w adresie storny pojawiają się dodatkowe znaki "&PHPSESSID..."

Minik

2014-10-27 11:23

Witam;

Nie wiem czemu wyszukiwarka google zawsze "wzbogaca" adres podstron mojego sklepiku o dodatkowe znaki zaczynające się od &PHPSESSID...
np. google znajduje taką stronę
http://sklep.itinere.pl/?przyczepka-chariot-cougar1&PHPSESSID=lh18sjno72qbh580e52i23ocd7
zamiast
http://sklep.itinere.pl/?przyczepka-chariot-cougar1

Chciałbym to naprawić bo podejrzewam, że ma to zły wpływ na pozycjonowanie strony.

» Quick.Cart v6.x

Piotr

openzibi

2014-10-27 11:51

Przypuszczam, że ma to związek z ustawieniami na serwerze.
Przy poniższych ustawieniach nie powinno tego być ale lepiej skonsultuj to z administratorem.
session.use_cookies On
session.use_only_cookies On
session.use_strict_mode Off
session.use_trans_sid 0

Możesz to sam sprawdzić wrzucając do katalogu głównego plik info.php o zawartości:

<?php echo phpinfo(); ?>

Minik

2014-10-27 12:49

Dzięki za nakierowanie na rozwiązanie problemu

Po kontakcie z obsługą serwera Ovh.pl dowiedziałem się że należy wstawić w .htaccess dodatkową linijkę: SetEnv SESSION_USE_TRANS_SID 0
Może komuś się przyda.

Zrobiłem tak i teraz mam nadzieję że już wszystko będzie OK

Piotr

Minik

2014-11-17 21:29

Niestety pomimo zapewnień obsługi technicznej OVH.pl, że problem ze śmieciami w adresie zniknie po dopisaniu w .htaccess linijki: SetEnv SESSION_USE_TRANS_SID 0 - nadal nie udało mi się tego rozwiązać.

Serwer Ovh ma następujące ustawienia:

session.use_cookies On
session.use_only_cookies Off - (i tego nie mogą zmienić na On)
session.use_trans_sid 0

Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?

Piotr

openzibi

2014-11-17 22:08

Czasami przy wszelkich zmianach dotyczących cookies pomaga wyczyszczenie pamięci cache przeglądarki.

StudioStrona.pl

Minik

2014-11-19 13:03

Niestety to nie problem z cache przeglądarki.
Czy ktoś z Was ma zainstalowany sklep qucik.cart z informacją o cookis na serwerze Ovh i rozwiązał ten problem?

Piotr

eemp

2014-11-23 19:16

Witam!
Jestem programistą PHP i niedawno zmagałem się z problem sesji umieszczanej w parametrach w skrypcie Quick.cart przy braku akceptacji cookies przez przeglądarki / boty (w tym google). Sprawdziłem na koncie pesonal (teraz perso) w ovh i mój sposób działa - informacja o sesji nie jest dodawana do zindeksowanych wyników. Wymagana jest jednak drobna modyfikacja skryptu sklepu. Mogę się podjąć takiej modyfikacji za 50zł brutto (wystawiam faktury VAT). Jeśli byłby ktoś zainteresowany można pisać na adres eemp@o2.pl

Eemp

Do góry
o nas | kontakt