Dzięki Vistule !!! Równy gość jesteś ! Szkoda, że nie wszyscy są tak otwarci na bezpośrednią pomoc. Jeśli ktoś nie robi stron masowo - to naprawdę zakuwanie html, php, itd... nie jest takie łatwe. Co do modułów - przyznaję Ci rację. Nie wszystko z wersji płatnej jest niezbędne ale niektóre elementy byłyby przydatne i penie niejeden użytkownik by się skusił na ich zakup. Wydaje mi się, że można by pomyśleć również o większej ilości skórek - być może także za jakąś odpłatnością...
tehawanka
2008-05-08 09:35
Jesteś SUPER Vistule ! Szkoda, że tak niewielu tak chętnie służy pomocą tylko odsyłają na inne fora lub kursy. Tak jak sam zauważyłeś i jak podkreślił sebamazur, nie jest to łatwe dla osób które chcą zrobić stronkę tylko dla siebie. Po co nam niby tak fachowa wiedza? Niewykorzystywana na codzień i tak uleci... Jeszcze raz stokrotne dzięki !!!
Vistule
2008-05-08 11:53
Specjalnie napisałem w temacie że jest to błąd z tym php w szablonach ponieważ wklejenie prostego kodu wymaga wiedzy. Kupując oprogramowanie nie płacimy za program tylko za wiedzę, czyli za support, dokumentacje, etc. Samo oprogramowanie nie jest tak naprawdę nic warte. Mamy na rynku teraz 1000 systemów CMS z czego z 5-6 nadaje się do czego kolwiek, te najbardziej rozwijane i najlepsze są niestety bazodanowe (tzn korzystają z jakiejś zewnętrznej bazy danych np MySql, PostgreSQL itp.). QUICK.CMS miałby szanse na najlepsze rozwiązanie na rynku właśnie dla tego że jest tekstowy i nawet podstawowa wersja daje możliwość posiadania własnej strony internetowej tyle że kiedy użytkownik będzie chciał dodać coś niepowtarzalnego do swojej strony zaczyna się problem i ląduje tu na forum... Tu jest właśnie duży problem z QUICK.CMS, gdyby autorzy stworzyli możliwość instalacji dodatkowych modułów i wycenili każdy z nich na te 50pln to nawet jak ktoś zarabia 500pln/mc to jakoś by te pięć dych sobie wyskrobał a po paru miesiącach by stwierdził że potrzebny mu inny moduł i by też go kupił (razem 100pln). Generalnie cena całego systemu w wersji full wypas urosła by do paru ładnych tysięcy ale zwykły użytkownik nie odczuwał by tego aż tak w portfelu ponieważ kupował by tylko to co mu w tym momencie naprawdę potrzebne i zapewniam autorów że na takich ludzikach co kupują pojedyncze moduły dużo lepiej byście wyszli finansowo niż na sprzedaży całości.
DO WSZYSTKICH:
Nie wierzcie ludziom którzy wmawiają Wam że aby mieć własną stronę internetową należy być super programistą, to bzdura! Po to są systemy zarządzana treścią (CMS) ponieważ każdy ma prawo mieć własną stronę internetową, niezależnie od tego czy nabija na co dzień papierki na kijek w parku czy jest dyrektorem w dużej korporacji, nie posiadając do tego żadnej wiedzy związanej z informatyką! Udało mi się namówić właścicieli strony "milicyjnej" na zakup wersji full wypas QUICK.CMS wak więc ta strona nie będzie już dla Was miała żadnej wartości ale na pewno będę dalej się "bawić" wersją light, adres na pewno podam do publicznej i że z pomocą supportu uda nam się stworzyć nowe rozwiązania i pomagać dalej, dzięki za dobre słowa:)
Vistule - gdybys znal historie naszego narzedzia to bys wiedzial, ze kiedys nie bylo wogole gotowych systemow ale kupowalo sie moduly TYLKO na sztuki i byly w cenie od 20 do 100 zl. Jednak z czasem coraz wiecej ludzi uderzalo do nas by kupowac pakiety. Gdy uruchomilismy pakiety modulow takie jak np. Quick.Cart.Pro to zauwazylismy, ze sprzedaz samych modulow/dodatkow/wtyczek zmalala tak drastycznie, ze przestalo to byc dla nas oplacalne by bawic sie dalej w instalacje, testowanie itd. Dlatego tez zrezygnowalismy. By jednak z tego zrezygnowac potrzebowalismy ROKU. To nie bylo ot tak "teraz rezygnujemy". Dokladnie analizowalismy problem i sytuacje i doszlismy do tego wniosku po prawie roku od wydania pakietow dodatkow.
Nie mozna tez sprzedawac wszystkiego po 50 zl. Niektore dodatki sa tak duze, ze wielkoscia i skomplikowaniem sa 3-4 x wieksze od innych. To tak jakbys powiedzial, ze wszystkie produkty spozywcze maja byc po 5 zl. Niestety koszt pracy, wsparcia technicznego i instalacji jest wiekszy dla jednego i mniejszy dla drugiego dodatku.
Pakiety dodatkow maja ta zalete, ze maja dobra cene w stosunku do ceny wtyczek. Gdybysmy policzyli te wszystkie dodatki, ktore mielismy po normalnych cenach to Quick.Cart.Ext powinien kosztowac ok. 1500 zl netto jednak stwierdzilismy, ze damy spory rabat na wszystkie dlatego tez kosztuje 599 zl netto. I moze dlatego tez ludzie widzac, ze jakis dodatek kosztuje np. 50 zl netto a moze otrzymac za cene 99 zl netto 8 dodatkow w Quick.Cms pelnej wersji to rezygnowali z zakupu dodatkow.
Kolejna sprawa to problem instalacji. Niestety narzedzia z otwartym kodem PHP nie moga byc instalowane automatycznie. Juz to miliony razy chyba powtarzalem. Zauwaz, ze majac np. narzedzie FireFox on sam sie aktualizuje. Tylko, ze kod jest zamkniety i wiadomo, ze w nim nic nie zmienisz. Jednak w naszym przypadku kod jest otwarty i kazda zmiana w kodzie PHP przez uzytkownika powoduje, ze moze byc problem w pozniejszej aktualizacji czy instalacji. Sami dobrze o tym wiemy wiec nie dalo sie sprzedawac dodatkow bez instalacji przez nas co wiaze sie z dodatkowymi kosztami i czasem. Niektorym klientom jeden dodatek instalowalismy nawet godzine a niektorym 5 minut poniewaz tak potrafili zmieniac, modyfikowac swoje narzedzia. Najgrosze bylo gdy klient zlecal jakiemus programiscie zmiany, nastepnie my mielismy instalowac dodatek i nie wiedzielismy dlaczego/na co/po co ten programista z ktorym nie mielismy kontaktu zrobil to i tamto a kolidowalo to z naszym dodatkiem, ktory przez dana modyfikacje nie mogl dzialac.
Dziekuje za zainteresowanie i chec rozwijania narzedzia. Ciesze sie, ze podoba Ci sie to narzedzia ale zauwaz, ze istniejemy na rynku juz ponad 4 lata w tym platne narzedzia sprzedajemy od prawie 3 lat i do tego do czego doszlismy i to jak jest teraz musialo sporo wody w wisle uplynac i musielismy z tysiacami ludzi sie kontaktowac, rozmawiac i dochodzic do pewnych wnioskow. Jest jak jest. Fakt, ze niektorym to nie na reke ale jesli nam uda sie zrobic taki system by instalacja dodatkow byla automatyczna to moze i wrocimy do tego tematu. Bo napewno nie wiele daje to by podac ludziom instrukcje w stylu "znajdz to i zamien na tamto" ... Takie cos bylo i kosztowalo nas sporo czasu czy to z powodu tego, ze musielismy ludziom pisac co zrobili zle przy instalacji albo sami musielismy instalowac.
Vistule
2008-05-09 09:50
I to jest kolejny + dla QUICK.CMS, na większości for dotyczących systemów CMS, pracownik firmy pewnie odesłałby nas do jakiegoś innego wątku na forum i to najlepiej po niemiecku (akurat nie znam:P) lub w innym pogańskim języku.
Dziękuję za wyczerpującą i bardzo ciekawą wypowiedź. Co do instalacji/aktualizacji automatycznej to odsyłam Was do TYPOlight, http://www.typolight.org/ , tam jest właśnie taka opcja jak aktualizacja automatyczna, to jest niestety system bazodanowy ale i tak polecam zapoznanie się z jego rozwiązaniami takimi jak implementacja dowolnego szablonu HTML (dosłownie, po wklejeniu w kluczowych miejscach strony 5-6 linijek) itp. Jest tego tam sporo.
Co do, na przykład, feralnej galerii to uważam że przesadziliście umieszczając ją w najdroższej wersji, to co jest w darmowej + galeria to typowa, kompletna strona internetowa, wziął bym to pod rozwagę.
Jeżeli chodzi o kod otwarty/zamknięty to do języka PHP są narzędzia szyfrujące, jak byście zaszyfrowali kluczowe elementy np 64b to tylko najlepsi mogli by coś ingerować a tacy potrafią napisać własne systemy;) (tu mogę się nie znać, spotkałem się z takimi aplikacjami w PHP ale nie wiem czy to rozwiązanie sprawdza się wszędzie)
Mam też pytanie dotyczące licencji, czy jeżeli dopisałbym własny, dodatkowy szablon strony wyświetlającej galerię ale kompatybilny z Waszymi systemami to czy mogę go opublikować za darmo? Czy muszę najpierw wysłać do Was z zapytaniem o zgodę?
Vistule - 1. Kodu PHP szyfrowac nie chcemy. To jest bez sensu. Niech ludzie maja do tego dostep, niech sobie robia z kodem co chca
2. Moze i przesadzilismy a moze i nie. Jednak wersji najbogatszej nikt by nie kupowal jesli w nizszej wersji bysmy dodali to co ludzie najbardziej potrzebuja. Niestety takie sa zasady rynku... Gdybysmy nie zarabiali na tym to bysmy dawno zrezygnowali i Quick.Cms'a by nie bylo
3. Teoretycznie moglbys udostepniac dodatek do galerii ale u nas nie umiescilibysmy go ... gdybysmy tak zrobili to bysmy sami sobie kopali dolki. Oczywiscie mozesz go udostepnic na swoim serwerze ale przyznam szczerze, ze to tez nie byloby nam na reke.
My najchetniej bysmy wszystko dali za darmo ale niestety na czyms trzeba zarabiac i nie znalezlismy jeszcze innego sposobu zarobku. Gdyby ludzie bardziej chcieli robic wplaty dobrowolne lub wiecej wykupywali linkow do usuniecia "powered by Quick.Cms" to moze bysmy zrezygnowali z platnych pakietow. Moze kiedys tak bedzie, ze wszystko bedzie za darmo ... tego bysmy takze pragneli...
Vistule
2008-05-09 17:47
Bardziej mi chodziło o ti czy nikt mnie nie pozwie za kilkaset linijek kodu napisanych społecznie:P
Co do reszty tekstu to przyznaję Ci całkowitą rację, to jest praca a za pracę się płaci, myślę że niedługo bęe się kontaktować z waszym "komercyjnym" supportem więc się przekonam się na własnej skórze:)
Już wymyśliłem jak zrobić newsy na XML do waszego systemu ale jak widać nie publikuję bo po co:P Co do galerii to chciałbym poprostu zrobić jakąś uproszczoną wersję dla zwykłych użytkowników ale obawiam się konsekwencji prawnych, moje rozwiązanie problemu napewno nie będzie tak fajne jak Wasze. Proszę o info.