zmiana menu down na menu top w IE

jolik

2008-06-05 19:36

W Qcms v2.1 ze skórką brightside zmieniłam położenie menu2 - zamiast na dole strony, nad stopką, umieściłam go pod banerem z logo. W tym celu:
zmieniłam w pliku brightside nazwę MENU DOWN BELOW CONTENT na MENU TOP BELOW LOGO;
oraz w pliku container zmieniłam miejsce fragmentu kodu:
<div id="head3">
$sMenu2
</div>
czyli skasowałam go z sekcji FOOT, a wstawiłam w sekcji BODY po "navipath".
Działa pięknie, ale tylko w Firefoxie; w IE całkiem zniknęło. Dlaczego?
Co muszę jeszcze zrobic, aby w IE to menu było widoczne po tej zmianie położenia?

» Quick.Cms v2.x

jolik

Makaron

2008-06-06 13:20

Poproszę o link do strony gdzie moglibyśmy zobaczyć ten problem, a jeśli masz ten projekt tylko na localhoscie to umieść go na jakimś testowym serwerze, bo tak na sucho ciężko jakieś rozwiązanie Ci podsunąć. Na pewno to menu też istnieje w IE, może się po prostu gdzieś ukryło (np biała czcionka na białym tle) albo źle ustawione marginesy i gdzieś "uciekło".

jolik

2008-06-06 16:30

Makaron,
też tak myślę, że ono istnieje w IE i tylko jest to kwestia marginesów, ale nie wiem, gdzie ich mam szukac, aby cos zmienic, nie rozwalając równocześnie strony na FF.
Oto adres: www.slazaczka.nazwa.pl

jolik

Makaron

2008-06-07 18:43

U mnie to wygląda jeszcze inaczej .. W IE menu to jest z prawej strony (jakby opływało całą resztę strony floatem z prawej), a w FF jest na dole w stopce.. Nie wiem dokładnie gdzie chcesz aby to menu się znajdowało, ale jeśli dobrze zidentyfikowałem miejsce to proponuje w templates/container.tpl przenieść fragment kodu

<div id="head3">
$sMenu2
</div>

I umieścić go pod liniami

<div id="navipath">$sPagesTree</div>
</
div>

Edycji będzie wymagał także arkusz styli mianowicie na pewno powinieneś zmienić wpisy w #head3 - background prawdopodobnie na #fff i width usuń. a także sformatować sobie odpowiednio wszystkie wpisy tyczące się #head3 czyli linki, linki hoverowane etc.

jolik

2008-06-09 15:11

Makaron,
dlatego u Ciebie to wyglądało jeszcze inaczej, bo w międzyczasie wklepałam z powrotem oryginalne opcje, aby to menu2 z powrotem wylądowało na dole pod kontenerem, tak, jak to jest w oryginale skórki brightside. Niestety, coś się zupełnie pokiełbasiło i menu2 pojawiło się poza stroną, po prawej jej stronie, tak, jak to zobaczyłeś.
Oczywiście - tylko w IE, bo w FF wszystko jest ok, czyli menu2 wróciło na dół, pod kontener.

Tym niemniej dzięki za podpowiedź co do przemieszczenia fragmentu kodu w pliku templates/container.tlp - to jest dokładnie to, co zrobiłam na samym początku (i opisałam w pierwszym swoim wpisie), a co utwierdziło mnie w słuszności swojego pierwszego działania.

Powalczyłam jednak znowu, aby to menu2 pojawiło się pod logo również w IE. Trochę po omacku pozmieniałam wartości padding i height w sekcji MENU TOP BELOW LOGO w plikach default i brightside no i osiągnęłam częściowy efekt: menu2 pojawiło się w IE pod logo, ale tylko w połowie swojej szerokości.

Zauważyłam, że jeżeli wpiszę wyższą wartośc height, to w FF wysokośc menu2 zwiększa się, natomiast w IE menu2 znika.
Więc może tu jest klucz do rozwiązania?

Poza tym, znalazłam w pliku plugims_brightside zapis: "Trick IE into showing hover" - może tam cos trzeba zmienic?

Czy mogę liczyc na pomoc w tym zakresie?
Pozdrawiam serdecznie

jolik

Do góry
o nas | kontakt