Witam, usiłuję zrobić następującą rzecz. Mam stronę na której chciałbym wyświetlać koszyk w dwóch wersjach, mianowicie, pierwsza wersja wyglądu wyświetla się po kliknięciu na zamówienie choćby. Problem polega na tym że chciałbym mieć drugą wersję która będzie wyglądała inaczej... tzn będą tylko komórki z nazwą towaru, przycisk usuń i suma + koszty dostawy. Wiem jakie zmienne przechowują takie wartości i wiem jak to przerobić w szablonie (tpl). Wiem też że do wyświetlania zamówień służy funkcja listBasket2... no chyba że się mylę. Więc odszukałem ją w kodzie, i zobaczyłem ze praktycznie wszystko znajduje się w orders.php (obsługa całych zamówień). Było tam też dowiązanie do pliku template, zmieniłem je na odrębne i zduplikowałem też orders.php, wiec teoretycznie miałem obsługę zamówień która odwoływała się do innej wersji template. Jest w tym wszystkim jeden szkopuł... nie mam pojęcia jak wywołać duplikowane orders.php zauważyłem że wyświetlanie koszyka odbywa się na zasadzie linku:
...?p=ordersBasket
Teraz nie wiem czy 'orderBasket' to jakaś nazwa funkcji ? chyba nawet nie ma czegoś takiego. Szukałem czegoś typu $_GET['p'] == ordersBasket, ale nie znalazłem...
Bardzo prosiłbym o pomoc... chciałbym po prostu wyświetlić zawartość koszyka która opierałaby się na 2 szablonach wyświetlania... Chodzi mi tylko o źródło bądź sposób wywołania, samo wyświetlanie mogę już zrealizować na zasadzie iframe lub includowania.
mateusz_1984 - gratuluje zabawy i checi modyfikacji narzedzia. po pierwsze brakuje Ci podstawowej wiedzy na temat dzialania narzedzia. Bardzo wskazana jest dokumentacja: http://opensolution.org/Quick.Cart/docs/
Specjalnie nie podam Ci odpowiedzi od A do Z gdyz dobrze by bylo gdybys sobie to jednak znalazl w dokumentacji. Naprowadze Cie jednak. Otoz tego czego szukasz "ordersBasket" to pliki akcji i akcje.
Na poczatek podstawowe pojecia z naciskiem na dzial "akcje": http://opensolution.org/Quick.Cart/docs/?id=dictionary
Gdy juz przejdziesz powyzszy link zajzyj do opisow plikow akcji: http://opensolution.org/Quick.Cart/docs/?id=actions
Jesli masz jakies pojecie o PHP to dokumentacja powinna Ci bardzo pomoc
mateusz_1984
2006-11-14 22:42
Witam ponownie ! Słuchaj przejrzałem mniej więcej dokumentacje i dowiedziałem się że, akcja domena.pl/?p=ordersBasket - plik: “actions_client/orders.php”, operacja: “Basket” prowadzi do pliku orders.php. W tym pliku niby znajduje się dowązanie do orders_basket.tpl.
Nie znam aż tak dobrze składni php, ale zrobiłem takiego samego if'a w tym pliku który różnił się tylko akcją if( $a == 'Basket' ), wqpisałem akcją if( $a == 'Basket' ) i w dalszej części warunku zmieniłem nazwę wczytywanego szablonu na inny. To niestety nie pomogło...
mateusz_1984
2006-11-15 01:56
w poprzedni post wkradła się literówka... chodziło mi o warunek drugi w postaci $a == 'Basket2'.
Nie wiem czy dobrym tropem idę ale skupiłem się na dwóch plikach. Są nimi orders.php z katalogu actions_client/ i actions.php ale z katalogu core/, Dokumentacja w moim wypadku niestety zawodzi. w dokumentacji jest opisana funkcja listBasket z której chcę skorzystać, ale jest to na tyle trudne że trzeba jawywołać w odpowiednim miejscu bo inaczej sypie błędami, nie ma wogóle nigdzie napisane jakich plików, zmiennych czegololwiek to wymaga żeby działało w dowolnym miejscu skryptu... żadnych przykładów, nic. Nie wiem też czy dopisując ten warunek w pliku orders.php w client_actions robię dobrze... zrobiłem to tak że skopiowałem kod od miejsca if( $a == 'Basket' ) do końca i umieściłem to samo w tym samym pliku tyle że z warunkiem if( $a == 'Basket2' ), dla upewnienia sieże ten warunek działa dodałem jeszcze echo, żeby coś wyświetlało i to w zasadzie działa. Tzn jak wpisuję w adresie ?p=ordersBasket to tego echa nie widać. jeśli wywołam ?p=ordersBasket2 to echo się pokazuje. Problem polega sie jak przechodzę do linikii
To jest praktycznie jedyne dowiązanie do pliku szablonu i robię costakiego że w tym drugim warunku zmianiam w powyższym tylko nazwę pliku. Nie wiem dlaczego do cholery nie chce to działać...... Pozdrawaim
mateusz_1984
2006-11-15 02:00
cholera pomyliło mi się, te dowiązania do orders_basket.tpl są 2 w jednym ifie. ale nawet jak zmienię oba nic to nie daje.
mateusz - przyjzyj sie funkcji listBasket() tam tez musisc dodac dowiazanie do pliku szablonu. ten co powyzej podales to tylko komunikat, ze koszyk jest pusty. Zobacz sobie na dzial szablony i opis tego pliku
mateusz_1984
2006-11-15 08:46
Udało mi się :) faktycznie, trzeba było zmienić nazwę funkcji, tzn dopisać drugą taka samą i zmienić dowiązanie do pliku szablonu :)