Strony:

Problem w dostępie po zmianie systemu.

svenskakac

2013-07-05 16:59

Witam Serdecznie! Mam problem z działaniem, a konkretnie dostępem do Panelu Administracyjnego. Mam stronę na serwerze ftp. Dostęp do tej strony uzyskałem przez program Quick CMS. Po analizach informatycznych udało się wykluczyć problemy po stronie administratora i hardwarowe. Problem z tego co mi się wydaje leży po stronie programu i jego niekompatybilności z Windowsem 7. Przedtem dostęp do strony uzyskiwałem przez Quick CMS 4.0 zainstalowany na Windows XP Home Edition SP3. Niestety musiałem przesiąść się na Windows 7 x86 Ultimate i tu zaczęły się schody. Postępowałem zgodnie z tutorialem :
Co do możliwości edycji strony to należy ściągnąć wersje portable programu xampp

http://portableapps.com/apps/development/xampp

trzeba zainstalowaś ten program do wybranego katalogu i uruchomić przez xampp-control.exe i wystartować usługi Apache i MySql

http://opensolution.org/quick.cms,pl,10.html
pobieramy oprogramowanie Quick cms

W katalogu w którym zainstalowaliúmy xampp'a odnajdujemy katalog htdocs zakładamy w nim katalog np. qcms i do tego katalogu rozpakowujemy qiuck cms'a.

Następnie łączymy się przez ftp do serwera z naszą stroną i zawartość katalogu public_html kopiujemy do katalogu qcms nadpisując jego zawartość.

Następnie w przeglądarce internetowej wpisujemy http://localhost/qcms/admin.php użytkownik: admin, hasło: !arturka#2011 to pozwala nam zmieniaś zawartość strony

http://localhost/qcms pod tym adresem oglądamy wynik naniesionych zmian

Po dokonaniu wszystkich zmian kopiujemy z naszego katalogu qcms na serwer ftp wszystko poza katalogiem actions_admin i plikiem admin.php.

W tym miejscu następuje problem. Jeśli instaluję czysty program to wszystko działa. W momencie przekopiowania plików z serwera ( czyli de facto skopiowania plików strony na dysk twardy celem dokonywania zmian poza serwerem) następuje problem z dostępem do Panelu Administracyjnego

W najnowszej wersji Quick CMS wyświetlane są następujące komunikaty

Fatal error: Class 'FlatFiles' not found in C:\xampp\htdocs\qcms\core\pages.php on line 347

Po podmianie pliku na czysty ( z nowej paczki ściągniętej z opensolution) wyświetlił się kolejny błąd:

Fatal error : Class 'Files' not found in C:\xampp\htdocs\qcms\core\files.php.

Ten plik również podmieniłem na czysty i w tym momencie uzyskuję dostęp do panelu logowania jednak po zalogowaniu mam jedynie górny pasek, bez pełnej funkcjonalności panelu logowania.

Zespół informatyczny administrujący serwerem również utknął w tym samym miejscu i potwierdził że problem nie leży po stronie technicznej mojego komputera.

Próbowałem odpalić starsze wersje jednak otrzymywałem jedynie poniższy błąd:

Notice: Use of undefined constant DB_FAILED_LOGS - assumed 'DB_FAILED_LOGS' in C:\xampp\htdocs\qcms\core\common-admin.php on line 131

Warning: require_once(templates/admin/_header.php):failed to open stream: No such file in directory in C:\xampp\htdocs\qcms\core\common-admin.php on line 175

Fatal error: require_once(): Failed opening required 'templates/admin/_header/php' (include_path='.;C:\xampp\php\PEAR') in C:\xampp\htdocs\qcms\core\common-admin.hp on line 175

W tym momencie brakuje mi pomysłów co można zrobić i bardzo bardzo prosiłbym o pomoc.

Pozdrawiam Serdecznie!

» Quick.Cms v5.x

Michal

selekcjoner

2013-07-05 17:11

zobacz czy masz taki plik: templates/admin/_header.php ewentualnie podmień na oryginalny

simlution.org

boboo

2013-07-05 17:17

popatrz na wielkie/małe litery przy transferze ftp

boboo

svenskakac

2013-07-05 17:26

zrobiłem - problem zatrzymał się na czymś takim http://i39.tinypic.com/2val6cp.png tak jak poprzednio.

svenskakac

2013-07-05 17:26

@bobbo - to znaczy?

selekcjoner

2013-07-05 17:29

Jeśli masz problem z panelem admina, to po prostu skopiuj cały katalog templates/admin ze świeżo pobranej wersji.

simlution.org

svenskakac

2013-07-05 17:41

podmiana folderu nic nie dała - jest tak jak poprzednio.

svenskakac

2013-07-05 17:44

Panel się wyświetla ( jakiś sukces) - ale nadal jest jedynie górny pasek po zalogowaniu tak jak na zdjęciu które przesłałem

selekcjoner

2013-07-05 17:49

Rozumiem że chodzi o wersję free Quick.Cms v5.x?
Czy po wrzuceniu całkowicie nowego skryptu panel admina działa?

simlution.org

svenskakac

2013-07-05 18:09

Dokładnie tak - po wrzuceniu czystej wersji wszystko chodzi jak w zegarku i panel i strona.
Schody zaczynają się, kiedy wrzucam a dysk ( do czystej wersji) pliki z serwera
Tak chodzi o wersję Quick.Cms v5.x :)

selekcjoner

2013-07-05 18:15

Jakiego programu używasz do połączeń ftp?
Polecam Total Commandera. Pobierz jeszcze raz całą stronę w trybie binarnym i powinno być po problemie.

simlution.org

svenskakac

2013-07-06 12:46

Witam! Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, ale walczyłem ze stroną.
Używam Total Commandera z wtyczką SecureFTP Plugin.
Pobrałem w trybie binarnym ( czyli dla jasności w trybie gdzie miałem pliki .php itd, tak?) i nic, absolutne nic.
Nie mam już pomysłów co zrobić.

Michał

selekcjoner

2013-07-06 13:04

Jeśli strona działa na serwerze, a na "xampp'ie" działa czysta, świeżo pobrana wersja, to jest problem w kopiowaniu z serwera. Jaki? Nie mam pojęcia..
Jakieś błędy się wyświetlają?

simlution.org

svenskakac

2013-07-06 13:20

Rozumiem - też metodą 'odkrywkową' wykluczałem kolejne rzeczy. Wyświetlają się dokładnie te błędy, które spisałem krok po kroku w I poście.
I błędem po kopiowaniu Fatal error: Class 'FlatFiles' not found in C:\xampp\htdocs\qcms\core\pages.php on line 347

Po podmianie pliku na czysty ( z nowej paczki ściągniętej z opensolution) wyświetlił się kolejny błąd:

Fatal error : Class 'Files' not found in C:\xampp\htdocs\qcms\core\files.php.

Ten plik również podmieniłem na czysty i w tym momencie uzyskuję dostęp do panelu logowania jednak po zalogowaniu mam jedynie górny pasek, bez pełnej funkcjonalności panelu logowania.

W starszej wersji Quick CMS czyli np. 4.0, 4.2 itd.

Notice: Use of undefined constant DB_FAILED_LOGS - assumed 'DB_FAILED_LOGS' in C:\xampp\htdocs\qcms\core\common-admin.php on line 131

Warning: require_once(templates/admin/_header.php):failed to open stream: No such file in directory in C:\xampp\htdocs\qcms\core\common-admin.php on line 175

Fatal error: require_once(): Failed opening required 'templates/admin/_header/php' (include_path='.;C:\xampp\php\PEAR') in C:\xampp\htdocs\qcms\core\common-admin.hp on line 175

i żaden inny. Czyli podsumowując - najnowsza wersja programu przepuszcza do panelu logowania o wyglądzie takim jak podałem wyżej w linku. Starsza nie robi nawet tego.

Michał

selekcjoner

2013-07-06 13:27

co do: "Rozumiem - też metodą 'odkrywkową' wykluczałem kolejne rzeczy. Wyświetlają się dokładnie te błędy, które spisałem krok po kroku w I poście.
I błędem po kopiowaniu Fatal error: Class 'FlatFiles' not found in C:\xampp\htdocs\qcms\core\pages.php on line 347"

Wklej tutaj linie z tego pliku core\pages.php 346, 347, 348, oczywiście z tego pliku z serwera po skopiowaniu, nie z czystej wersji

simlution.org

boboo

2013-07-06 13:31

Sprawdź w pliku /core/files.php czy w pierwszej linijce jest:
class Files
czy:
class files

Jeśli z małej litery, to masz źle ustawiony client-ftp.

http://www.ghisler.ch/board/viewtopic.php?t=15944

boboo

svenskakac

2013-07-06 13:50

@selekcjoner - czy mógłbyś mi powiedzieć jak dokładnie dojść do konkretnej linii?

@boboo - Files jest ustawione z dużej litery.

Michał

selekcjoner

2013-07-06 13:53

:)
A jakim programem edytujesz pliki?
Wejdź do database/config/ general.php odszukaj zmienną $config['version'] i wklej jej wartość.

simlution.org

boboo

2013-07-06 13:55

"Po dokonaniu wszystkich zmian kopiujemy z naszego katalogu qcms na serwer ftp wszystko poza katalogiem actions_admin i plikiem admin.php"
Czy to oznacza, że nie masz ich "u góry"?

boboo

svenskakac

2013-07-06 13:58

Edytuję notatnikiem bo nic innego nie przyszło mi do głowy dotychczas ale jeśli macie jakieś typy to będę zobowiązany.
$config['version'] = '5.1'; - proszę :)

Michał

Strony:
Do góry
o nas | kontakt