dwa menu po lewo i po prawo - problem z css

cyber_viper

No avatar

2008-05-14 23:05

witam chciałem zmienić troszeczkę ten standardowy layout i dodać po prawo kolejne kilka menu, z dodawaniem nowych menu już sobie poradziłem ale mam problem z arkuszem styli, prawa strona w założeniu miała być taka sama jak lewa dodałem kolumnę po prawej przygotowałem sobie grafikę do linij oddzielającej, i zacząłem bawić się css-em i tak:

aby wyglądało tak samo jak lewa strona skopiowałem i zmieliłem styl na taki (oryginał to #column i taki sam pozostał zimienilem tylko szerokość na 170 px i oczywiście szerokość środka tez zmniejszyłem):

#column2{float:right;width:170px;padding:10px 0;}
#column2 .type{padding:10px 0 0;background:inherit;color:#970000;font:normal 1.75em serif;}
#menu5{padding:0 20px;}

po czym podżuciłem go w container.tpl

<div id="column2">
<!-- additional column, hidden in styles -->
$sMenu5
</div>

ale nie miałem tła i linij więc na początku dodałem co column2 po prostu background z nową grfika ale nie działo do końca bo gdy kończyły się pozycje w menu to kończyła się grafika więc zrobiłem tak, ze styli skopiowalem

#body

i zamieniłem go tak :

#body2{clear:both;float:right;width:30%;background:#fff url('img/two-columns_right.gif') repeat-y;}

i w container.tpl dałem coś takiego:

<div id="body2">
<div id="column2">
<!-- additional column, hidden in styles -->
$sMenu5
</div>
</div>

ale niestety nie również nie działa tak jak chciałem, wszystko się pokazuje praktycznie tak jak powinno znaczy tło i linia jest ale niestety w momencie gdy kończą się pozycje menu to tak jak poprzednio znika mi również to nieszczęsne tło i linia oddzielająca menu, od środka dokumentu, kombinuję już dłuższa chwile nad tym ale już mi sil brakuje, wstawiałem na sztywno width: 100% ale to nie dawało rezultatu,

proszę gdyby ktoś wiedział jak to zmienić to byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedzi

Makaron

2008-05-15 08:26

Kiedyś widziałem o tym zagadnieniu bardzo fajny artykuł, ale teraz jakoś nie mogę się na niego natknąć. Sposobów na to jest kilka.. Wiadomo, że tło przypisane do konkretnego bloku się kończy, gdy ten blok się kończy, a menusy mają to do siebie, że ich wysokość jest dynamicznie ustawiana, zresztą content też. Najprostszą metodą na ten problem jest ustawienie jednego tła, na całą szerokość tego contentu i menusów (odpowiednio wcześniej oczywiście przygotowanego) w bloku, który zawiera w sobie te wszystkie elementy i w przypadku CMS'a jest to właśnie #body. Wszystko co musisz zrobić to spreparować odpowiednio plik img/two-columns_right.gif tak aby uwzględniał szerokość pierwszej kolumny, później miał jedną kreskę, uwzględniał szerokość contentu i drugą kreskę, a wysokość tego pliku graficznego może mieć 1px. To wszystko powinno działać, sam stosowałem kilka razy ten mechanizm.

PS: Ten problem nie dotyczy chyba Quick.Cms.Lite v0.2, v0.3, bo tam nie ma pliku container.tpl .. Zwracajcie proszę uwagę, żeby dobrze przypasować temat, bo to naprawdę pomaga, w sprawnej i szybkiej odpowiedzi.

cyber_viper

No avatar

2008-05-15 12:43

właśnie dokładnie to mam wersję 2.1 lub 2.0 i tam ma container.tpl

a co do tematu to zaraz tak zrobię, kurde nakombinowałem się z kodem a przecież już kiedyś taki wałek robiłem..... człowiek czasami sam się zaskakuje.... mas rację tak powinno pomóc...

cyber_viper

No avatar

2008-05-15 15:34

OK wielkie dzięki wszystko działa i jest OK

mam tylko jeszcze jedno pytanie chciałem przenieść okienko logowania administratora do głównego okna strony, przeniosłem i zmodyfikowałem styl strony, oraz przeniosłem odpowiednią zawartość pliku login.tpl znaczy formularze do logowania oraz wyświetlania errora o złym loginie i haśle ale jak kliknę zaloguj to mnie nie odnosi do panelu admina ale do strony logowania do tego panelu, podejrzewam ze trzeba gdzieś pozmieniać ścieżki tyle że nie bardzo czaję który plik obsługuje to logowanie i jak go zmienić, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i wszelkie wskazówki....

Do góry
o nas | kontakt