Jeśli w polach formularza zamówienia wpisze się polskie znaki, to po kliknięciu "wyślij" pojawia się komunikat "Wypełnij WSZYSTKIE wymagane pola poprawnie", natomiast gdy nie ma polskich znaków wysyłanie przebiega poprawnie. Problem wynika prawdopodobnie z kodowania iso-8859-2 w tej wersji QC (w wersji 3 ten błąd nie występuje). Chyba jakaś procedura walidująca wysyłany formularz oczekuje kodowania utf-8, i napotykając polskie znaki zakodowane w iso, zwraca błąd. Jak to najprościej naprawić? Jeśli należałoby zmienić kodowanie skryptów - to które pliki trzeba zmienić?
Tak, przejdę kiedyś na nowszą wersję, ale chciałbym teraz szybko poprawić istniejący sklep.
Z nową wersją mam problemy: 1.Po zainstalowaniu v6.4 i próbie logowania do administracji otrzymuję komunikat: "Fatal error: require_once(): Failed opening required 'templates/admin/home.php' (include_path='.:/home/lib:/home/lib/php:/home/lib/pear:/home/lib/php/pear:/home/conf/lib:/usr/share/fpdf:/usr/share/pear:/usr/share/php') in /home/users/mestrukton/public_html/cart64/admin.php on line 73" 2. Jak przenieść dane z wersji 2 do 6? Czy trzeba instalować po kolei wszystkie wersje 3, 4, 5, 6 i przenosić dane kolejno z jednej do następnej (takie instrukcje i skrypty znalazłem w dostępnej dokumentacji) czy jest gdzieś opisany sposób przeskoczenia z wersji 2 do 6?
1. Z komunikatu wynika że nie masz wgranego pliku templates/admin/home.php 2. http://opensolution.org/faq-jak-zrobic-aktualizacje-quick.cart-do-najnowszej-wersji-,pl,154,226.html
Bardzo dziękuję, rzeczywiście brakowało kilka plików w templates/admin/ .
Jednak chciałbym jeszcze poprawić istniejący sklep w wersji v2, myślę że to zrobię szybciej. Po zmianie w pliku lang/pl.php $config['charset'] = 'iso-8859-2'; na $config['charset'] = 'utf-8'; formularz wysyła się już poprawnie gdy w treści są polskie znaki. Pozostało jeszcze zmienić kodowanie innych plików, gdyż reszta napisów źle wyświetla polskie znaki. Czy można prosić o jakąś wskazówkę, które pliki trzeba by zmienić?