towar nie znika z oferty po włożeniu do koszyka - duży problem
cdvinylshop
2007-03-03 14:36
jak zrobić, żeby po włożeniu towaru do koszyka nie był on dostępny dla kolejnych kupujących?
Sprzedaję pojedyńcze egzemplarze płyt i testujac sprzedaż zauwazyłem, że po włozeniu do koszyka towar był nadal dostępny do kupienia dla następnych klientów. Stanowi to dla mnie poważny problem, poniewaz nie mjam wiecej egzemplarzy danego towaru. Jak później tłumaczyć 2, 3 i nastepnej osobie, ze nie mogą kupić płyty?
Ideałem byłoby, gdyby: - po włożeniu do koszyka produkt automatycznie stawał sie niewidoczny dla innych. - po wpłacie i realizacji zamówienia znikał z oferty sklepu.
Proszę o szybka odpowiedź, bo bez rozwiazania tego problemu nie mogę rozpoczać sprzedaży, a sam sklep jest dla mnie praktycznie bezużyteczny.
cdvinylshop - po wlozeniu do koszyka to nie jest najlepsze rozwiazanie. Z doswiadczenia wiem, ze mnostwo ludzi rezygnuje z dalszego zakupu opuszczajac koszyk. Dojdzie do takiej sytuacji, ze towar bedzie ci sie ukrywal a nikt go nie kupi. Rozsadnym wyjsciem byloby blokowanie produktu po zlozeniu zamowienia. Jest to jednak troche skomplikowane. Mozesz to zlecic (formularz kontaktu znajdziesz menu na gorze) nam albo jakiemus programiscie. Pare podpowiedzi jesli bys nie chcial tego nam zlecac: 1. W core/orders.php w funkcji saveOrder() zapisuje sie finalnie zamowienie. 2. W tej funkcji pobierz cala liste produktow w koszyku uzywajac funkcji dbListBasket( ) 3. Wyswietlajac liste produktow w koszyku zapisuj dane produktu zmieniajac jego status z 1 na 0