link otwierający się jako nowa strona "_blank"?

srebny

2007-05-08 13:43

Witam
W menu mam link zewnętrzny i ok, ale co zrobić aby otwierał się on w nowej stronie?
Pozdrawiam

» Quick.Cms v1.x

Kamil Nowak

merci

No avatar

2007-05-09 11:29

srebny - jezeli masz to zrobione za pomoca headera (tak jak bylo to opisane w tym temacie http://opensolution.org/Quick.Cms/forum/?p=readTopic&nr=3 ), to nie da sie otworzyc strony w nowym oknie. Konieczne jest napisanie skryptu js albo poprzerabianie tego na html. Z tym jest juz wiecej pracy i nie da sie tego opisac w kilku krokach.

srebny

2007-05-09 12:10

W wersji 1.1 jest możliwość przekierowania z poziomu dodawania strony "Przekieruj na stronę www" i właśnie w tym miejscu chciałbym mieć możliwość wyboru sposobu otwarcia nowej strony.

Kamil Nowak

treewood (OpenSolution)

2007-05-09 14:47

srebny - tak tylko, ze obie propozycje sa oparte o header i jak pisala merci bedzie to sporo pracy gdyz trzeba by zapewne zamiast robic header, generowac kod JavaScript, ktory by otwieral strone w nowym oknie. Mozna by takze w czasie generowania menu pobierac adres strony na, ktora ma byc przekierowanie ale nie jest to optymalne wyjscie gdyz trzeba by ladowac dane z bazy danych db/orders_ext.php.

srebny

2007-05-10 09:17

Więc biore się do pracy, jak mi się uda zrobić tą przeróbkę (i będzie ona optymalna:) ) to dam znać.
Narazie dziękuję za pomoc.
Pozdrowienie dla ekipy OpenSolution

Kamil Nowak

jewrej33

No avatar

2007-05-11 15:28

widze temat rzeka i trzeba radzić sobie samemu :) a szkoda bo myslałem ze zaoszczedze troche czasu.

rebelion

2007-11-21 15:09

Witam
czy ktoś rozwiązał może ten problem? Tzn. jak korzystając z pola "Przekieruj na www" przekierować coś w nowe, niezależne okno (target= _blank) to dość przydatna funkcja nawet w obrębie przełączania miedzy produktami Opensolutions?
Proszę o podpowiedzi... bo własne poszukiwania jakoś nie do końca przynoszą efekt.
Może jakaś możliwość przy wpisywaniu url'a z dopiskiem o targecie:) wchodziłaby tu w grę? próbowałem różnych opcji ale nie działa:(

merci

No avatar

2007-11-22 10:18

rebelion - tak jak pisalam juz wczesniej, to raczej jest mozliwe tylko poprzez js. W pliku actions_client/p_.php nalezy zastapic headera:

header'Location: '.$aData['sUrl'] );

kodem podobnym do tego:

echo 'kod javascript, ktory otwiera nowe okno '.$aData['sUrl'];

, oczywiscie nalezy tam wstawic kod odpowiedzialny za otwieranie nowego okna. To rozwiazanie jednak moze nie dzialac w przegladarkach, ktore maja wlaczona blokade na wyskakujace okienka.

rebelion

2007-11-23 09:54

Dziękuję serdecznie... popróbuję, jak coś zrobię dam znać:)

Natalia99

No avatar

2008-03-21 18:30

elo!
odświerzę temat, mnie też na tym zalezy, może jednak ktoś znalazł proste rozwiązanie (v.2.0)?

Do góry
o nas | kontakt