Nie działają strony z polskimi znakami

euphoria-art

2019-01-31 03:17

Hej, po zapisaniu strony coś się stało z linkami w których występują polskie znaki.
np. taki był wcześniej adres http://www.mojastrona.pl/jak-kupowac.html
a teraz jest http://www.mojastrona.pl/jak-kupowa?.html
wyrzuca zamiast litery "c" znak zapytania, jeśli w edycji strony zlikwiduje polski znak i zapisze to strona jest prawidłowo wyświetlana,
co to może być?

» Quick.Cms v5.x

euphoria-art

2019-01-31 04:27

Przywróciłem z kopi zapasowej, ale chciałbym poznać przyczynę takiego zachowania.

MACiej

2020-09-16 20:41

Witam. U mnie pojawiło się to samo w wersji Quick.Cms.Ext 6.7. Strona jest na zewnętrznym serwerze. Czy chodzi o ustawienie odpowiedniego kodowania? Czy ktoś zna przyczynę?

Maciej

kumlab

2021-10-23 22:53

Czy komuś udało się poznać przyczynę tego problemu?

Makaron

2021-10-26 09:35

Ewidentnie coś z kodowaniem i system nie może podmienić polskich znaków na odpowiedniki "bez szlaczków" funkcją change2Latin(). Ciężko jednoznacznie wskazać przyczynę problemu, bo zależeć to może od ustawień hostingowych i każdą sprawę trzeba by w zasadzie rozpatrywać indywidualnie. Za ustawienie lokalizacji w configu odpowiada funkcja:

setlocaleLC_CTYPE'pl_PL' );

Powinna ona znajdować się w polskiej wersji pliku konfiguracyjnego. Dane wprowadzacie do wersji polskiej czy angielskiej, bo to może być przyczyną problemu. Powinny być dodane do wersji polskiej w panelu admina. Jeśli problem nie ustąpi to możecie się skontaktować i spróbuję pomóc indywidualnie.

marcinmorcinek.pl - web developer/freelancer

openzibi

2021-10-26 10:27

Ja stawiam na niekompletną konfigurację serwera.
Wczoraj miałem taki przypadek. Na serwerze klienta był problem a na moim było OK.
Porównałem konfiguracje serwerów, zrobiłem "milion" testów i znalazłem rozwiązanie.
Zgodzę się jednak z Makaronem. Każdy serwer jest inny :)

Zbyszek - StudioStrona.pl

szymaniukjerzy

2021-11-09 11:39

Na serwerach z wersją PHP 8.0 występują takie problemy w Quick Cms. Pogodziłem się z tym, że QC nie jest przygotowany do PHP 8.0. Rozwiązania:
1) zmienić wersję PHP na poprzednią lub
2) w administracji strony w zakładce SEO wpisać url bez polskich znaków.

Jerzy

openzibi

2021-11-09 17:33

Wersja php to nie wszystko. Duże znaczenie mają ustawienia, oprogramowanie hostingu itp.
Na moich serwerach (nie jest tajemnicą, że korzystam z VPS'ów i serwerów dedykowanych z kei.pl) robiłem kiedyś testy na php8 (dokładnie wtedy to było php 8.0.10)

W najnowszym Quick.Cms v6.7 i Quick.Cart v6.7 nie było problemów z polskim znakami w linkach. Na pierwszy rzut oka wszystko działało ale nie testowałem np. pluginów itp.

Pisałem już chyba na tym forum. Nigdy nie kupuję najnowszego samochodu "sprzed 2 dni". Czekam rok, niech inni potestują za mnie :)
Inna sprawa, że chyba już powoli mija rok od ukazania się php 8.0.0 i lada moment pojawi sie php 8.1.0
Wersja RC5 już jest :) https://www.php.net/

Zbyszek - StudioStrona.pl

euphoria-art

2025-04-21 15:56

Migrowałem na inny serwer, znowu mam to samo, po dodaniu zdjęcia i zapisaniu znów wyrzuca znak "?" w linku który nie działa.
Jest na to jakiś sposób aby pozbyć się tego raz na zawsze oprócz przepisania adresów bez polskich znaków?
Po przedostatniej migracji nie pamiętam już dokładnie ale chyba pisałem do wsparcia od serwera i mi to poprawili. Wydaje mi się że trzeba włączyć lub wyłączyć coś przy ustawieniach php. Moja wersja php to 8.4.
Mam Quick.Cms v8.5 może w najnowszej wersji 8.7 zostało to już poprawione i jest na to jakiś sposób?
Jak coś to będę pisał do obsługi serwera.

euphoria-art

2025-04-22 20:21

Problem z kodowanie wynikał nie tylko z wersji PHP, lecz także ze zbyt wysokiej wersji bazy danych. Po przeniesieniu konta na inny serwer problem ustąpił.
Przydało by się to poprawić w kolejnej wersji cms'a żeby takich problemów nie było.

Do góry
o nas | kontakt