Witam, Klient wpadł dość karkołomny pomysł polegający na tym że chciałby aby produkty wyświetlały sie w postaci listy (jedne pod drugim) a zamiast opisu żeby pojawiła się galeria zdjęć tego produktu. Czy ktoś juz przerabiał taki temat? Na nic się zdają tłumaczenia że pozycjonowanie będzie gorsze (brak textu), że będzie "sieczka" na stronie bo jedne produkty będą miały 2 zdjęcia a inne 12...
Ograniczone fundusze... Czy dlatego, że ma to być na wersję free, można to zrobić taniej? Obawiam się, że właśnie w wersji free trzeba się więcej nagłówkować aby uzyskać taki efekt. Bo jak napisał treewood, w QC-Ext są funkcje do tego przygotowane. W QC-Free trzeba je dopiero wymyślać. A to zabiera czas. A czas to pieniądz.
Kiedyś zrobiłem takie coś dla podstron w QC42 http://www.kimla.de/hyper/?galerie,24
azzir - trzeba pamietac, ze w miare jedzenia apetyt rosnie. Gdybysmy mieli kazdy nasz dodatek sprzedawac osobno, ktory wchodzi w sklad Quick.Cart.Ext (QC.Ext) to kupno wszystkich wyniosloby o wiele wiecej niz obecnie kosztuje QC.Ext. Jest tak dlatego, ze kupujac w pakiecie jest o wiele taniej. Klienci na poczatku mowia bardzo czesto, ze wystarcza im tylko np. platnosci i mozliwosc wyboru przez klienta konkretnej wersji produktu (productsAttributesExt tak sie nazywa ta funkcjonalnosc u nas). Wiec wspominasz klientowi, ze platnosci sa w darmowce wiec ok, ale wersje produktu sa jedynie dostepne w Ext. Klient zniechecony cena QC.Ext zleca Ci bys zrobil mu taka funkcjonalnosc bo to wyjdzie go taniej. Ty tego nie umiesz wykonac wiec kontaktujesz sie z boboo, Simlution, MakWeb itp. Placisz za to powiedzmy 200 zl netto i wszystko jest OK. Klient zadowolony, zamykasz projekt.
Mija powiedzmy miesiac, klient sie odzywa (to sie czesto zdarza), ze trzeba mu jeszcze cos dorobic np. zintegrowac sklep z porownywarka Ceneo. No wiec znow kontaktujesz sie z programista, ktory to robi za kolejne 200 zl netto, ale klient miedzyczasie mowi, ze chce jeszcze integracje z porownywarka Skapiec.pl no wiec programista chce kolejne 200 zl netto. I zaczyna sie lawina. Klient niezadowolony, zly bo juz widzi, ze projekt wynosi 600 zl netto a w glowie ma tyle jeszcze pomyslow ... bo moze by tak ... jeszcze: - dac mozliwosc udzielania rabatu swoim zalogowanym klientom - obliczac koszt przesylki w zaleznosci od wagi produktow by nie musiec tego robic przy kazdym zamowieniu - zintegrowac przesylki z coraz popularniejszymi paczkomatami InPost
Owszem ... programista to wszystko zrobi ... klient poczeka 1-2 miesiace az zrealizuje mu to a sumarycznie za wszystko zaplaci ... 1200 zl netto. Teraz to juz klient jest mocno niezadowolony gdyz zaplacil wiecej niz za edycje Ext w ktorej mialby to wszystko plus 10 innych funkcji, ktorych mu brakuje a sa w edycji Ext. Dodatkowo musial na to jeszcze dlugo czekac bo programista nie wykona tego na zawolanie.
Boboo czy inni programisci zacieraja rece i nie dziwie sie. Niech zarabiaja! Skoro jest popyt to jest i podaz. Proste reguly rynku. Jednak sami pewnie po cichu mysla sobie "madry polak po szkodzie, chcial zaoszczedzic a wyszlo jak zawsze". Nie pisalbym tego gdybym wiedzial, ze problem jest jednostkowy. Jednak final dosyc czesto bywa taki, ze darmowa edycja + kilka modyfikacji programisty to: - stracony czas - stracone pieniadze - stracone nerwy - stracony dostep do innych dodatkow, ktore sa w Ext - stracona gwarancja i wsparcie techniczne
Jakiej podpowiedzi szukasz do tak trudnego zadania? Oczekujesz czasochlonnej porady bo w 2 zdaniach sie tego nie da opisac w zrozumialy sposob. Moze boboo lub Selekcjoner sie nad Toba zlituje i poda Ci tu tutorial, ktory zajmie mu 1h za ktora mu nikt nie zaplaci a dostanie czasem (bo zdarzaja sie tacy co zapominaja) slowo dziekuje i rzadziej +1. Najgorsze jest to, ze boboo czy Selekcjoner sie namecza by pomoc, a czesto osoby, ktorym sie pomaga, same kasuja swoich klientow za wykonana modyfikacje ...
Treewood - niepotrzebnie się "wątrobujesz" ;) Ja sobie zdaję sprawę z faktu że modyfikacje skryptu mają swoje granice albo finansowe albo zdrowo-rozsądkowe ale Klient ma taką fantazję.... Tylko mnie utwierdziłeś w przekonaniu nie warto się podejmować realizacji tej modyfikacji. Co prawda większość już zrobiłem ale wyskakują mi błędy z którymi nie mogę dojść do ładu. Ponieważ nie pobieram od niego kasy za modyfikacje to tym bardziej nie będę brał na swoje barki ryzyka "wykrzaczeń" skryptu w przyszłości. Proponowałem Klientowi żeby postawić na wersji płatnej ale on chce mieć "sklep ale bez możliwości zamawiania". Powoli wychodzi ze sklepu galeria niż miejsce do robienia biznesu. Klient nasz Pan....
pozdr. dziękuję za zaangażowanie i chęć odpisania no i życzę samych uległych Klientów ;)
azzir - drogi Waldku napisalem to bo wiem, ze wielu webmasterow to tez przeczyta i moze niektorych to uswiadomi, a problem jest dosyc czesty. Czasami zdarza sie, ze nie ma sensu wykupywac edycji platnej i zrobic kilku modyfikacji. Nie chce by kazdy odebral to tak, ze ZAWSZE lepiej kupic edycje platna. Moze nie jest to poprawne marketingowo co pisze, ale to dziala w jedna jak i druga strone wiec faktycznie sa sytuacje gdy wystarczy edycja darmowa.
Wy webmasterzy powinniscie starac sie wyciagnac ile sie da od klienta by pozniej wiedziec czy mu zaproponowac darmowa edycje czy platna.