witam, kiedyś był fck i można w nim było do zdjęcia w środku tekstu włączyć opcję wyświetlania zdjęcia w formie lightbox'a, w ck już takiej opcji nie ma, w tinyMCE tym bardziej.
pyt 1. czy jest jeszcze jakiś alternatywny edytor który taką funkcję ma, brakuje mi w tych nowszych wersjach także możliwości załadowania zdjęcia przez edytor pyt 2. może idzie takie wywołanie lightboxa dodać przy tiny lub ck edytorze? pyt 3. gdzie ewentualnie dopisać w kodzie klase class="mlbox[]" która by to linki ze zdjęć domyślnie wywoływała jako lightboxa?
Masz trzy możliwości: 1. Dopisać sobie w Tiny czy innym edytorze kawałek kodu, który będzie dodawać klasę do obrazka; 2. Napisać taką funkcję w php i podczas zapisywania opisu długiego do bazy zostanie dodana klasa do obrazka; 3. Jak w punkcie 2, ale dodawanie klasy nie odbywa się podczas zapisu, lecz on-the-fly podczas wyświetlania.
"co i gdzie wkleić? gdzie tego szukać?" Nie wiem gdzie szukać, napisałem sobie tę funkcję sam. Wkleiłem do common.php, następnie wywołanie jej w pages.php i trochę marginów w styles.css, żeby opływ tekstu był w miarę znośny dla oka.