Witam, jestem w trakcie przystosowywania nowej szablonu pod Quick.Cart w wersji 5.2 i praktycznie się wszystko udało poza dwiema drobnymi rzeczami:
1-------- - Koszyk wstępny (czyli Koszyk Produktów w koszyku: 0) gdzie zdefiniować cały układ dla tego elementu?, obecnie wygląda to tak, że wywołuje go poleceniem "$sMenu1". Co z kolei skutkuje kodem:
"<div id="menu1">
<ul><li class="lBasket"> <a href="?koszyk,15">Koszyk</a><span>Produktów w koszyku: <strong>0</strong></span>
</li></ul> </div>"
Gdzie mam szukać, aby zmodyfikować cały koszyk po swojemu?
2-------- - Główne menu (tj. $sMenu2) narzuca mi od razu następujący kod html:
Gdzie mam szukać, aby zdefiniować własne elementy, które ma przejąć to menu? (generalnie chodzi mi o jego strukturę/boduwę (klasy)).
Na bieżąco przystosowuje nowe szablony pod skrypty, nawet te darmowe - za chiny nie rozumiem zasady działania tego skryptu, dlaczego webdesigner ma się przystosowywać pod ostylowanie obecne, zamiast narzucić skryptowi coś własnego?
dzięki wielkie kolego - nowa wersja quick.carta nie ma tej tpl'ki - dlatego nawet nie zwróciłem uwagę na to. Mam teraz pewien dylemat, otóż wewnątrz menus.tpl znajduję się linia:
" <a href="$aData[sLinkName]">$aData[sName]</a> " i ona odpowiada za wyświetlanie, wygląd każdego linku w każdym menu. A ja chcę stworzyć menu górne w oparciu o inną klasę css, natomiast menu lewe o jeszcze inną. Jak sobie z tym poradzić skoro tylko ta jedna linijka odpowiada za wszystkie te mena?
Możesz dla każdego menu stworzyć inny plik np. menu2.tpl. Potem musisz tylko przypisać go odpowiednio w pliku actions/themes/default.php np. $sMenu2 = $oPage->throwMenu( 'menu2.tpl', 2, $iContent, 0 );
Działa wyśmienicie. Mam pewien kłopot, którego nie wiem jak rozwiązać, ale to chyba klasyfikuje się do założenia nowego tematu. Pokrótce... chcę mieć drzewko "znajdujesz się na: strona główna / o nas" w górnej części strony, a więc w container.tpl. Jednak Twórcy tego skryptu nie przywidzieli takiej możliwości(?) bo komenda "$aData[sPagesTree]" nie wyświetla mi niczego. Musi być ona w odpowiedniej sekcji / odpowiedniej tpl'ki. Chyba, że jest uniwersalna, bezwzględna komenda, inna od tej oryginalnie zastosowanej w defaultowej skróce?
Tak, studiowałem trochę te tematy, jest rozwiązanie gdzie ktoś podał kod do wersji quick.cart 3x gdzie drzewko wyświetlało nawet pozycje obecną ( http://opensolution.org/forum/?iTopic=6344 ). Rozwiązanie to jednak nie działa z wersją 5.2. PS. mój kod w container.tpl wygląda następująco:
i to co mnie najbardziej martwi, to fakt, że nawet jeżeli jestem w jakiejś sub-stronie, to nie wyświetla mi drzewka. Tak jakby ten kod nie działał wewnątrz container.tpl ( ? )
Tak, układ nowego szablonu mnie do tego zmusił. Układ ten wygląda następująco: - koszyk wstępny - logotyp (naprzeciw wyszukiwarka) - menu główne poziome - tuż pod menu znajduje się właśnie drzewko
Dopiero później są sekcje lewe menu boczne oraz treść właściwa strony. Z tego powodu musiałem przenieść to drzewko do container.tpl - dodatkowo dodam, że drzewko to ma być widoczne wszędzie. Czyli niezbędny jest tu kod umożliwiający pokazanie nawet obecnej pozycji.