Moje pytanie dotyczy polskich znaków w Quick.CMS'ie...
Na stronie wszystkie polskie znaki wyświetlane są prawidłowo, w podglądzie kodu źródłowego strony też wszystko wygląda ok... Ale niestety występuje problem z meta-tagami. Google poprawnie zaindeksowało i wyświetliło polskie znaki w opisie strony, ale praktycznie wszystkie katalogi stron, do których chcę dodać swoją stronę automatycznie ściągając dane z meta-tagów wyświetlają "dziwne" znaczki, to jest: Ĺź zamiast ż, Ä™, zamiast ę, Ăł zamiast ó itp, itd...
Dodam, że z innymi pisanymi przeze mnie stronami (nie w Quick.CMS'ie) nie ma takiego problemu (katalogi poprawnie ściągają dane z polskimi znakami).
Dodam jeszcze, że po sprawdzeniu pliku config/lang_pl.php zauważyłem, że wszystkie zapisane tam polskie znaki przekonwertowane są na te "dziwne", a gdy spróbuję ręcznie zmienić je w tym pliku to błędnie pojawiają się na stronie i katalogach (tym razem pojawiają się znaki zapytania (?) zamiast polskich znaków).
Wronaavd - niestety nie podales przykladow zadnego z katalogow ani swojej strony wiec ciezko wnioskowac cos. Google indeksuje prawidlowo gdyz maja dosyc dobre narzedzia do indeksowania. Katalogi pewnie nie maja konwerterow znakow kodowych i bycmoze dlatego problem wystepuje. Zauwaz, ze Quick.Cms jest napisany w UTF-8 i mozliwe, ze katalogi, ktore sa w np. iso-8859-2 lub iso-8859-1 maja problem przekonwertowac znaki z UTF-8. Ale to tylko gdybanie bez przykladow.
Moze zrobic tak, ze po prostu zamienisz sobie kodowanie na iso-8859-2 i zapiszesz wszystkie pliki w katalogu db/ i config/ w tym kodowaniu.
Wronaavd - i faktycznie jak pisalem katalog jest w iso-8859-2. Sproboj edytowac pliki db/ i zapisac je z kodowaniem iso-8859-2. Nie wiem jak sie bedzie miala sprawa innych plikow w core/, templates/ itd bo one tez sa zapisane w utf-8 ale moze to nie bedzie mialo wplywu na to by dzialala strona w iso-8859-2.
Wronaavd
2007-12-18 17:44
Jeszcze raz się zapytam: czym mogę edytować te pliki, żeby zapisać je jako iso-8859-2? :)
merci
2007-12-19 09:32
Wronaavd - mozesz to zrobic za pomoca zwyklego edytora tekstu.