Problem z email. Nie dochodzi mail z kontaktu i zamówienie
radar
2007-05-18 01:03
Przeczytałem wszystkie posty dotyczące wysyłania maili. Niestety nadal nie dziala . Wiem ze na moim serwerze 60free nie jest wyłaczona obsluga mail(). Dlatego wykonałem polecenie: "Zastąpienie wysyłania e-maila przez funkcję mail() na inną" dostepne http://opensolution.org/Quick.Cart/docs/?id=tips Niestety nadal nie dziala. Co najdziwniejsze QC podaje mi w zakladce ze mail zostal wyslany jednak nigdy nie dochodzi. Katalogi wgrane poprawnie a plik other.php wyglada tak: <?php function sendEmail( $aForm, $sFile = 'contact_send.tpl', $sTargetEmail = null ){ global $tpl; extract( $aForm );
if( !function_exists( 'tPrice' ) ){ /** * Return price format * @return float * @param float $fPrice */ function tPrice( $fPrice ){ return sprintf( '%01.2f', $fPrice ); } // end function tPrice }
if( !function_exists( 'throwLastId' ) ){ /** * Return last inserted id * @return int * @param string $sDb * @param int $iPosition */ function throwLastId( $sDb = null, $iPosition = 0 ){ if( !isset( $sDb ) ) $sDb = DB_PRODUCTS; return dbThrowLastId( $sDb, $iPosition ); } // end function throwLastId }
if( !function_exists( 'dbThrowLastId' ) ){ /** * Return last inserted id from db file * @return int * @param string $sDb * @param int $iPosition */ function dbThrowLastId( $sDb, $iPosition ){ return $GLOBALS['oFF']->throwLastId( $sDb, $iPosition ); } // end function dbThrowLastId }
if( !function_exists( 'checkEmail' ) ){ /** * Check that e-mail is correct * @return bool * @param string $sEmail */ function checkEmail( $sEmail ){ return eregi( "^[a-z0-9_.-]+([_\\.-][a-z0-9]+)*@([a-z0-9_\.-]+([\.][a-z]{2,4}))+$", $sEmail ); } // end function checkEmail }
if( !function_exists( 'throwStatus' ) ){ /** * Return status limit * @return int */ function throwStatus( ){ if( isset( $_SESSION['bUserQC'] ) && $_SESSION['bUserQC'] === true ) return 0; else return 1; } // end function throwStatus }
return $aExt; } // end function throwIconsFromExt } ?>
60 free dalo mi do uzycia phpmailer i faktycznie ogolnie wysyla on wiadomosci jednak nie mam pojecia jak przerobic ten skrpyt aby dzialal z QC <? require("phpmailer/class.phpmailer.php"); $mail = new PHPMailer();
$mail->Subject = "Formularz kontaktowy ze strony http://lordvader.ovh.org"; //temat maila
// w zmienn± $text_body wpisujemy treść maila $text_body = "Od: ".$_GET['nick']."\nWiadomosc: ".$_GET['tresc']."\nNadawca: ".$_GET['email'];
$mail->Body = $text_body; // adresatów dodajemy poprzez metode 'AddAddress' $mail->AddAddress("extracom@o2.pl","LordVader");
if(!$mail->Send()) echo "Wyst±pił bł±d podczas wysyłania wiadomości."; echo $mail->ErrorInfo."<br>";
// Clear all addresses and attachments $mail->ClearAddresses(); $mail->ClearAttachments(); echo "Wiadomość wysłana.";
?> Bardzo proszę o pomoc
» Quick.Cart v2.x
radar
merci
2007-05-18 09:19
radar - sprobuj wyslac testowego maila i potem sprawdz w logach serwera lub popros o to administratora, czy ten mail w ogole dochodzi na serwer.
eltop
2007-05-19 01:24
Witam! Mam dokładnie ten sam problem do rozwiązania (konto 60free). Daj znać <b>radar</b> jak "złamiesz Enigmę" ;-) Pozdrawiam
merci
2007-05-21 09:32
eltop - z tego co widze uzywasz darmowego konta, na nich zazwyczaj sa ograniczenia co do wysylania maili, poza tym nie poleca sie takich kont do prowadzenia sklepu internetowego.
eltop
2007-05-28 21:44
Witam serdecznie! No merci, to akurat wie każdy, ale nie każdy ma zaraz "kaskę" ;-) na wyrzucenie, jeśli przewidywane efekty całego przedsięwzięcia są pod wielkim znakiem zapytania, lub mogą okazać się całkiem "mikrawe" (rynek "niszowy"). Trzeba to gdzieś najpierw popróbować, przetestować, rzecz jasna przy jak najmiejszych nakładach, najlepiej za free - to chyba oczywiste. Jeśli "temat" wypali, to wtedy można zastanowić się nad innym (czytaj: płatnym) oprogramowaniem i serwerem. Wybrałem do prób 60free, bo to chyba jedyny darmowy hosting o takich możliwościach (jedyny poważny mankament to brak obsługi mail(), no ale nie można wymagać zbyt wiele od darmowego konta) gdzie nie ma całkowicie reklam (a może zna Ktoś coś lepszego??). Co ciekawe na darmowym 60free jest do automatycznego zainstalowania między innymi OsCommerce, ale do moich potrzeb za bardzo rozbudowany, dla tego zdecydowałem się na darmowy Quick.Kart, który nota bene znalazłem całkowicie przypadkiem (link do Was z działajacego na tym enginie sklepu). Zrobiłem tak jak "radar" (który też uzywa 60free), zgodnie z Waszą instrukcją "zastąpienie mail() przez inną funkcję..." ale klapa, nie ma potwierdzenia zamówienia na zewnętrzny e-mail (choć jest komunikat - tak jak pisał "radar", że zostało wysłane) i nie działa formularz kontaktowy, cała reszta jest OK. Czyżby jakieś dodatkowe ograniczenia na tym serwerze, jestem "za cienki" żeby to stwierdzić ;-) , więc PROSZĘ o pomoc FACHOWCÓW i wszystkich, którzy mieli do czynienia z 60free, czy da się z tym coś zrobić, czy szkoda sobie głowę zawracać?
eltop - najlepiej to skontaktuj sie z administratorem serwera. Skoro wlanczali ograniczenia to powinni tez wiedziec jak mozna to obejsc w sensie. Czy SMTP bedzie dzialal u nich itd
radusz
2008-02-08 01:59
Mam taki sam problem na tym samym serwerze. Z serwera przychodzi komunikat: --- This is an automatically generated Delivery Status Notification
THIS IS A WARNING MESSAGE ONLY.
YOU DO NOT NEED TO RESEND YOUR MESSAGE.
Delivery to the following recipient has been delayed:
EMAIL@localhost
Message will be retried for 2 more day(s)
Technical details of temporary failure: TEMP_FAILURE: Could not initiate SMTP conversation with any hosts: [localhost (1): Connection refused] --- Zatem wygląda na to, że skrypt w którymś miejscu nie wstawia poprawnie adresu odbiorcy.