Wyświetlanie zdjęć na responsywnych skórkach

Jupraw

2013-11-23 12:50

Czy ktoś może zajmował się rozwiązaniem problemu wyświetlania zdjęć na responsywnych stronach?
Problem polega na tym, że Mlbox wyświetla zdjęcia w wielkości określonej w pliku general.php (domyślnie: $config['max_dimension_of_image'] = 900;) i jest to odpowiednie do okien przeglądarek z rozdzielczością większa. Problem zaczyna się, gdy korzystamy z ustawień dla przeglądarek z rozdzielczościami mniejszymi, gdzie wielkość wyświetlanego zdjęcia jest większa od okna przeglądarki. Szczególnie jest to uciążliwe na smartfonach i komórkach. Może ktoś wie jak ten problem rozwiązać?

» Quick.Cms v5.x

jankesmj

2013-12-03 14:07

polecam Ci zmienić Mlbox na Fancybox http://www.fancybox.net fotki będą się skalować do wielkości ekranu :)

wskizz

2013-12-08 20:59

jankesmj jak podmienic tego mlboxa na fancyboxa ?

pozdrawiam

wskizz

Jupraw

2013-12-11 18:00

Wracam do tematu, ale trochę z innej strony. OpenSolution dokłada wiele starań, aby obydwa produkty były proste, przyjazne i spełniały oczekiwania odbiorców, a także konkurencyjne wobec innych cms-ów. Dlatego też wydaje dosyć często aktualizacje w postaci kolejnych wersji, przygotowuje skórki i dodatki. Obserwując ich pracę oceniam, że widzą Oni także co następuje i nastąpić może w najbliższej przyszłości internetu. Przykładem takim są chociażby skórki responsywne. Jest to bardzo dobry kierunek i wszyscy, którzy odrobinę wiedzą w tym temacie, nie muszę dalej tłumaczyć.
Po tak przydługawym wstępie przechodzę do konkretów. Biorąc pod uwagę fakt, że Google zdecydowanie opowiedziało się po stronie RWD, uważam, że OpenSolution powinien ukierunkować swoje działania na rozwój tego trendu internetowego, w tym szczególnie na opracowanie metody prezentacji zdjęć i galerii na potrzeby RWD. Obecny mlbox nie spełnia jakichkolwiek wymogów RWD. Dotychczasowe moje strony są zrobione w oparciu o responsywne skórki, a znajomi, którym je zrobiłem (właściciele kwater agroturystycznych), są zadowoleni. Zadowoleni są także wczasowicze, którzy coraz częściej korzystają z urządzeń mobilnych i chwalą kwaterodawców za te strony. Jedynym chyba mankamentem jest właściwa prezentacja galerii. Moja wiedza i umiejętności nie pozwalają na zmianę tego stanu rzeczy.
Mam nadzieję, że OpenSolution weźmie pod uwagę moje oceny.

Jupraw

2013-12-11 18:50

Muszę odszczekać niektóre moje słowa. Mlbox spełnia jednak jakieś tam wymagania RWD. Właśnie teraz udało się mi przeskoczyć tą przeszkodę. Wystarczy w stylach skórki responsywnej wpisać np.: img {max-width : 800px ;}
W jednej ze skórek wpisałem:
/* RESPONSIVE WEB DESIGN - media queries */
@media screen and (max-width:1046px){ /* RWD Step 1 */
}
@media screen and (max-width:765px){ /* RWD Step 1a */
img {max-width : 540px ;}
}
@media screen and (max-width:540px){
img {max-width : 320px ;}
}
@media screen and (max-width:320px){ /* RWD Step 3 */
img {max-width : 240px ;}
}

Chodzi jak trzeba. Maksymalną wielkość każdy musi dobrać stosownie do tego jak przygotował rozdzielczości. Muszę także dodać, że bez problemu chodzi video i audio w RWD.
Pozdrawiam Towarzystwo z OpenSolution.

wewior (OpenSolution)

2013-12-12 08:16

Jupraw >> bierzemy pod uwagę responsywność wyświetlania zdjęć, jesteśmy też w kontakcie z autorem mlboxa i jest już w procesie produkcyjnym kolejna wersja: http://www.airmedia.pl/skrypty,p-mlbox.html
Będzie ona podobno lepiej dostosowana m. in. do urządzeń mobilnych. Jednak nie chcemy jej wdrażać na szybko, bo po pierwsze nie jest jeszcze gotowa, a jak już będzie gotowa to jeszcze potrzeba trochę czasu na testy.
W każdym razie idziemy w tym kierunku, a myślę że w międzyczasie rozwiązania takie jak np Twoje powinny wystarczyć.

Do góry
o nas | kontakt