Qucik.Cart.MySql

~DexPablo

No avatar

2006-05-27 12:35

Witam ponownie.
Tak przegladalem sobie forum i przy okazji natrafilem na wzmianke o Qucik.Cart.MySql
jest sobie jeden sklep e-pamir.pl ktory w stopce ma wlasnie taki tez opis.

Szukalem na google i na stronie Opensolution ale nic nie znalazlem na ten temat.

jak to wiec jest - czy oni zlecili Wam wykonanie takiej wersji?

Pozdrawiam

treewood (OpenSolution)

2006-05-27 16:40

DexPablo - tak ... to bylo wykonanie projektu specjalnie pod wymagania klienta. akurat projekt e-pamir i perkusje jest dosc odbiegajacy od normalnego QC pomijajac nawet sama baze danych. generalnie nie zachecamy do QC opartego o MYSQL'a poniewaz wszystkie darmowe i te platne wtyczki sa opracowane dla QC opartego o baze plikowa.

~uczeñ

No avatar

2006-05-27 19:04

Jeżeli poruszony jest ten temat to zapytam, jakie są korzyści wynikające z QC opartego na Bazie MySQL dla klienta. Czy ta strona wtedy szybciej się ładuje?

uczeń

treewood (OpenSolution)

2006-05-27 22:04

uczeń - powodow opierania na np. MySQL'u jest wiele i niektorzy:
- nie ufaja plikom
- maja swoje wlasne narzedzia zintegrowane z MySQL'em i chca np. zarzadzac sklepem przez swoje programy
- maja bazy danych na innych serwerach co daje wieksza (generalnie) wydajnosc
- chca uruchomic wiele sklepow na jednej bazie danych
- przechowuja mnostwo danych i w przypadku plikow duza ilosc danych wplywa negatywnie na ich wydajnosc (bardziej niz na MySQL'a)
- implementacja i modyfikacja oparta o baze MySQL jest o wiele protsza

nasze produkty sa jednak oparte o pliki gdyz bardzo lubimy takie systemy i cenimy sobie ich prostote jednak w wielu innych przypadkach piszac dedykowane rozwiazania pod konkretne sytuacje wybieramy MySQL'a dlatego iz jest o wiele prosciej napisac takie narzedzie

~uczeñ

No avatar

2006-05-27 22:41

przechowuja mnostwo danych i w przypadku plikow duza ilosc danych wplywa negatywnie na ich wydajnosc (bardziej niz na MySQL'a).

-- Czyli jak w sklepie będę miał 90 produktów ze zdjęciami i każdy będzie opisany 5 zdaniami. Formularz składa się z 16 pól to może to wszystko wolno chodzić tak? Czy mój przypadek powinien kwalifikuje się na mysql czy jeszcze da rade bez większych różnic w czasie?

uczeń

treewood (OpenSolution)

2006-05-27 22:53

uczeń - mysle, ze w normalnych warunkach (zalezy to bardzo od wielu czynnikow jak wydajnosc serwera itd) majac nawet 500-1000 produktow roznica bedzie zbyt mala by konieczne bylo przesiadanie sie na MySQL'a

~uczeñ

No avatar

2006-05-28 22:05

Ok dzieki za info i uspokojenie

uczeń

~pocz±tkuj±cy

No avatar

2006-05-29 12:21

Uczeń - ja kożystam z QC na plikach i posiadam dość dużą liczbę produktów jest to ponad 6000 i wszystko działa ok. serwerek mam oczywiście własny dość mocny i łącze całkiem całkiem 1MB z czego 512 mam przeznaczone na obsługe tylko serwera www a reszta na ine serwery.

poczÄ…tkujÄ…cy

~uczeñ

No avatar

2006-05-29 15:37

ok to się trochę uspokoiłem a dasz link do strony? Zebym zobaczył jak to u ciebie smiga?

Tomek

treewood (OpenSolution)

2006-05-29 16:17

http://opensolution.org/Quick.Cart/docs/?id=bench - tu macie troche informacji na temat wydajnosci

Do góry
o nas | kontakt