kradzież?

pannabe9

2008-01-06 17:12

Witam.
Przed chwilą odkryłam dwa problemy. Pierwszy z nich zjeżył mi włosy na głowie. Mianowicie kilka dni temu założyłam sobie sklepik z biżuterią, którą sama robię, pod adresem: owca.boo.pl. I wszystko fajnie, tylko przed chwilą próbowałam znaleźć mój sklepik przez google i w ogóle go nie znalazłam (po swoją drogą dlaczego? po co więc wpisuje się słowa kluczowe i tak dalej?).
ALE.
Znalazłam coś innego!
Pod jakimś obcym adresem: her.prv.pl znalazłam SWÓJ SKLEP! Normalnie kompletny MÓJ SKLEP! JAKIM CUDEM??? Przecież rzekomo nie można skopiować Quicka jeśli się nie ma dostępu do wszystkiego, bo przecież tylko właściciel (czyli ja) go ma? O CO WIĘC CHODZI??? Jak to możliwe, że ktoś mi ukradł sklep???

I w ogóle to bez sensu, bo pod tym obcym dla mnie adresem her.prv.pl w sklepie są MOJE aktykuły, MOJE dane kontaktowe, więc z tej kradzieży nikt nic nie ma!

Proszę o oświecenie, bo ja naprawdę nie wiem, co się dzieje!

Pozdrawiam,
Beata

» Quick.Cart v2.x

thhp://owca.boo.pl

slave89

No avatar

2008-01-06 19:53

Jeżeli chodzi o wyszukiwarkę google to same słowa kluczowe w sumie nic nie dają. Jeżeli Pani chce aby sklep był w google to trzeba go wypozycjonować albo samemu albo zlecić to komuś (akurat pozycjonowaniem się też zajmuję ).

A her.prv.pl to tylko alias czyli wyświetla się pani sklep w takiej jakby ramce. Jest on odpalany z Pani serwera i nie ma czego się bać.

pannabe9

2008-01-06 20:16

Ogólnie rozumiem, ale problem mam z pojęciem jednego - skąd się w ogóle wziął ten alias, skoro sprawdzałam wszystko na serwerze i nic takiego nie mam i sama tego na pewno nie ustalałam. Poza tym korzystam z serwera boo.pl a prv.pl to całkiem inny serwer, na którym bynajmniej nie zakładałam sklepu, po pojemność serwera jest znacznie ograniczona.
Więc skąd alias sam się wytrzasnął?

I pytanie drugie - nawet jeśli słowa kluczowe i tak dalej nic nie mają wspólnego ze znajdowaniem mojej strony w wyszukiwarce, to problem jest w tym, że jak wpiszę w np. googlach: "owca.boo.pl", to nie wyskakuje ta strona, tylko własnie "her.prv.pl". Tego właśnie nie kapuję.

Mógłby mi to Pan wytłumaczyć, tak łopatologicznie (wie Pan, ja jestem tylko babą ;))

pannabe9

2008-01-06 21:39

I jeszcze jedno - skoro w jakiś pokraczny sposób her.prv.pl to mój alias, to dlaczego są w nim jakieś dziwnie teksty? Oto, co wyskakuje w przeglądarce, po wpisaniu w googlach: owca.boo.pl:

Her
oficjalna strona zespolu. her, metal, muzyka Strona znajduje się pod adresem owca.boo.pl/index.php. darmowe domeny. X.
her.prv.pl/ - 11k - Kopia - Podobne strony

Skoro to niby moje, to skąd te teksty o muzyce i jakichś innych bzdurach? Skąd ten tekst, że strona znajduje się pod kolejnym adresem (tym razem prawidłowym, bo moim)?

A poza tym, na serwerze prv mam inną stronę, taką swoją domową, i tam mam adres panna-be.prv.pl. Ale to jest normalna nazwa domeny internetowej, więc to cholerne (za przeproszeniem) her.prv.pl to też jest czyjś adres.
Tylko skąd to pomieszanie?
Czy to możliwe, że google przy indeksowaniu stron pochrzaniło coś, i moją stronę przypisało do innego adresu?

Proszę, niech mnie ktoś oświeci, bo osiwieję ze stresu.

pannabe9

2008-01-07 13:14

Dobra, proszę o zamknięcie tematu albo usunięcie.
Już wiem, co się działo.

Ktoś kilka lata temu miał dwa dziwne adresy na swererze prv.pl i zrobił sobie przekierowanie na adres, który dziwnym zbiegiem okoliczności mam teraz ja na serwerze boo.pl. A że boo.pl to serwis płatny, to po wygaśnięciu ważności konta zostało skasowane.
Kiedy ja założyłam sobie stronę, przekierowanie znowu zadziałało.

Po długim mailowaniu z adminem prv.pl przekierowania zostały usunięte i odzyskałam w pełni swoją stronę ze sklepem. UFF.

Tak więc nikt mi nie ukradł Quicka - na szczęście.

:)

Pozdrawiam,
Beata

Do góry
o nas | kontakt