Zmiana domyślnego układu i wyglądu koszyka i top menu

dawidxdd

2014-07-07 16:19

Witam,
jestem w trakcie przystosowywania nowej szablonu pod Quick.Cart w wersji 5.2 i praktycznie się wszystko udało poza dwiema drobnymi rzeczami:

1--------
- Koszyk wstępny (czyli Koszyk Produktów w koszyku: 0) gdzie zdefiniować cały układ dla tego elementu?, obecnie wygląda to tak, że wywołuje go poleceniem "$sMenu1". Co z kolei skutkuje kodem:

"<div id="menu1">

<ul><li class="lBasket">
<a href="?koszyk,15">Koszyk</a><span>Produktów w koszyku:&nbsp;<strong>0</strong></span>

</li></ul>
</div>"

Gdzie mam szukać, aby zmodyfikować cały koszyk po swojemu?

2--------
- Główne menu (tj. $sMenu2) narzuca mi od razu następujący kod html:

"<div id="menu2">

<ul><li class="l1 selected">
<a href="./">Strona główna</a>

</li><li class="l2">
<a href="?litora-torquent,1">O firmie</a>

</li><li class="l3">
<a href="?sklep">Sklep</a>

</li><li class="lL">
<a href="?kontakt,2">Kontakt</a>

</li></ul>
</div>"

Gdzie mam szukać, aby zdefiniować własne elementy, które ma przejąć to menu? (generalnie chodzi mi o jego strukturę/boduwę (klasy)).

Na bieżąco przystosowuje nowe szablony pod skrypty, nawet te darmowe - za chiny nie rozumiem zasady działania tego skryptu, dlaczego webdesigner ma się przystosowywać pod ostylowanie obecne, zamiast narzucić skryptowi coś własnego?

Z góry dzięki

» Quick.Cart v5.x

none20

selekcjoner

2014-07-07 16:27

W pliku templates/default/menus.tpl

simlution.org

dawidxdd

2014-07-07 17:37

dzięki wielkie kolego - nowa wersja quick.carta nie ma tej tpl'ki - dlatego nawet nie zwróciłem uwagę na to.
Mam teraz pewien dylemat, otóż wewnątrz menus.tpl znajduję się linia:

" <a href="$aData[sLinkName]">$aData[sName]</a> "
i ona odpowiada za wyświetlanie, wygląd każdego linku w każdym menu.
A ja chcę stworzyć menu górne w oparciu o inną klasę css, natomiast menu lewe o jeszcze inną. Jak sobie z tym poradzić skoro tylko ta jedna linijka odpowiada za wszystkie te mena?

none20

selekcjoner

2014-07-07 17:40

Możesz dla każdego menu stworzyć inny plik np. menu2.tpl. Potem musisz tylko przypisać go odpowiednio w pliku actions/themes/default.php np.
$sMenu2 = $oPage->throwMenu( 'menu2.tpl', 2, $iContent, 0 );

simlution.org

dawidxdd

2014-07-07 17:43

ok dzięki - zaraz będę kombinował.

none20

dawidxdd

2014-07-07 18:12

Działa wyśmienicie. Mam pewien kłopot, którego nie wiem jak rozwiązać, ale to chyba klasyfikuje się do założenia nowego tematu.
Pokrótce... chcę mieć drzewko "znajdujesz się na: strona główna / o nas" w górnej części strony, a więc w container.tpl. Jednak Twórcy tego skryptu nie przywidzieli takiej możliwości(?) bo komenda "$aData[sPagesTree]" nie wyświetla mi niczego. Musi być ona w odpowiedniej sekcji / odpowiedniej tpl'ki. Chyba, że jest uniwersalna, bezwzględna komenda, inna od tej oryginalnie zastosowanej w defaultowej skróce?

none20

selekcjoner

2014-07-07 19:58

Zobacz na demo jak działa "drzewko", dopiero po wejściu na podstronę:
http://demo.opensolution.org/Quick.Cart/?nasza-oferta-1,9

simlution.org

dawidxdd

2014-07-07 20:24

Tak, studiowałem trochę te tematy, jest rozwiązanie gdzie ktoś podał kod do wersji quick.cart 3x gdzie drzewko wyświetlało nawet pozycje obecną ( http://opensolution.org/forum/?iTopic=6344 ). Rozwiązanie to jednak nie działa z wersją 5.2.
PS. mój kod w container.tpl wygląda następująco:

<!-- IF:START NAVIPATH -->
<li>$sPagesTree</li>
<!-- IF:END NAVIPATH -->

i to co mnie najbardziej martwi, to fakt, że nawet jeżeli jestem w jakiejś sub-stronie, to nie wyświetla mi drzewka. Tak jakby ten kod nie działał wewnątrz container.tpl ( ? )

none20

selekcjoner

2014-07-07 20:30

A czy jest jakiś konkretny powód dla którego przeniosłeś ten kod do container? :)

simlution.org

dawidxdd

2014-07-08 08:27

Tak, układ nowego szablonu mnie do tego zmusił. Układ ten wygląda następująco:
- koszyk wstępny
- logotyp (naprzeciw wyszukiwarka)
- menu główne poziome
- tuż pod menu znajduje się właśnie drzewko

Dopiero później są sekcje lewe menu boczne oraz treść właściwa strony.
Z tego powodu musiałem przenieść to drzewko do container.tpl - dodatkowo dodam, że drzewko to ma być widoczne wszędzie. Czyli niezbędny jest tu kod umożliwiający pokazanie nawet obecnej pozycji.

none20

Do góry
o nas | kontakt