menu2 w skórce brightside - jak przenieść do lewego menu?

jolik

2008-02-13 11:36

Wczoraj zadałam pytanie i bez odpowiedzi zostało usunięte.
Proszę jeszcze raz o wyjaśnienie, co mam zrobic, aby menu2 zniknęło z miejsca nad stopką (foot) i powróciło na swoje miejsce, tj. na samą górę head3, czyli tuż pod bannerem górnym z logo. Niczego sama nie zmieniałam, jedynie wprowadziłam nowy skin i wtedy to się stało.
Dot. QCMS v2.0

jolik

srebny

2008-02-13 14:14

czy zmieniałaś cos w pliku templates/container.tpl?
jeżeli tak to musisz w nim szukać przyczyny, tam masz ustawienia wyglądu poszczegulnych elementów cms.
Poczytaj en temat:
http://opensolution.org/Quick.Cms/docs/?id=design

Kamil Nowak

jolik

2008-02-13 17:48

Tak, jak wspominałam, niczego nie zmieniałam w kodzie, bo sie na tym nie znam i wolę niczego nie ruszac. Jednak udało mi się zauważyc, że treśc kodu w pliku comtainer zmienił się po wprowadzeniu nowego skinu, ponieważ wydrukowałam sobie cały kod przed wprowadzeniem nowego skinu i po jego wprowadzeniu. Nie wiem jednak, jaką dokładnie częśc tego kodu powinnam z powrotem wprowadzic "na swoje miejsce" i czy w ogóle. Przed zmianą było tak (mniej więcej w środku):
<div id="head3">
$sMenu2
</div>
<div id="body">
<div id="column2">
<!- - additional column, hidden in styles - - >
</div>
A teraz jest tak (pod koniec kodu):
<div id="head3">
$sMenu2
</div>
<div id="foot">
<div id="copy">$ config [foot_info]</div>

jolik

treewood (OpenSolution)

2008-02-14 08:01

jolik - zostalo usuniete z powodu tego, ze zalozylas 2 podobne tematy a ja strasznie nie lubie dopominania sie o odpowiedz. Jesli chodzi oto to w tym skin'ie jest po prostu menu na dole. Jesli chcesz je przeniesc to musisz skopiowac zmienna $sMenu2 przeniesc do <div id="column">.
Niestety bedziesz musiala tez sporo pogrzebac w stylach by dopasowac wyglad tak by sie poprawnie wyswietlaly w menu lewym. Mozesz do tego uzyc styli z #menu3 w templates/default.css

Jesli jednak nie znasz dobrze HTML i CSS to lepiej zlec ta prace komus innemu.

ps. prosze postaraj sie opisac szerzej problem gdyz nawet nie napisalas jaki skin wgralas. domyslilem sie, ze brightside

jolik

2008-02-14 11:13

Treewood - dzięki serdeczne za odpowiedź. Postaram się na przyszłośc byc bardziej precyzyjna.
Jednakże nie chodziło mi o przeniesienie menu2 do lewego menu, lecz na górę strony, pod obrazkiem, tak, jak to opisałam na początku. Czyli, aby było w tym miejscu, w którym menu2 znajduje się w skinie podstawowym QCMSu v.2.0. Widzę jednak, że to dośc skomplikowana sprawa, więc dam sobie z tym spokój.
Pozdrawiam

jolik

jolik

2008-02-14 11:15

P.S.
Zapomniałam dodac, że dobrze się domyśliłeś -wgrałam skin brightside :)

jolik

jolik

2008-02-14 14:40

HA! Zaryzykowałam i udało się! W pliku container w templates po:
<div id="navipath">$sPagesTree</div></div>
dopisałam:
<div id="head3">$sMenu2</div>
ciut dalej skasowałam:
$sMenu4
i wpisałam w to miejsce:
<!- - additional column, hidden in styles - - >
kawałeczek dalej po:
#sMenu3
wpisałam:
$sMenu4
oraz w części BEGIN FOOT wykasowałam:
div id="head3">$sMenu2</div>
W ten sposób menu 2 pojawiło mi się tuż pod bannerem z logo, w górnej części head3, po jego prawej stronie. Bardzo ładnie wygląda.
Czy należałoby jeszcze coś zrobic? Bo widziałam w różnych poradach, żeby pamiętac o prawidłowości zapisu html ze standardami, ale nie wiem, czym się to je...

jolik

Do góry
o nas | kontakt