapisz i a nastepnie samoczynnie czyszcza sie wszystkie pola i powstaje pusty wpis.
Edytowałeś schematy baz danych związane z produktami? Może tam wkradł się jakiś błąd? Jeśli nie to przeanalizuj sobie jakie rekordy dodają się do plików np pl_products.php (nie wiem jakiej wersji używasz) dla wersji polskiej i czy w ogóle się jakieś dodają i może w ten sposób znajdziesz błąd. Ciężko dociec przyczyny tak na czuja.
sajmo
2008-05-10 12:35
Witam,
Dzieki za podpowiedz.
Wyglada tak ze dodaje produkty ale z zerowymi wartosciami. Co wiecej jesli edytuje biezace produkty w dowolnym miejscu dodam cos lub odejme jeden znak i robie zapisz. Zeruje wszystkie pola.
Bede walczyl dalej jak znajde co sie stalo dam znac.
A swoja droga super produkt!!!
pozdr dla calej ekipy
Sajmo
www.tanie-czytanie.pl
sajmo
2008-05-10 13:50
Wiem ze to dziwne ale to co napisze bedzie jeszcze dziwniejsze.
Po wywleniu obrazkow dodanych przeze mnie z katalogu glownego /files wszytsko dziala bez zarzutu. Po dodaniu sie kwasi.
Ciekawostka -wzialem czysta wersje Quickcarta3.xx i wrzucilem swoja baze danych - tak samo - zapisuje zerowe produkty po wywaleniu obrazkow jak u gory dziala.
Hmmmm, myslalem ze moze gdzies sa w obrazkach polskie znaki ale nie, ...
Nie wiem, walcze dalej ale pomyslow zaczyna brakowac
sajmo - a probowales to na innym serwerze? Dziwna sytuacja ale bycmoze serwer ma jakies dziwne ustawienia czy cos ...
sajmo
2008-05-10 19:49
Witaj,
Wlasnie ciekawe jets to ze jak dodalem do nowej instaklacji w innym katalogu wszytskie ksiazki - ale wycialem duze obrazki. To dzialalo :-)
A jak dodalem duze obrazki nie dziala :-)
Zdarzylo tez mi sie tak ze np znikal mi dlugi opis a krotki zostawal, natomiast po nastepnym zapisz znikala cala reszta.
Dziwnie. Moze ktos bedzie mial jakis pomysl.
Dzieki za pomoc
Sajmo
www.tanie-czytanie.pl
rafallski
2008-05-15 16:01
Kurcze, mam identyczny problem! Jestem załamany bo walczę z tym już kilka godzin, próbowałem pod Operą, IE, FF i nic :(
Widzę że Ty masz problem z dodawaniem produktów, ja mam nawet z tworzeniem kategorii, chcąc wpisać np: Oświetlenie pojawia mi się pusta strona (nie dodaję przy tym żadnych obrazków)
Przykład jest tutaj: http://img245.imagevenue.com/img.php?image=59504_Clipboard02_122_108lo.jpg - na samej górze, pod napisem kategoria.
Bardzo prosze o pomoc, ja jestem cienki w te klocki i nie potrafię sobie poradzić :(
Ps. Jak sprawdzić jaki ID ma KATEGORIE, bo chciałem żeby mi się produkty wyświetlały na stronie głównej, znalazłem na Forum jak to zrobić, ale nie wiem jaki ID ma dział Kategorie.
Pozdrawiam rafallski
www.ralfis.pl
rafallski
2008-05-21 16:31
Bardzo proszę o wskazówki jak rozwiązać nasz problem, na pewno Ktoś z Forumowiczów wie gdzie jest błąd i jak go rozwiązać. Pozdrawiam rafallski
www.ralfis.pl
rafallski
2008-05-27 13:49
Ok, problem rozwiązany:
na czas dodawania nowych produktów/kategorii wywaliłem wszystkie pliki z /files/ po wcześniejszym skopiowaniu ich na dysk. Katalogi "100", "200", "ext" pozostały na serwerze.
Teraz jednak pojawił się inny problem. Po kliknięcu na miniaturkę, duże zdjęcie otwiera się na dole strony, a nie tak jak to było wcześniej. Ktoś podpowie jak to rozwiązać??
www.ralfis.pl
ozi
2008-05-29 00:14
Podobny problem pojawia się u mnie, jak próbuje dodać do nowego sklepu 19 produkt.
Wcześniej pojawiał sie podczas edytowania 19 produktu po konwersji.
To nie jest wina serwera sprawdzałem na 3 różnych i ten błąd niestety występuje.
Żeby nie było: dodaję produkty do czystej instalacji sklepu
Unfortumately I don't speak Polish, So could anyone put a little post in english what this is about? I really wonder about this "bug"
Frans
rafallski
2008-06-03 12:05
I'll try write something in English, but my English is poor :)
The problem is that we can't add new products/categories. I've added about 30 products and it was working perfect.
But some day, when I wanted to add new product, fill all the poles and click "Save" there was blank pole like this: http://img245.imagevenue.com/img.php?image=59504_Clipboard02_122_108lo.jpg (position 45)
I found some way to eliminate this problem.
First I'm copying all image files from .../files/ to my disk
Next I'm removing those files from server
And it's working correctly - I can add new products and categories. When I add all the products I'm copying all img files, from my disk to serwer, which I removed before adding new products.
But there is antoher problem: I can't see big photos of products - example here: http://ralfis.pl/sklepik/?61,felga-13-gemini
When I'm clicking in a small img it's opening in the end of page :(
I'm also workinig on a shop which will have more than 30 products so I will remember your post and let you all know when I have the same problem or a solution.
I think I can help you with the problem of the big image that doesn't show up. Probably this has to do with the skin "enlighten" that you are using. I used this one as well a while ago and I ran into the same problem.
If you go back to your admin section and under setting change the Styles template back to "default.css" you will probably see in your shop that the images will work again.
If this is a theme created by opensolution, maybey they can fix it.
I hope this post was any help
sincerely
Frans
rafallski
2008-06-06 16:12
Hi Thanks for Your advice about photos. I've changed templte and it's working perfectly.
But I still dan't add new products....
sincerely
rafallski
www.sklep.ralfis.pl
miskoski
2008-07-10 21:54
Ja też mam ten problem - quickcart po prostu tworzy za dużo obrazków w katalogu files, bo każdy obrazek wstawiany ponownie jest kopiowany z nazwą wzbogaconą o cyferki. U mnie obrazki powtarzają się więc eliminuję je ręcznie usuwając dodatki w pliku db/pl_product_files.php . W moim przypadku wystarczyłoby żeby nie kopiował bez sensu. Myślę że problem tkwi w fotojobs ale nie wiem jak go zmienić - może ktoś wie?
Darek
kp_kacha
2008-07-28 17:34
Witam... Mam ten sam problem... z tym że u mnie wszystko znika i się zeruje nie tylko jak chcę dodać nowe produkty ale nawet jak chce zmienić np opisy lub ceną w już istniejących produktach... ... właściwie nie wiem co mam robić, jestem kompletnym laikiem w tych sprawach a nikt z moich znajomych nie jest w stanie rozwiązać tego problemu...
... jeśli ktoś ma jakąś radę to poproszę tak bardzo łopatologicznie... ;(
Spotkałem się już z tym problemem i był on związany z dość specyficznymi ustawieniami serwera.. Mianowicie katalog files/ miał nałożone ograniczenia (pojemności albo ilości plików) i gdy te ograniczenia zostały przekroczone to występował dokładnie taki błąd o jakim mówisz. Proponuję zrobić prosty test: zmienić nazwę katalogu "files" na np "files2" następnie utworzyć nowy katalog "files" pusty, nadać mu oczywiście odpowiednie CHMODy i zobaczyć czy wtedy wszystko wróci do normy. Jeśli pomoże to wiesz gdzie szukać źródła problemu ..
Można.. TotalCommander posiada opcje zmieniania atrybutów CHMOD jest to opcja w menu pliki -> zmień atrybuty jeśli używasz wersji polskiej. Beholder kiedyś także napisał ładnego tipsa jak nadawać chmody katalogom i plikom. Tutaj link: http://opensolution.org/Quick.Cart/forum/?p=readTopic&nr=5155