checkbox - sprawdzanie stanu

troberto

No avatar

2007-10-04 08:44

Wiem, że już ten topic był już kilka razy, ale poprzednie wskazówki nie były wystarczjąco pomocne dla wersji QC1.3.
Chciałbym dodać pole checkbox w orders_delivery.tpl - akceptacja warunków regulaminu.

Oczywiście dodałem w orders_delivery.tpl ",Array( 'iRegulamin' )" a potem "<input type="checkbox" name="iRegulamin" value=1 style="width: 15px;"/>"
i orders.php "&& isset( $aForm['iRegulamin'] )" - efekt widoczne pole checkbox i występuje pseudo sprawdzanie stanu - po przyciśnięciu wyślij jest komunikat żeby poprawnie wypełnić wszystkie pola i można wrócić do pustego formularza.

Dodałem również procedurę sprawdzającą jak doradzaliście w poprzednich topicach do ordesCuriers.js, ale również nie pomogło.

Czy pomoże dodanie procedury sprawdzającej do checkform.js? Czy może wogóle w innym kierunku powinienem kombinować. Proszę o wskazówki i rady. Z góry dzięki.

» Quick.Cart v1.x

robert

merci

No avatar

2007-10-05 09:52

troberto - taki mechanizm mamy u nas w sklepie (http://opensolution.org/sklep/dodatki,22.html) wiec na tym przykladzie mozesz zbudowac swoj mechanizm checkboxa. Plik, ktory odpowiada za sprawdzenie czy jest on zaznaczony, mozesz zobaczyc tutaj: http://opensolution.org/sklep/js/ordersCouriers.js dokladnie chodzi o funkcje checkOrder() tylko u Ciebie bedzie zmienna iRegulamin. Powodzenia.

troberto

No avatar

2007-10-08 13:05

Analizowałem ten mechanizm, który macie w sklepie na stronie Opensolution.org. Ze wskazanego pliku wykorzystałem funkcję checkOrder() z pliku ordersCuriers.js w następujący sposób:
"
function checkOrder( data ){
if( data.iRules.checked ){
return checkForm( data, Array(
Array( 'iRegulamin' )
) );
}
else{
alert( 'Korzystanie ze sklepu oznacza akceptację regulaminu' );
return false;
}
}
"
niestety nie przyniosło to zamierzonego efektu. Po przyciśnięciu przycisku send jest następna strona z komunikatem: operation_especify_all_required_fields zamiast alertu js :/.

Bardzo proszę o pomoc i wskazówki. Co robię źle??

robert

merci

No avatar

2007-10-09 08:58

troberto - sprobuj zamienic

if( data.iRules.checked ){ 

na

if( data.iRegulamin.checked ){

troberto

No avatar

2007-10-10 12:56

Niestety nie przynioslo to efektu. :(

robert

merci

No avatar

2007-10-11 08:57

troberto - a moglbys podeslac linka, moze uda nam sie dojsc do tego gdzie jest problem...

fayer

No avatar

2007-10-20 00:13

Czy możecie wkleić dokładnie co trzeba wkleić i gdzie aby taki checkbox dodać?
Chętnie bym ten mechanizm też wykorzystał.

Marcin

Do góry
o nas | kontakt