jak dodać lightbox domyślnie do zdjęcia w edytorze

arnev

2013-09-13 17:25

witam,
kiedyś był fck i można w nim było do zdjęcia w środku tekstu włączyć opcję wyświetlania zdjęcia w formie lightbox'a,
w ck już takiej opcji nie ma, w tinyMCE tym bardziej.

pyt 1. czy jest jeszcze jakiś alternatywny edytor który taką funkcję ma, brakuje mi w tych nowszych wersjach także możliwości załadowania zdjęcia przez edytor
pyt 2. może idzie takie wywołanie lightboxa dodać przy tiny lub ck edytorze?
pyt 3. gdzie ewentualnie dopisać w kodzie klase class="mlbox[]" która by to linki ze zdjęć domyślnie wywoływała jako lightboxa?

pozdrawiam.

» Quick.Cms v5.x

grzegorz, arnev

boboo

2013-09-13 19:12

Masz trzy możliwości:
1. Dopisać sobie w Tiny czy innym edytorze kawałek kodu, który będzie dodawać klasę do obrazka;
2. Napisać taką funkcję w php i podczas zapisywania opisu długiego do bazy zostanie dodana klasa do obrazka;
3. Jak w punkcie 2, ale dodawanie klasy nie odbywa się podczas zapisu, lecz on-the-fly podczas wyświetlania.

Ja zrobiłem u siebie wg. punktu 3.

boboo

arnev

2013-09-14 10:41

ok, dzięki. a uraczysz mnie jakąś wskazówką co i gdzie wkleić? gdzie tego szukać?

grzegorz, arnev

boboo

2013-09-14 19:02

Zerknij, czy o to ci chodzi:
http://localhost/qc6neu/?cushions,15&sLang=en

boboo

boboo

2013-09-14 19:02

Echhh :-)
http://www.kimla.de/qc6test/?cushions,15

boboo

arnev

2013-09-16 09:00

tak dokładnie o to, czyli możliwość wywołania zdjęć umieszczonych w tekście w lightboxie.

grzegorz, arnev

boboo

2013-09-17 09:53

"co i gdzie wkleić? gdzie tego szukać?"
Nie wiem gdzie szukać, napisałem sobie tę funkcję sam.
Wkleiłem do common.php, następnie wywołanie jej w pages.php i trochę marginów w styles.css, żeby opływ tekstu był w miarę znośny dla oka.

boboo

temperator

2013-09-17 22:13

arnev dodałeś już mlbox do admina?

temperator

Do góry
o nas | kontakt