Template zależny od podstrony...

ds

2007-04-23 12:02

Witam, pytanie me jest takie jak zrobić aby po kliknieciu strony 1(jakas podstrona w
> cmsie) została ona otwarta z templatem 1 a po kliknieciu strony 2 zostala ona otwarta z
> templatem 2. Czyli wygląd strony zależny od działu/artykułu/kategori/podstrony, odwołania
> do *.tpl. ?????

ds

merci

No avatar

2007-04-24 11:13

ds- rozwiązań jest kilka, podam Ci jedno z nich.

1) Otwórz plik actions_client/p_.php
za fragm. kodu:

if( isset( $aData ) && is_array$aData ) ){

wstaw to:

$sFile 'pages_show_'.$iContent.'.tpl';
if( !
is_file'templates/'.$sFile ) ){

$sFile 'pages_show.tpl';
}

2) Edytuj "actions_client/p_.php" i przeszukaj pozostały kod i wszędzie gdzie jest 'pages_show.tpl' zamień na $sFile

3) Następnie w katalogu templates stwórz przykładowo plik pages_show_7.tpl (po osatnim podkreślniku podajesz id strony dla której dany szablon ma zostać wykorzystany). Tworząc plik *tpl wzoruj się na pages_show.tpl

ds

2007-04-25 00:19

Dziękuje bardzo, mam jeszcze pytanie czy te rozwiązanie działa również w wersji Quick.Cms.Ext??

ds

merci

No avatar

2007-04-25 09:09

Tak, to rozwiązanie działa również dla wersji Quick.Cms.Ext.

netpak

2007-10-26 00:41

Witam serdecznie,
Czy w/w sposob zadziała w przypadku gdy zamiast page_show.tpl wykorzystam page.tpl.
Chcialbym zrobic tak aby niektore podstrony mialy inne menu lewe. Do tego celu stworzylem sobie dodatkowe menu 4 menu 5 itd i chcialem tylko odpowiednio podmieniac je w page.tpl.

piotrek

merci

No avatar

2007-10-26 09:49

netpak - niestety nie bedzie to dzialalo w Twoim przypadku, wymaga to duzo wiecej modyfikacji w kodzie, ale w nowej wersji Q.Cms 2.0 taka mozliwosc jest juz wbudowana w standardzie.

netpak

2007-10-26 22:21

dziekuje za odp.
Generalnie to rozwiązałem problem, choć niezbyt profesjonalnie to jednak działa jak chciałem: w pliku index.php zmienilem odwołania do 'page.tpl'
na 'page_'.$iContent.'.tpl' i zrobiłem odpowiednie page.tpl z id stron np. page_11.tpl.

piotrek

Do góry
o nas | kontakt