Witam, jestem nowy... dopiero zainstalowałem ten cms :)
Mam takie pytanie...
W bloku po lewo mam 'kategorie' i 'producenci'... Jak to zmienić by zamiast producenci było np. Reklama? Bo kombinowałem trochę i nie mam pojęcia gdzie to jest :/
jesli nie pominales zadnego cudzyslowia to powinno byc ok po zmianie nazwy i zapisaniu zmian. robilem to wielokrotnie i nie bylo zadnego problemu ze zmiana. to najzwyklejsza zamiana tekstu.zadna filozofia.
dam115
2008-03-18 17:17
a więc tak... w panelu admina wyskoczyły mi takie błędy:
Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/dam115/domains/dj.org.pl/public_html/123/core/common-admin.php on line 127
Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/dam115/domains/dj.org.pl/public_html/123/core/common-admin.php on line 130
Warning: fopen(config/lang_pl.php) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/dam115/domains/dj.org.pl/public_html/123/core/common-admin.php on line 113
i mam w panelu admina pełno takich błędów... i nic nie chce się dodać (chmody są nadane... )
lang_pl nie działa... no trudno chyba będą zmuszony skorzystać z innego cmsa :/ A szkoda bo ten był dla moich potrzeb idealny
merci
2008-03-19 09:32
dam115 - z bledow wyraznie wynika, ze nie ma praw, sprawdz jeszcze raz, czy masz wszystkie wymagane prawa ustawione na 777, najlepiej posprawdzaj wszystkie wymagania wg. http://www.opensolution.org/Quick.Cms/docs/?id=requirements I nie poddawaj sie tak szybko.
dam115
2008-03-19 18:03
dzięki, może pomoże... Wina leży chyba po stronie serwera bo na jednym jest dobrze a na drugim są kłopoty.
Natalia99
2008-03-19 20:51
no i właśnie ja równiez mam z tym problemy...otóż działm następująco: aby zmienic nazwę z producenci na np Menu, zmieniam nazwę (rozszerzenie) pliku lang_pl.php na lang_pl.txt, otwieram ów zmieniony plik i zastepuję nazwę Producenci nazwą Menu, zapisuję i na powrót zmieniam rozszerzenie na .php, przesyłam zmieniony plik na serwer. Faktycznie działa-nazwy są zmienione, ale przy okazji przestała działać mozliwośc zmiany szblonu z default na inny. Mimo wskazania innego i kliknięcia na zapisz nic się nie dzieje. Drugi problem jaki się pojawił to po utworzeniu nowej strony i kliknięciu na zapisz wyskakuje pusta strona (biała) z jakimś dziwnym znaczkiem, zamist strony z komunikatem 'operacja wykonana poprawnie'. Oba problemy nie wystąpiły jednocześnie.
merci
2008-03-20 08:34
Natalia99 - po pierwsze niepotrzebnie zmieniasz rozszerzenia plikow, edycji nazwy powinnas dokonywac w pliku lang_pl.php i nie zmieniac go na plik tekstowy. Nie wiem jakiego edytora uzywasz, ale jest mnostwo takich, ktore pozwalaja edytowac plik .php.
Natalia99
2008-03-20 09:20
to dobra wiadomość, dzięki!!. ja nie mam pojęcia o php, wiec nawet nie wiedziałam o takim edytorze, zaraz czegoś poszukam. rozwiązałam problem z szablonem (póki co) - zmieniłam prawa na 777. natomiast nadal zamiast strony z komunikatem 'operacja wykonana poprawnie' wyskakuje strona pusta z takim oto napisem z lewej strony: d't'ż. co prawda, jak się okazuje zmiany zostają wprowadzone, ale to bardzo i niepotrzebnie utrudnia pracę. a nie o to tu chodzi. mam nadzieję, że znajdzie isę na to rada...
Natalia99
2008-03-20 10:04
zaopatrzyłam sie w PHP Web Editor. Po dokonaniu zmian wspomnianych wyżej nazw za jego pomocą, biała strona sie nie pojawia :)
Ale w międzyczasie mnie olśniło-pod logo QUICK.CMS jest niepożądanynapis 'Szybki i prosty system zarządzania treścią'. Próbowałam go zmienić (na np strona domowa) równiez w pliku lang_pl.php i efekt jest następujący: zmiana wchodzi, ale wskakuje domyślny szablon zamiast enlighten (który miałam ustawiony). Ok, wiec wchodze w konfigurację by to zmienić i co suprise-po wyborze owego enlighten'a wraca niechciany napis 'Szybki i prosty system zarządzania treścią' !! i nic już nie pomaga, po powrocie do domyslnego rónież widnieje 'szybki...'
Czy aby w dobrym pliku dokonuje zmian napisu?
Natalia99
2008-03-20 10:10
dobra juz wiem !!! hehe, przyznaję się do totalnej porażki. wystarczy w konfiguracji zmienić opcję 'slogan'. hehe. przepraszam za zamieszanie. w każdym razie całe to zamieszanie sprowadza mnie do wniosku i postanowienia, że w wolnej chwili pouczę się php !!
PS czuję, że ja tu jeszcze wróce... ;)
Giejot
2008-04-21 21:29
Zmieniłem 'Kategorie' na 'Zapraszamy' w config/lang_pl.php i wyskoczylo mi cos takiego (chmody mam dobrze poustawiane) http://krasnicka.nazwa.pl/cms/?aktualnosci,7
A przy okazji pytanie: czy mozna ustawic tak zeby nazwy menu czyli np. Kategorie wogole sie nie wyswietlaly?
Giejot - prawdopodobnie edytor tekstu Twoj, ktorym edytowales ten plik nie obsluguje poprawnie kodowania UTF-8 i zapisal zle plik albo masz po prostu w pierwszej linii config/lang_pl.php pusty znak np. spacje lub nowa linie.
Jesli nie chcesz wyswietlac nazw typow menu to edytuj templates/menu_3.tpl i templates/menu_4.tpl i usun ten wpis