Mam problem, którego nie mogę rozwiązać (siedzę nad nim kilka dni): ustawiam szerokość dla elementów #content, #page i #page div.content. Chcę żeby zawartosc prawej częsci strony wyświetlała się z taką sama szerokością w obu przeglądarkach: w IE i Firefoxie. Mam tam taki kod w pliku default.css:
/* RIGHT COLUMN STYLES */ #content{float:left;width:578px;text-align:left;border:1px red solid;padding:0px;} #page{width:538px;height:auto;margin:17px 0px 0px 20px;text-align:left;font:12px;padding:0px;border:1px red solid;}
Szerokość jest taka sama w obu przeglądarkach tylko wtedy, gdy w #page div.content ustawiam padding na 0.
Ale przecież musi być odstęp - bo inaczej tekst przylega do krawędzi... Co robię nie tak? Adres strony: http://www.ola.waw.pl/prev-med/
I drugi problem - jak wycentrować zawartość stopki? Umieściłam w stopce menu2. Ustawiłam text-align:center; dla #foot i dla #head3, w którym zawiera się menu2. I nadal wszystko jest pozycjonowane do lewej.... jak to zrobić??? Pomóżcie! :)
#page div.content ma wartość width:100%; co pewnie jest przyczyną problemu. Proponuje nadać konkretną szerokość (w pixelach) i odpowiednio wtedy balansować paddingiem.
Co do centrowania stopki to w Twoim przypadku należałoby wyświetlać poszczególne elementy menu w linii. Wkleję Ci tutaj kawałek przykładowego kodu, który wywołuje pożądany efekt, wystarczy, że dopasujesz sobie go do Swojego konkretnego przykładu:
/* HEADER WITH TOP MENU UNDER LOGO */ #head3{width:100%;text-align:center;}
/* MENU TOP BELOW LOGO */ #menu2{width:100%;float:left;font-family:tahoma;font-size:1.08em;list-style:none; padding-left:0px;text-align:center;} #menu2 li{display:inline;} #menu2 a{color:#8a817e;font-weight:normal;text-decoration:underline;margin-left:10px;} #menu2 a:hover{display:
Ważne tutaj jest to, że wyświetlamy elementy wypunktowania z własnością display:inline; (wtedy zachowują się one jak zwykły tekst) i w kilku miejscach usunąć trzeba opływanie z lewej strony, a bloki okalające muszą mieć szerokość 100%.
Jeśli chodzi o stopkę - pomogło. :) Zastosowałam Twoje wskazówki i teraz stopka jest wycentrowana. :)
Gorzej z szerokością prawej kolumny - zmieniłam wartość width na 538px i w IE wyświetla się tj trzeba a w Firefoxie jest dodawany do szerokosci padding.