Problem z instalacją Quick.Cms na serwerze OVH

msfoto

No avatar

2008-03-21 09:30

Witam, mam problem z instalacją Quick.Cms na serwerze OVH (60gp), próbowałem zarówno z wersją 1.2 i 2.0 (Lite), efekt jest taki sam: "Warning: main(libraries/TplParser.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /home.10.23/motoryza/www/admin.php on line 22

Fatal error: main() [function.require]: Failed opening required 'libraries/TplParser.php' (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /home.10.23/motoryza/www/admin.php on line 22"

chmody zmieniłem, tak jak podano w instrukcji. z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam :)

» Quick.Cms v1.x

cymex

No avatar

2008-03-21 09:48

Mam już kilka stron na ovh.org, i nigdy nie miałem problemów z instalacją quick.cms.
Moje rady:
- ustaw chmody na 755 - tego wymagają na ovh.org;
- wgraj jeszcze raz wszystkie pliki jakimś innym programem ftp;

msfoto

No avatar

2008-03-21 10:18

próbowałem już ze standardowymi chmodami OVH, ale niestety nie pomaga... niemniej dzięki za info!

treewood (OpenSolution)

2008-03-21 12:34

msfoto - problem w tym, ze twoj program FTP zamienia wielkosci liter w nazwach plikow. sprawdz czy masz w katalogu libraries plik o nazwie TplParser.php czy po prostu tplparser.php. Wielkosc ma znaczenie. Masz miec z tymi duzymi literami.

msfoto

No avatar

2008-03-21 14:24

niby taka prosta rzecz, a ile się człowiek namęczył:) dzięki wielkie za pomoc, już działa! :)

pepto

2008-04-09 21:39

Witam
To jak w takim razie dokładnie mają byc ustawione chmody na tym nieszczęsnym ovh.org.
bardzo proszę o pomoc, bo mnie zaraz ..... trafi

ps.
nie ulega wątpliwości, że problemy wynikają z chorych ustawień serwera ovh.org

pozdrawiam

pepto

merci

No avatar

2008-04-10 08:29

pepto - na wszystkich serwerach prawa powinny byc ustawione tak, jak jest to opisane w dokumentacji: http://www.opensolution.org/Quick.Cms/docs/?id=requirements

pepto

2008-04-11 00:17

Tak znam dokumentację i na "normalnym" serwerze nie ma problemu. Ale na ovh.org to wyjątkowa sprawa, cytuję:

[...]Z powodów bezpieczeństwa pliki skryptów nie zostaną wykonane jeżeli posiadają uprawnienia do zapisu dla grupy lub dla wszystkich. Aby skrypt wykonywał się poprawnie musi posiadać uprawnienia <=755. Restrykcje te dotyczą również katalogów w których te skrypty się znajdują. [...]

merci

No avatar

2008-04-11 08:41

pepto - w takim razie zapytaj o to admina, bo ja szczerze nie wiem co w takiej sytuacji zrobic, ale skoro nalozyli takie restrykcje, to chyba pomysleli o jakims rozwiazaniu problemow, ktore z tego wynikna...

akaterin

No avatar

2008-05-31 20:51

troszeczkę głupie pytanie, ale muszę je zadać... Co to są chmody i jak, gdzie je mogę ustawić?

tomaszek

No avatar

2008-06-01 23:44

akaterin- chmody to nadawanie praw dostępu do plików bądz katalogów. Jeżeli masz swoją stronke na serwerze to zmiane można przeprowadzić za pomocą programu Total Commander. Po połaczeniu z serwerem należy zaznaczyć plik lub katalog któremu zamierzasz zmienić chmody i wybrać opcję w zakladkach programu: pliki-->zmień atrybuty i wpisać daną wartość. Mam nadzieję że już wszystko jasne. Powodzenia

catffin

No avatar

2008-06-01 23:50

a teraz takie male pytanie, kiedy wrzucacie caly cms na ovh macie grafike przy logowaniu prwada ? chodzi mi o tą czerwoną obwódke chociażby do logowania, i zapewne w menu admina tez jest wszystko ładnie, mianowicie styl css działa.

A u mnie tak nie jest, wrzucam, zmieniam chmod na 755 i nic z tego, nadal nie ma grafy.

Moze zna ktos ten problem ? probowalem na 2 serwerach ovh, wrzucalem pliki przez Total Commandera oraz smart ftp i rezultat jest ten sam ...

blagam , pomozcie

catffin

No avatar

2008-06-03 01:03

mam nowy pomysł, gdyby któs mogł dla mnie wrzucić quick.cms na moj serwer.
Jezeli wszystko bedzie działac to znaczy ze ja cos robię źle podczas instalacji.

Gdyby ktoś z was miał chwilkę i mogł to zrobić prosze o kontakt na 7221354 ( konto gg)

podam wtedy all dane do serwera

jolik

2008-06-04 16:30

treewood,
a ja mam wszędzie duże liery w nazwach plików, nie tylko w tym, który podałeś - tplparser.php - i nic. Strona nie otwiera się :(

jolik

Do góry
o nas | kontakt