Własny layout

tomekk21

No avatar

2007-05-28 23:26

Witam.
Jak w temacie, nie bardzo wiem jak to zrobic, probowalem rozszyfrowac, ale jakos ciezko idzie...
Moja strona sklada sie standardowo z tabeli, pierwszy wiersz to bedzie jakis obrazek z logiem, nizej 2 kolumny, z lewej menu a z prawej zawartosc strony no i dol strony... Kurde nie wiem jak to ugryzc:/
Chcial bym najpierw sprawdzic czy uda mi sie to zrobic zanim kupie bardziej rozbudowana wersje...
Gdzie znalezc "kawalek" odpowiadajacy za wyglad lewego menu?
Zapewne dostane odpowiedz ze to jest zabardzo skomplikowane zeby wyjasnic na forum, to moze ktos dysponuje chwila czasu zeby na @ sie odezwac?
Bede wdzieczny za pomoc
tomekk21@go2.pl

» Quick.Cms v1.x

merci

No avatar

2007-05-29 09:56

tomekk21 - piszesz bardzo ogolnie, wiec nie wiem za bardzo co chcesz otrzymac. Przeslij jakis zrzut ekranu, to moze bede w stanie cos pomoc. Jesli chodzi o lewe menu, to za tlo lewego menu jak i tlo pod trescia odpowiada plik templates/img/body_bg.png, a reszta zrobiona jest w stylach templates/default.css, fragment za /* MENU 1 styles - left menu */

Kordian

2007-06-05 11:36

Wszystko jest w pliku default.css Pięknie opisane.
Jest body, content, headre, footer czyli masz ciało strony, treść, nagłówek, stopka

Wszystko tam jest pięknie opisane w cssie. Jeśli nie rozumiesz treści pliku to spróbuj najpierw poznać podstawy CSS.

TROY

No avatar

2007-06-05 11:48

plik templates/default.css

i tam lewe menu to:

/* MENU 1 styles - left menu */
#menu1{width:180px;margin:20px 0 20px 17px;}
#menu1 dt{margin:0 0 1px;}
#menu1 dt a{display:block;height:16px;padding:6px 0 6px 25px;background:url( 'img/ico_arrow.png' ) 7px 11px no-repeat;background-color:inherit;color:#ad0000;font:bold 1.167em verdana, sans-serif;}
#menu1 dt#selected a{text-decoration:underline;}

wszystko masz pozaznaczane komentarzami.
eksperymenuj, bądz sięgnij do kursu css.

pozdrawiam

;-)

pawel_mg

No avatar

2007-06-15 12:25

Mysle ze rozumiem autora tej wiadomosci bo mam taki sam problem:)
Zrobilem wlasna stronke i nie wiem jak w niej "obsadzic" quick.cms-a we wlasnym szablonie...
moja strona ma taki uklad:
http://img511.imageshack.us/my.php?image=56699731ye7.jpg
Czyli miejsce na baner, miejsce na gorne menu, lewe menu i zawartosc.
W jaki sposob zmienic layout?

merci

No avatar

2007-06-15 14:42

pawel_mg - Twoj layout jest calkiem podobny do ukladu Q.C, wiec wydaje mi sie, ze najprosciej bedziedostosowac go do szablonu jaki chcesz miec zmieniajac style (templates/default.css) oraz do pliku templates/page.tpl dolozyc banner

pawel_mg

No avatar

2007-06-16 00:28

Chyba zajme sie chodowla jedwabnikow bo nie potrafie tego zrobic:/ Gapie sie w te pliki i nie mam pojecia o co chodzi i jak to pozmieniac, a szkoda bo mi sie ten cms bardzo podoba:/
Ale i tak dziekuje za pomoc:)
Pozdrawiam

Fidma

2007-07-10 16:08

templates/default.css

otwórz ten plik, dokonuj zmian w kazdej linijce i obserwuj co sie zmienia. najprostrzy sposob na nauke :)

pizda2

No avatar

2007-09-13 14:42

taak

Do góry
o nas | kontakt