Witam mam problem korzystam z qcms 1.2, który nie ma opcji przypisania 1 elementu do 2 menu chciałbył zrobić sobie menu w footerze w którym była by zawartość menu 1 i 2 tak jak to często jest na portalach. Nie koniecznie może całość ale wybrane elementy ale może być też całość zawartości menu1 i 2.
No więc ja mam dla Ciebie jedno z rozwiązań na umieszczenie elementów dwóch menusów w stopce. Przetestowałem to na wersji podstawowej CMSa, którego używasz i prezentuje się dobrze we wszystkich przeglądarkach, a więc oto solucja:
w templates/page.tpl dodałem blok w footerze, czyli będąc ścisłym zamieniłem:
<div id="foot"> <p> </p> <!-- do not erase this line --><h1><a href="http://opensolution.org">Powered by Quick.Cms</a></h1><!-- do not erase this line --> </div>
na:
<div id="foot"> <p> </p> <div id="foot_menu">$sMenu1$sMenu2</div> <!-- do not erase this line --><h1><a href="http://opensolution.org">Powered by Quick.Cms</a></h1><!-- do not erase this line --> </div>
Oraz zdefiniowałem style dla tych typów menu znajdujących się w stopce w następujący sposób:
/* MENU 2 styles - footer menu */ #foot_menu #menu2{float:left;margin:0;padding:0;} #foot_menu #menu2 li{float:left;padding:0;margin:0;border-right: solid 1px #fff;padding-right: 20px;padding-left: 20px;} #foot_menu #menu2 li a{border:0;color:#fff;font:normal 0.9em Arial, sans-serif;line-height:1.167em;background:none; float:left;float:left;margin:0;padding:0;} #foot_menu #menu2 li a:hover{text-decoration:underline;} #foot_menu #menu2 li#selected a{text-decoration:underline;} #foot_menu #menu2 .lL{border:0;}
W wersji oryginalnej wygląda to tak, jak z reguły wyglądają menusy w stopce. Oczywiście powinieneś dopasować style do Twojego konkretnego przykładu.
dzieki wielkie spróboje chociaż mam obawy bo menu 1 wyświetla sie jako dt a menu 2 jako li czyli pionowo i poziomo i nei wiem czy to nie bedzie miało jakiegoś wpływu. Pozatym zależy mi na zachowaniu stylu menu1 i menu2 takim jakie jest w obecnej chwili ale chwila nie dopatrzyłem sie przedrostka #foot_menu faktycznie to może zadziałać.
Tak to właśnie jest rozróżnienie tych typów menu. Jeszcze znalazłem małe przekłamanie w linijce #foot_menu #menu2 li#selected a{text-decoration:underline;} powinieneś sobie dodać jeszcze background:none;color:#fff;
Przeoczyłem to. Napisz jak przetestujesz, czy takie rozwiązanie Cie satysfakcjonuje. Nie jest ono może bardzo eleganckie, ale na pewno proste i myślę, że także skuteczne.
Efekt jest dobry nie powiem że zadowalający ale to ze wzgledu na fakt iż w menu1 orginalnym mam określoną szerokość, w wersji podstawowej szerokość nie jest określona i wtedy to rozwiązanie zdaje spraw w 100%