Taki mi pomysł przyszedł do głowy, że... aż się zlękłem czy aby nie za bardzo naiwny? Po prostu bez cookies, co mnie powinno uwolnić od informowania, okienek itd. Korzystam z freeQCms i dla osoby przeglądającej moją stronę ciasteczka nie mają żadnego znaczenia. Nic nie pomagają, nic w nich nie jest zapamiętywane, nie określają żadnego statusu użytkownika! Czy można je tak po prostu wyłączyć i zapomnieć i o tej całej sezonowej akcji politycznej ;-) ?
PS. Już nie wspomę o tym ;) że zupełnie przerzuciłem się z ciastek na lody, bo na dźwięk słowa ciastko mam już całkiem niemiły odruch pod gardłem :D
W wersji darmowej jedynym ciastkiem jakie mogłoby być wysyłane to “sLanguage”. Ale jeśli masz tylko jedną wersję językową to faktycznie nie masz problemu. Inną sprawą jest "polityka prywatności", bo tutaj w grę wchodzi np. google analytics jeśli masz lub jakiś formularz na stronie..
Nic nie mam szczególnego na stronie i nic nie potrzebuję. Po prostu jedna strona to wizytówka, a druga to blog i to jeszcze tylko w ograniczonym kręgu, bo nie robię żadnych czynności dla wykazywania w rankingach czy podnoszenia pozycji w wyszukiwarkach. Wydaje mi się, że ciastko zasadza SimpleCounter, chociaż w tej skórce, którą używam (SimpleBright) on się nawet nie wyświetla!? Czy jest sposób, żeby mieć pewność, że wyświetlenie mojej strony u kogoś nie zasadzi tego kancerogennego cookiesa (podpadanie pod paragraf)?
Chciałbym mieć własna osobistą prywatna satysfakcję, ze w odróżnieniu od milionów stron na których wymuszono nękanie czytelników idiotycznymi i okienkami - żebym ja mógł sobie w stopce "na sztywno" napisać klauzulę. Coś w tym rodzaju: "Strona nie ingeruje w komputer czytelnika. Naruszenia prywatności i umieszczanie cookies - nie dotyczy!"
Dziękuję za cierpliwość na moje weekendowe bajanie ;-) i też za poradniki objaśniające te poruszane przeze mnie kwestie.
Chyba nie ma sposobu, żeby tego informowania (cookies i polityka prywatności) uniknąć nawet na małych stronach i zupełnie w dobrej woli... Szczerze mówiąc to mi się generalnie najbardziej w tym wszystkim nie podoba rozwiązanie w postaci wyskakujących okienek. Luzuję sobie już :D