dodawanie produktow - przestalo dzialac

ketrab

2008-09-22 11:56

jesli tu chodzi o nazwe katalogu "files" i jego ograniczenia pojemnosci przez niektore serwery to czy przejdzie zmiana nazwy katalogu. i gdzie zmienic ta nazwe dalej w plikach bo na pewno trzeba. moim zdaniem powinno to pomoc.

ketrab

2008-09-22 12:18

zmienilem nazwe katalogu i w pliku config/general.php

linijke:
$config['dir_files'] = 'files/';

na:
$config['dir_files'] = 'pliki/';

niestety nie powiodlo sie. zauwazylem jednak ze jesli przekroczy sie wielkosc 300kb w katalogu files to wtedy wystepuje blad. ponizej 300kb wszystko jest ok

czy aby na pewno to wina serwera?

kya

2010-01-09 18:52

Witam!
Ja ma podobny problem Quick Cart starsza wersja nawet nie wiem jaka.
"Spróbuj wyłączyć opcję wyświetlania plików znajdujących się na serwerze w formularzu. Znajdziesz ją w konfiguracji." - nie mam takiej opcji w konfiguracji

Przerzuciłem na inny serwer wszystkie pliki, pozmieniałem gdzie trzeba chmody i w panelu admina jak próbuje edytować to po zapisaniu wszystko znika usuwa mi się cała zawartość pliku i zostaje tylko www.strona.pl/?,16 - brak tytułu i zawartości.
Na innym serwerze wszystko działa.
Proszę o pomoc

kodag

2010-01-09 21:18

Witam, ja także walczę z tym samym problemem. Po dodaniu 30-tego produktu "klęknęło" i nie mogę zmieniać właściwości strona ani dodawać nowego produktu. Właściwie to zaczęłam się uczyć na tym właśnie programie, do tej pory bawiłam się tylko Dreamweaverem i nie miałam pojęcia o php. Po dodaniu 30 produktu mogę tylko strony i produkty usuwać ,ale nie dodawać. Jestem załamana....tyle pracy na marne? Widzę w dodatku, że pomoc z nikąd nie nadchodzi. :((

kodag

kodag

2010-01-09 22:35

Hmm, dziś po eksperymencie okazuje się, że jeśli wysyła się mniejsze pliki na serwer, tzn. quick.cart pobiera z komputera mniejsze zdjęcia, które sam obrabia na serwer to mogłam dodać o jeden produkt więcej, ale ... po 31 produkcie znowu to samo. Mój wniosek jest jeden - musi coś ograniczać wielkość plików 'files', bo to w tym folderze leży problem. To moje zdanie, co Wy na to?

kodag

kodag

2010-01-10 12:37

to znowu ja... podobnie jak "rafallski" skopiowałam pliki z 'files' na dysk komputera, wrzuciłam nowe produkty, jak dodałam, wrzuciłam spowrotem tamte pliki z komputera na serwer i działa. Z ty m, że mi się otwierają okienka prawidłowo. Wszystko gra. Wina musi leżeć w pojemności "files",ale nie wiem, gdzie on ma to ograniczenie i czy to można zmienić.

kya

2010-01-13 18:02

ja też doszedłem metodą prób i błędów gdzie jest pies pogrzebany. W pliku "files" jak mam zdjęcia wrzucone poniżej 50szt. to wtedy wszystko się zapisuje i można edytować i jest GIT. natomiast jak wrzuce do pliku "files" ponad 50zdjęć zaczynają się schody. jak chcę dodać nową stronę to po zapisaniu jest tylko puste miejsce i nic nie ma. To samo z edycją jakiejś strony - po zapisaniu znika cała zawartość i zostaje puste miejsce.

Wina leży po stronie serwera jak się domyślam bo na innym serwerze działa bez zarzutów. Sprawdzę jeszcze jak jest na serwerach nazwa_pl.

W jaki sposób wyjaśnić dla admina serwera żeby zrozumiał gdzie jest problem i go rozwiązał? bo jak napisałem info to chyba nie skumał bazy o co mi chodzi. :)

boboo

2010-01-13 19:09

Można też ręcznie trochę miejsca zaoszczędzić, jeśli dane zdjęcie jest do kilku lub więcej produktów.
Za każdym razem QC mimo kliknięcia na egzystujące zdjęcie przy dodawaniu produktu tworzy jego kopie:
1. W katalogu files dodając do nazwy zdjęcia "źródła" [1], [2] itd.
2. W podkatalgach files/100 lub /200 w zależności od ustawionej wielkości miniaturki.
Nazwy tych zdjęć znajdują się w bazie:
/db/pl_product_files.php
(i/lub w /db/en_product_files.php)
I jeśli wyedytować ten plik bazodanowy, i wyrzucić wszystkie "[x]" z linijek, w których one są (TYLKO kwadratowe nawiasy i to, co w nich wykreślamy! nie linijki z nimi!) a potem pozbyć się zdjęć z tymi klamrami w nazwach, to można zaoszczędzić sporo miejsca i ilości plików (zdjęć).

boboo

openzibi

2010-01-13 20:26

kua, kodaq
1. Jaka wersja skryptu?
2. Jaka wielkośc ma przeciętne duze zdjecie zdjęcie ? 50-100KB?
3. W katalogu db jaką wielkosc maja pliki products_ext.php oraz pages_ext.php?
4. Jaki serwer
Tu powodem jest raczej serwer chociaz nawet te darmowe zwiekszaja stopniowe dopusczalne limity.
50 zdjec to zadna ilosc. Mam klienta który w katalogu files ma 3900 zdjec.
Nie wiem co moze byc powodem waszych problemów ale "głośno myslę".

----------------------------------------
openzibi - http://www.rhh.pl

Kel

No avatar

2010-01-15 19:56

Czasami przy dużej ilości zdjęć w jakiś sposób psuje się ich lista wyświetlana na karcie produktu w zakładce z ich dodawaniem. Prostym rozwiązaniem jest wyłączenie tej listy w konfiguracji -> wyświetl pliki na serwerze w formularzu -> NIE

Do góry
o nas | kontakt