<Chcę zmienic nazwy kategorii dla stron w lewym menu, tj. zamiast "Kategorie" i "Producenci" chcę wstawic inne wyrazy. W adminie się nie da. Gdy zmienię wyrazy w pliku /config/lang_pl, wyskakują mi nad stroną jakieś infformacje o błędach i nie da się wejśc do admina. Co robię źle?>[/php]
» Quick.Cms v2.x
jolik
Kaveri
2008-04-27 18:30
Te nazwy zmienia się wlasnie w /config/lang_pl.php lub /config/lang_en.php.
Moze napiszesz jaki dokładnie jakie to informacje o bledach wyskakuja..?
Pozdrawiam
Kaveri
2008-04-27 18:32
Matko jak ja pisze..
napiszesz dokładnie jakie to informacje o bledach wyskakuja.. Bedzie latwiej znalezc przyczyne..
Ano takie różne info: Warning:session_start():Cannot send session cookie - headers already sent by/output started at/var/www/virtual/adres strony/htdocs/lang_pl.php:1 in /var/www/virtual/adres strony/htdocs/index.php on line 14 i tym podobne. Ostatnich informacji już nie spisałam, bo nie miałam czasu, ale były bardzo podobne.
Dokładnie napisałam te komunikaty w zapytaniu na tym forum z 01.03.2008 p.t. wyświetla się dziwny komunikat. Niestety nie udało mi się tego rozwiązac. Po prostu wgrałam ponownie całego QCMSa i wszystko zaczęłam od początku. No i od początku zaczęły się te komunikaty. Chyba zwariuję. Nie mam innego narzędzia, jak tylko klienta ftp w Total comanderze, więc nie mogę poprawiac jakichś wgrywanych nie wiadomo skąd dodatkowych znaczków do pliku, bo one mi się po prostu nie ukazują - nie widzę ich; nie ma ich w pliku, gdy go edytuję. Więc co w tej sytuacji zrobic - jak zmienic te nagłówki? Pozdrawiam serdecznie :)
jolik
Kaveri
2008-04-27 20:19
I mowisz ze ten komunikat pojawia sie tylko i wylacznie po nadpisaniu pliku lang_pl.php ..?
Nazwy powinny w tym pliku wyglądać np tak, sprawdź poprawność:
$aMenuTypes[1] = 'Menu górne nad logo'; $aMenuTypes[2] = 'Menu górne pod logo'; $aMenuTypes[3] = 'Zmieniona nazwa 1'; $aMenuTypes[4] = 'Zmieniona nazwa 2';
Pozdrawiam
Kaveri
2008-04-27 20:23
Pytania kolejne..
Na jakim serwerze stawiany jest qcms? Czy chmody sa ustawione zgodnie z zaleceniami w instrukcji..? (Tzw atrybuty w Total commanderze)
Tak, ten komunikat pojawia sie tylko wtedy, gdy coś zmienię w pliku lang_pl. php. Chmody ustawiłam zgodnie z instrukcją, czyli sam plik config nie ma zmienionych atrybutów, natomiast wszstkie 3 pliki w nim mają zmienione na 777. Plik edytuje mi się w notatniku; nie wiem, w jaki sposób mogłabym to zmienic w Total comanderze? To "idzie" automatem.
pozdrawiam
Kaveri
2008-04-27 21:22
A czemuż tak..?
Przecież w instrukcji jak byk stoi by pozmieniać chmody dla katalogów:
- files - db - config - lang
Pozmieniaj chmody na 777 dla tych katalogów i powinno być ok..
Kaveri - wielkie dzięki!!! Nareszcie działa!!!! Jestem pełna szacunku dla Twojej dociekliwości i dobrej woli:))))
Ale - pozwolisz, że zacytuję instrukcję: "nadaj prawa chmod 777 dla plików LUB katalogów: "config/" - (opcjonalnie) dla wszystkich PLIKÓW TEGO KATALOGU". A więc - nie dla samego katalogu config/. Po prostu dokładnie przeczytałam instrukcję.. ;) Skoro jednak należy zmienic te atrybuty również dla samego katalogu config/, to może należałoby to wyraźnie napisac, tak, jak to jest wyszczególnione odnośnie katalogu files/?... Zresztą - może to już zostało zmienione, ale ja nadal posługuje się instrukcją sprzed zmiany Waszej witryny?... Tak, czy inaczej - błąd został naprawiony i mogę wreszcie iśc spac...
jolik - sprawdz czy w pierwszej linii w config/lang_pl.php nie masz jakiegos innego znaku jak <?php ... mozliwe, ze zmieniales cos w tym pliku za pomoca jakiegos edytora, ktory nie radzi sobie z UTF8. Polecam do edycji tego pliku np. Editplus. Nadpisz na nowo pliki config/lang_pl.php na podstawie wersji sciagnietej z naszego serwera.
wietrzyk
2008-04-28 08:44
Rozwiązaniem problemu będzie porzucenie notatnika, bo to on jest przyczyną tych błędów, nie radzi sobie z edytowaniem plików php. Najlepiej jest użyć tak jak pisał przedmówca editplus, wtedy będzie wszystko działało.
d-_-b
Kaveri
2008-04-28 23:50
jolik alez w instrukcji jest to bardzo wyraznie zaznaczone..
------------------------------ Quick.Cms by OpenSolution.org www.opensolution.org ------------------------------
HowTo Install ------------------------------ Step 1) Upload all files using FTP client (example: Total Commander) in BINARY mode. Disable changing files names to lower case!
Step 2) Login Your shell account, set Your work path to main Quick.Cms directory and: - chmod 777 files/ - chmod 777 db/ - cd files/ - chmod 777 * - cd .. - cd db/ - chmod 777 *
All files in directory "db/", and all files, directories in "files/" and this directory too must have chmod 777
a) If You want edit settings in administration give chmod 777 to all files in config directory - chmod 777 config/ - cd config/ - chmod 777 *
b) If You want edit language files in administration give chmod 777 to all files in lang directory - chmod 777 lang/ - cd lang/ - chmod 777 *
Polecany tutaj editplu ktorego sam osobiscie lubie, jest jednak programem platnym, a jest sporo edytorow html/php/css ktore mimo wszystko sa darmowe i takze ladnie koloruja skladnie.
Mozliwe ze notatnik cos kopie przy zapisywaniu, choc mi sie wydaje ze jakiegos znaczka zjadasz lub notatnik jakis dopisuje. Moze nie zapisujesz dokumentu jako *.php tylko txt..? Jest tego troszke, jednak wszystko sprowadza sie do jakiegos przeoczenia.
jolik, znam ten problem, o którym piszesz i zgadzam się że to wina edytora. Otwórz lepiej ten plik w WordPad i tam edytuj nazwy. Pamiętaj jednak, jeśli chcesz wprowadzić polskie znaki musisz je zapisać w takiej postaci jak WordPad je widzi dla kodowania utf-8...