Białe strony

solo

2013-11-20 02:27

Witam, przeglądałem forum w poszukiwaniu podobnych problemów i owszem trochę się pisze o problemie "białych stron" po wykonaniu niektórych operacji w panelu admina, ale żaden wątek nie przyniósł odpowiedzi. Białe strony pokazują się każdorazowo po wykonaniu takich operacji jak logowanie, wylogowywanie, zapisywanie zmian w artykułach itp. Wprowadzone zmiany się zapisują (np. utworzony artykuł), ale przekierowuje mnie zamiast w jakieś konkretne miejsce (np. lista artykułów) to właśnie na białą stronę. Odświeżanie nic nie daje, jedynie jeśli adres przekierowania skopiować i wkleić, wówczas ładuje się normalnie.
Próbowałem już nowych instalacji i nic. Chmody poustawiane zgodnie z instrukcją (700 dla folderów, 600 dla plików). Instalowałem wersję Quick CMS Add 5.2. Może ktoś pomóc?

» Quick.Cms v5.x

wewior (OpenSolution)

2013-11-20 07:17

Możliwe że są jakieś błędy które się nie wyświetlają. Spróbuj w pliku database/config/general.php odkomentować linię:

error_reportingE_ALL E_STRICT );

Co to za serwer? Może administrator coś zobaczy w logach.

solo

2013-11-20 23:05

Serwer w ogicomie jest, ale problem chyba zlokalizowany, tzn. nie dokładnie, ale jednak ja namieszałem gdzieś wcześniej i za każdym razem jak przenosiłem datbase się właśnie chrzaniło. A, że akurat stronę zaczynam tworzyć i w datbase nie ma nic czego się nie da szybko odbudować. Tak więc namieszałem ja czymś w bazie danych. Dzięki za zaangażowanie.

solo

2013-11-23 18:56

Jednak wrócę jeszcze do tematu. Robię jak napisałem od nowa i się przyglądam baczniej co robię i problem pojawia się w momencie, gdy instaluję jakiś dodatek i zmieniam treść w pliku datbase/translations/pl.php

Dla przykładu instalacja pluginu Simple Notice http://opensolution.org/pobierz,pl,18.html?iGetManual=88 rozpoczyna się od wprowadzenia frazy właśnie w tym pliku. Był już temat podobny http://opensolution.org/forum/problem-biale-strony-,7607.html, ale mój kod, choć błędny, to nie wygląda jak ten, co z tego tematu. Wygląda na chwile obecną tak:

<?php// plugins
$lang['Simple_notice'] = "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit";?>

i to chyba powoduje błąd... Chociaż z drugiej strony wykasowanie tego wpisu nie przynosi poprawy, trzeba skopiować na nowo cały plik z kopii przed zmianami. Dodatkowym objawem jest powiększanie się czcionki w panelu admina, nie wiem skąd i też pojawia się i znika wtedy co "białe strony".

selekcjoner

2013-11-23 19:08

Zwróć uwagę na kodowanie przy zapisie, powinno być utf8.

simlution.org

solo

2013-11-23 19:30

i jest utf8

solo

2013-12-08 22:55

podbiję jeszcze raz, bo nie daję rady Koduję w utf8, serwer w ogicomie. Myślicie, że to po stronie serwera coś nie tak?

Jupraw

2013-12-09 12:25

Dla poprawności działania QC niezbędne jest wgrywane plików na serwer z ustawionym typem transferu na binarny. Mam nadzieję, że tak zrobiłeś.
Nadaj prawa dostępu 777 dla katalogów:
"database" - oraz dla wszystkich plików i podkatalogów w tym katalogu,
"files" - oraz dla wszystkich plików i podkatalogów w tym katalogu.
Sprawdź czy teraz dobrze chodzi. Może nadawania praw 700 dla katalogów i 600 dla plików powoduje taką sytuację.
W 99% problemów, wina jest po stronie człowieka.
Na koniec pytanie, po jakÄ… cholerÄ™ Tobie wersja Quick.Cms.Add ? Nie lepiej czysta wersja Quick.Cms ?

solo

2013-12-11 14:33

binarny tryb jest oczywiście włączony. Dałem chmody na 777 do wszystkiego jak radzisz. No i dalej kicha. QC Add stosuję, bo tak mi łatwiej. I tak potrzebuję większość tych cudów co ma ta wersja. Spróbuje jeszcze poćwiczyć na czystej wersji instalację tego, ale z tego co pamiętam kiedyś przy tworzeniu strony na czystym Quick Cart, też się pojawiał mi problem białych stron.

selekcjoner

2013-12-11 14:59

solo - wszystkie objawy pasują do błędnego kodowania, tym bardziej - że jak piszesz - masz "powiększoną czcionkę w adminie".
Może spróbuj innego edytora np. notepad++
Zapisujesz UTF8 czy UTF8 + BOM ?

simlution.org

solo

2013-12-11 22:50

Szit! jakie to proste. Używałem do tej pory zwykłego notpada z windowsa, tam było ustawione niby UTF8, ale najwyraźniej nie działało dobrze. W tym notepad++ wszystko hula jak trzeba. Ogromne dzięki za pomoc.

temperator

2013-12-13 10:48

też używam notepad++. polecam program

infostki.pl

Do góry
o nas | kontakt